Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπαίθριο brain storming με την Α. Γκερέκου (ΕΟΤ) για την κερκυραϊκή, τουριστική χρονιά

σεζόν
01 Ιουνίου 2020 / 20:02
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Ικέτιδες στο θέατρο του Παλαιού Φρουρίου, σα χορός αρχαίας τραγωδίας! Αναμενόμενη η κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων των κερκυραϊκών επιχειρήσεων τουρισμού ενώπιον της προέδρου του ΕΟΤ, Άντζελας Γκερέκου. Η προτροπή της, ν΄ ακούσουμε τους Φορείς, είχε ως συνέπεια να ξεδιπλωθούν από μικροφώνου όλα όσα ούτως ή άλλως συζητώνται, τον τελευταίο καιρό και λόγω πανδημίας, στο νησί.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προηγουμένως οι οργανωτικές παραλείψεις δικαιολόγησαν την αντίδραση ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπό την ηγεσία της διοίκησης του συνδικάτου τους διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό από την σύσκεψη και «στόλισαν» τους προσερχόμενους σ' αυτήν. Αυτοί υποχρεώθηκαν να διέλθουν των γραμμών των εργαζομένων «λουζόμενοι» συνθήματα, στο ύψος της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο Παλαιό Φρούριο. Την οργανωτική παράλειψη επεσήμαναν από του βήματος, οι βουλευτές Αυλωνίτης και Μπιάγκης, λέγοντας πως δεν νοείται μια τέτοια σύσκεψη χωρίς τους εργαζόμενους.

Δύσκολοι καιροί
 
Η επιβεβαίωση της ανησυχίας των εργαζομένων, αν και δεν χρειάζεται επιβεβαίωση, ήλθε από τα χείλη του αντιπροέδρου της Ένωσης ξενοδόχων, Σπ. Ρόκα, που είπε από του βήματος ότι οι περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι φέτος,  θα μείνουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημά τους. Ο κ. Ρόκας παρουσίασε την σκληρή πραγματικότητα για την κερκυραϊκή ξενοδοχία. Το ανελέητο πρέσιν των τουρ οπερέιτορ, που αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια, καταργώντας τις υποχρεώσεις τους, αξιώνοντας επιστροφή των προκαταβολών, προχωρούν  νομικώς σε απαιτήσεις έναντι των ξενοδοχείων και ζητούν γενναίες μειώσεις στις τιμές των συμβολαίων του 2021.





Σ' αυτό ακριβώς επέστησε την προσοχή των ξενοδόχων και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων, Χαλικιόπουλος, που επεσήμανε και τον κίνδυνο κλιμάκωσης σε καταιγίδα επιθετικών εξαγορών ξενοδοχειακής υποδομής υπό το κράτος της αναμφισβήτητης φετινής ύφεσης της τουριστικής οικονομίας.
Λίγο, πολύ, σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι περισσότερες ομιλίες και παρά το ότι εκφωνήθηκαν από του βήματος, έφερναν σε χορικό αρχαίας τραγωδίας. Έναν ομαδικό λυγμό για τα επικείμενα.


Κατά τα λοιπά, επαναλήφθηκαν χιλιοειπωμένες αναφορές για τις χρόνιες κερκυραϊκές «παθήσεις», που έρχονται και επανέρχονται σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις Φορέων με την διατύπωση (και) αυτήν τη φορά κάποιου είδους ζήλειας για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, που κατά τον Χαλικιόπουλο (AOCTA), συνήθως και τώρα, βρίσκεται πέντε βήματα μπροστά από 'μας. Εκτίμηση στην οποία αντιτάχθηκε κατηγορηματικά ο καθ' ύλην, παρών, αντιπεριφερειάρχης Αλ. Αλεξάκης αλλά αυτή η διχογνωμία δεν είχε νόημα να πάρει συνέχεια, και έτσι δεν πήρε.

Που είσαι νιότη πούδειχνες...
 
Οι επικλήσεις τόσο της Γκερέκου εισηγητικά όσο και του Ρόκα (ξενοδόχοι) των αρχικά καλών οιωνών για φέτος, χωρίς να έχουν πρακτική αξία πια, εμφάνισαν μεγαλύτερη την έκπληξη τη δική μας και της παγκόσμιας κοινότητας για το εύρος της υγειονομικής απειλής, που εξελίχθηκε ταχύτατα σε πανδημία και κλείδωσε σπίτι ολόκληρη την ανθρωπότητα, και την οικονομία της... απ' έξω. Αύξηση αφίξεων 23% περιμέναμε για μια ακόμα χρονιά ρεκόρ, είπε η πρόεδρος του ΕΟΤ. Έως τα μέσα Μαρτίου μετράγαμε κρατήσεις στο 70% της δυναμικότητας των μονάδων μας, συνεπικούρησε ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων. Και τώρα έχουμε 20%, εκ των οποίων οι μισές είναι εγγλέζικες, δηλ. εξ' ορισμού επισφαλείς όσον αφορά στην πραγμάτωσή τους!


Χρηματοδότηση

Οι εκπρόσωποι των μικρών επιχειρήσεων τουρισμού ζητησαν, σε όλους τους τόνους, χρηματοδότηση, επιδότηση (σ.σ. κι όχι δάνεια) και φοροαπαλλαγές, μείωση του ΦΠΑ ώστε ν' αντέξουν το διάστημα της επαπειλούμενης ύφεσης για να μπορέσουν να δώσουν το «παρών» στην προσδοκώμενη, καλύτερη, επόμενη φάση οψέποτε. Την οποίαν ο κ. Χαλικιόπουλος του AOCTA την τοποθέτησε στη μεθεπόμενη χρονιά, λέγοντας, το 2020 είναι πειραματική χρονιά για τον τουρισμό, το 2021 προσαρμογής, και το 2022 ελπίζεται να ξαναβρούμε τα μέτρα μας. Κι όλοι κούνησαν το κεφάλι τους αναλογιζόμενοι την «ανηφόρα», που καλούνται να σκαρφαλώσουν! Ζήτησαν διευκρινίσεις για μέτρα και πρωτόκολλα. Κυρίως όμως την κρατική αρωγή ώστε ν' αντέξουν. Η Άντζελα υποσχέθηκε να κωδικοποιήσει και να μεταφέρει τα αιτήματα. Τον από μηχανής θεό, δεν είδαμε... Συν Αθηνά και χείρα κίνει, είπε κάποιος! Αυλαία.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.