Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνάντηση Γκίκα-Θεοχάρη ενόψει της επανεκκίνησης του Τουρισμού

Γκίκας Στέφανος
01 Ιουνίου 2020 / 15:27

Την ευκαιρία να συζητήσει με τον Υπουργό Τουρισμού πληθώρα θεμάτων, με αφορμή την επανεκκίνηση του Τουρισμού από τις 15 του μηνός, είχε ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ

ΑΘΗΝΑ.  Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, πραγματοποίησε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας.

Συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων που σχετίζονται με το άνοιγμα της Ελλάδας στον Τουρισμό από τις 15 Ιουνίου 2020, όπου η χώρα μας θα υποδεχτεί ξανά επισκέπτες μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πολιτικό γραφείο του Βουλευτή Κέρκυρας:

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε το θέμα του φερόμενου αποκλεισμού συγκεκριμένων κρατών που δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των 29 χωρών για τις οποίες η Ελλάδα  θα ανοίξει τις πύλες της, ύστερα από την μελέτη του επιδημιολογικού τους προφίλ στις 15 Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) και η σχετική εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με αποτέλεσμα, αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια να τοποθετηθούν σε «κόκκινη λίστα».

Όμως,πρόκειται για έναν δυναμικό κατάλογο, ο οποίος θα αναθεωρείται συχνά αφού θα ελέγχονται τα επιδημιολογικά στοιχεία των χωρών.

Προκειμένου να μην υπάρξει αποκλεισμός χώρας, η Κυβέρνηση υιοθέτησε τον αποκλεισμό μόνον συγκεκριμένων αεροδρομίων, αντί της χώρας που ανήκουν. Έτσι επί παραδείγματι, σε ότι αφορά στην Πολωνία, η οποία είναι η τρίτη χώρα σε αφίξεις στην Κέρκυρα (με 208.000 αφίξεις στον Αερολιμένα «Ι. Καποδίστριας» το 2019), η Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου θα δέχεται πτήσεις από όλα τα αεροδρόμια της Πολωνίας, πλην αυτό του Κατοβίτσε, το οποίο για την ώρα εμπεριέχεται στην «κόκκινη λίστα» της EASA.Επιπρόσθετα, το αεροδρόμιο της Ρώμης θα είναι ανοιχτό για την χώρα μας, όπως και άλλα αεροδρόμια της Ιταλίας.

Επιπλέον, ετέθη το ζήτημα των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης στην μείωση της φορολογίας, προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος του Τουρισμού και των Μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση με απόφασή της συμπεριέλαβε και τα τουριστικά λεωφορεία στα μέσα μεταφοράς με μειωμένο ΦΠΑ. Η στήριξη αυτού του κλάδου έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Κέρκυρα.

Θέμα συζήτησης απετέλεσαν επιπλέον τα υγειονομικά πρωτόκολλα που παρέχουν οδηγίες για την οργάνωση διαφόρων επαγγελμάτων του τουριστικού κλάδου.
Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Γκίκας έθεσε το ζήτημα, πως ενώ στις αερομεταφορές επιτρέπεται η πληρότητα των αεροσκαφών κατά 100%, π.χ. στα λεωφορεία επιτρέπεται η κάλυψη του 50% των θέσεων.

Ο Υπουργός Τουρισμού ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα βρίσκονται υπό αναθεώρηση και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα υπάρξει  αύξηση των καταβαλλομένων θέσεων, πάντα συνάρτηση με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της χώρας.

Σε ότι αφορά στην Κέρκυρα, ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι η Κέρκυρα είναι ένας υγειονομικά ασφαλής προορισμός, όπου το Νοσοκομείο παρέχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, ενώ αυξήθηκαν και οι κλίνες ΜΕΘ.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δρομολογηθεί η διαδικασία ώστε συγκεκριμένα ξενοδοχεία να μπορούν να λειτουργήσουν αποκλειστικά για την φιλοξενία επισκεπτών που έχουν διαγνωστεί ως φορείς του Covid-19.Τα αρμόδια Υπουργεία βρίσκονται στην τελική φάση εκπόνησης των διαδικασιών που θα προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε τον κ. Γκίκα ότι το Υπουργείο καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να απλοποιηθούν έτι περαιτέρω τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην λειτουργούν αποτρεπτικά για τον Τουρισμό, αλλά πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Η υγεία και η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών μας αποτελούντην βασική προτεραιότηταγια το άνοιγμα της Ελλάδας στον Τουρισμό.