Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τσιόδρας: «Στο 0,3 ο δείκτης μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα» (video)

Τσιόδρας Σωτήρης
01 Ιουνίου 2020 / 19:27

Αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΑΘΗΝΑ.  «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα. Να πούμε όχι στον φόβο, στον πανικό και στο στίγμα. Δίνουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού όλοι μαζί και θα νικήσουμε».

Με αυτή τη φράση έκλεισε την τοποθέτησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το συγκινητικό «αντίο» από τις τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον φονικό ιό στην Ελλάδα.

Απευθυνόμενος προς όλες και όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε αναλυτικά στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα για την πανδημία στην Ελλάδα, κάνοντας έναν απολογισμό της μάχης με τον κορονοϊό τους τελευταίους μήνες.

Επιπλέον, ανέδειξε τη δυσκολία απόκτησης προστατευτικού εξοπλισμού στα πρώτα στάδια της επιδημίας, ενώ τόνισε πως οι τιμές ήταν πέντε φορές μεγαλύτερες, ενώ δεν υπήρχε αλληλεγγύη, καθώς ορισμένες χώρες εμπόδιζαν άλλες να αποκτήσουν υλικό.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα τεστ για τον κοροναϊό, λέγοντας πως στην πρώτη φάση της επιδημίας η Ελλάδα είχε δυνατότητα διενέργειας μόλις 800 τεστ την ημέρα, ενώ σήμερα μπορεί να διεξάγει έως και 10.000.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, τόνισε πως απέτρεψαν το ενδεχόμενο πίεσης του συστήματος Υγείας, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόλις 2,6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα ανακάλυψης εμβολίου, λέγοντας πως προϋπόθεση είναι να γίνει αποδεκτό και να μην επαναληφθεί ό,τι είχε γίνει το 2009 με την πανδημία, όταν είχαν εμβολιαστεί ελάχιστοι.

Σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού στην Ελλάδα, είπε πως ο δείκτης μετάδοσης R0 την Κυριακή ήταν μόλις 0,3.





πηγή:  In.gr