Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Δ. Μπιάγκης στην 6η ΥΠΕ για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών της Κέρκυρας

Δημήτρης Μπιάγκης
30 Μαΐου 2020 / 13:16

Επίσκεψη Δ. Μπιάγκη στην 6η ΥΠΕ και κατάθεση Υπομνήματος - Θέσεις και Προτάσεις για την ενίσχυση των Υγειονομικών δομών της Κέρκυρας Δέσμη μέτρων εν όψει της τουριστικής περιόδου

ΠΑΤΡΑ. Στην έδρα της 6ης ΥΠΕ, στην Πάτρα, πραγματοποίησε την Παρασκευή 29/5/2020 συνάντηση εργασίας με τον Διοικητή κ. Γιάννη Καρβέλη ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρης Μπιάγκης, για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις υγειονομικές δομές της Κέρκυρας εν όψει και της τουριστικής περιόδου που αναμένεται να ξεκινήσει. Ο Βουλευτής κατέθεσε αναλυτικό υπόμνημα με το οποίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο και τις υπόλοιπες δομές της περιοχής και πρότεινε δέσμη μέτρων και πρωτοβουλιών που πρέπει να ληφθούν άμεσα για την ενίσχυσή τους αλλά και τη διασφάλιση των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και των επισκεπτών που θα κληθούν τις επόμενες μέρες να επανεκκινήσουν το τουριστικό προϊόν μας.

Στο πολυσέλιδο υπόμνημα περιγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής μας, τεκμηριώνεται με αριθμητικά και ποιοτικά στοιχεία η τεράστια έλλειψη σε προσωπικό (πληρότητα 50%) και καταδεικνύεται η αναγκαιότητα να λειτουργήσουν σημαντικά τμήματα της δομής, ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των διακομιδών σε άλλα γειτονικά νοσοκομεία που σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα και μόνο στοιχεία της τελευταίας πενταετίας φθάνει τις τρεις κάθε δυο μέρες. Ειδική μέριμνα για τους επόμενους κρίσιμους μήνες θα πρέπει να δοθεί στην Μ.Ε.Θ., ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πρόσθετες κλίνες που διατέθηκαν, καθώς με την έναρξη της τουριστικής περιόδου κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού για την πλήρη εκμετάλλευσή της.

Ο Διοικητής δεσμεύτηκε για άμεση προκήρυξη που θα καλύψει όλα τα κενά των ιατρών του οργανισμού, με μόνιμες προσλήψεις, αξιοποιώντας και το εργαλείο των επικουρικών ιατρών μέχρι την οριστικοποίηση των χρονοβόρων διαδικασιών μονιμοποίησης για τις ειδικότητες πρώτης γραμμής. Σύμφωνα με τον κ. Καρβέλη, πλέον το Νοσοκομείο της Κέρκυρας έχει τη δυνατότητα χρήσης επτά (7) κλινών ΜΕΘ για covid-19 και εικοσιοκτώ (28) κλινών νοσηλείας covid-19. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει και Κινητή Μονάδα covid-19 ενώ θα ληφθούν και τεστ αντισωμάτων από όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δομών της περιοχής μας, ώστε να γνωρίζουμε αυτούς που θα πρέπει να προφυλάξουμε.

Ο Βουλευτής κατέθεσε επίσης δέσμη συμπληρωματικών μέτρων και πρωτοβουλιών που θα πρέπει να ληφθούν, ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, μέτρων που θα αποτελέσουν σοβαρή παρακαταθήκη για τις υγειονομικές υποδομές αλλά και θα καταστήσουν την Κέρκυρα ελκυστικότερη στις τουριστικές αγορές εφ’ όσον υλοποιηθούν και δημοσιοποιηθούν καταλλήλως. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής πρότεινε:
- Την προμήθεια πλωτού ασθενοφόρου ταχύπλοου σκάφους.
- Την αγορά ειδικής μονάδας μεταφοράς ασθενούς covid-19 αρνητικής πίεσης.
- Τη χρησιμοποίηση ενός καταλύματος κοντά στο Νοσοκομείο ως «ειδικό χώρο καραντίνα» όπως προβλέπεται από τον νόμο ανά περιφέρεια/νησί, όπου θα νοσηλεύονται ή θα παραμένουν οι θετικοί ασθενείς.
- Την θέσπιση Συντονιστή Ιατρού που θα αναλάβει τον συντονισμό και την εποπτεία όλων των υπευθύνων ιατρών ξενοδοχείων και καταλυμάτων, θα συντονίζει τις νοσηλείες και τις διακομιδές, θα επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ και θα ελέγχει για την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις τουριστικές μονάδες.
- Την τοποθέτηση του απαραίτητου εξοπλισμού σ’ όλες τις πύλες εισόδου του νησιού (κάμερας υπερύθρων θερμομέτρησης, μηχανημάτων αυτόματης απολύμανσης χεριών).
- Την τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων στα Αγγλικά σε χώρους υποδοχής επισκεπτών, σε πολυσύχναστες παραλίες και δημοφιλή τουριστικά χωριά, με πληροφορίες σχετικά με τον covid- 19 (τηλέφωνο ανάγκης, κανόνες υγιεινής, τηλέφωνο ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, χρήσιμες ιστοσελίδες, κ.λπ.).
- Την σχετική ενημέρωση στα τουριστικά site για τις υγειονομικές μας δομές και τα όλα μέτρα που έχουν ληφθεί για την καλύτερη αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή.
- Την εκπόνηση σχεδίου για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας ως Νοσοκομείου Αναφοράς για τον covid-19.

«Δεν κρύβω, πως υπήρχε αρνητική προδιάθεση για τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Διοικητή, όμως στην πορεία της συνάντησης, και μετά τις ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις του, θεωρώ πως μπορούμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε από κοινού για το κοινό καλό...», τόνισε ο Βουλευτής και συνέχισε: «Προτείναμε συγκεκριμένες δράσεις που αποτελούν καταστάλαγμα διαλόγου με φορείς, σωματεία και εξειδικευμένους επιστήμονες του χώρου, που διαθέτουν γνώση και εμπειρία, τόσο στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο νομό μας, όσο και στα σοβαρά χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές υγειονομικές μας δομές.

Η συστράτευση των τοπικών φορέων, του απλού κόσμου και των επιχειρηματιών του νησιού ενίσχυσε τη δομή του Νοσοκομείου μας με εξοπλισμό και αναλώσιμα, την ώρα που η κεντρική εξουσία αδυνατoύσε να ανταποκριθεί στα επιτακτικά αιτήματα των καιρών», δήλωσε ο Δημήτρης Μπιάγκης και συνέχισε: «Τέθηκαν στην κρίση του Διοικητή συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει η 6ης ΥΠΕ, ώστε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που προτείνουν καταξιωμένοι τουριστικοί επιχειρηματίες για την προστασία, τόσο των επιχειρήσεων τους, όσο και του τουριστικού μας προϊόντος. Η Κέρκυρα οφείλει να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό, ώστε να πείσουμε τις τουριστικές αγορές πως αξίζουμε την προτίμησή τους, όχι με ευχολόγια και αίολες διαβεβαιώσεις, αλλά με πειστήρια και τεκμήρια που θα μας θωρακίσουν αποτελεσματικά και για επόμενα χρόνια. Πειστήρια που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν οι φορείς του τουρισμού».

Δείτε εδώ ολόκληρο το υπόμνημα του Δημήτρη Μπιάγκη