Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης σε Κοντοζαμάνη: «Με υπεκφυγές & αοριστίες δεν λύνεται το πρόβλημα του ΔΙΑΠΛΟΥΣ» (video)

Μπιάγκης Δημήτρης
29 Μαΐου 2020 / 15:28

«Θα δείξετε έμπρακτα την ευαισθησία σας σε αυτούς τους ανθρώπους; Θα δείξετε έμπρακτα την αναγνώριση σας σε αυτούς τους επιστήμονες που ήταν σημείο αναφοράς και γύρω από αυτούς όλη η κοινωνία της Κέρκυρας «έχτισε» τη συγκεκριμένη δομή και είναι περήφανη γι’ αυτό σήμερα; Θα το κάνετε επιτέλους; Και πότε;», τόνισε ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ. στον Υφυπουργό Υγείας

ΑΘΗΝΑ.  Η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρη Μπιάγκη, με θέμα: «την έγκριση της Άδειας Σκοπιμότητας της δομής «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής 29 Μαΐου με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη.





Σύμφωνα με την ενημέρωση από το πολιτικό γραφείο του Δημήτρη Μπιάγκη, στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησής του, ο Βουλευτής τόνισε ότι:

«Είμαι εδώ για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που αφορά την νεολαία της Κέρκυρας.
Μετά από πολλούς αγώνες η τοπική κοινωνία με «μπροστάρηδες» μία ομάδα ανθρώπων, επιστημόνων κατάφερε να ιδρύσει στα όρια του Νομού, μία μονάδα απεξάρτησης με το όνομα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». Μία μονάδα που ήταν απόρροια της τοπικής προσπάθειας που έκανε σύσσωμη η τοπική  κοινωνία.

Μέσα στο 2019 , η συγκεκριμένη δομή  μπορεί μεν να πιστοποιήθηκε, ωστόσο ούτε η απελθούσα ούτε όμως η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, εξέδωσαν την αναγκαία «άδεια σκοπιμότητας», η οποία είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί σήμερα να διεκδικεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά  προγράμματα (ΕΣΠΑ, κλπ).

Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όλα είναι ότι οδηγεί τους νέους σε μία επιπρόσθετη ταλαιπωρία, στην αναγωγή τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως δυστυχώς ισχύει και για το σύνολο των Κερκυραίων πολιτών».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μπιάγκης ζήτησε από τον Υπουργό να του απαντήσει εάν σκοπεύει να προχωρήσει στην έγκριση της άδειας σκοπιμότητας για την μονάδα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» και πότε  έτσι ώστε να είναι σε θέση η δομή να διεκδικεί επί ίσοις όροις με τα υπόλοιπα ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής την οικονομική υποστήριξή μέσω των ανωτέρων προγραμμάτων, όπως επίσης και να τον ενημερώσει σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για την ενίσχυση και την ουσιαστική στήριξη των δομών παροχής απεξάρτησης στο νησί της Κέρκυρας και στην Περιφέρεια Ιονίων νήσων εν γένει».

Ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε μία γενική, ασαφή και  αόριστη απάντηση δήλωσε ότι: «Όντως η άδεια σκοπιμότητας για την δομή «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» δεν έχει εγκριθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους. Το Υπουργείο Υγείας όμως προχωρά τις διαδικασίες  έτσι να τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια».

Στο Ερώτημα δε του Βουλευτή, ο Υφυπουργός ανάγνωσε απλά μία λίστα των ήδη υφισταμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ που τρέχουν για τις υπόλοιπες δομές απεξάρτησης στην Κέρκυρα και τα υπόλοιπα Επτάνησα π.χ. για το νεοσυσταθέν Πολυδύναμο, Συμβουλευτικό κέντρο της Κέρκυρας χωρίς να παρουσιάζει κάποιο πλάνο, πρόγραμμα στήριξης, αναβάθμισης και ενίσχυσης των δομών.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπιάγκης τόνισε ότι: «Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος από την απάντηση που έλαβα, καθώς, έχετε μπροστά σας μία δομή, η οποία μαζί με άλλες 5 δομές το 2019 πήραν έγκριση. Οι άλλες δομές, ως εκ θαύματος έλαβαν τη σχετική άδεια σκοπιμότητας. Επικαλείστε ότι έχετε  «ευαισθησία», χωρίς να μας διευκρινίζετε πότε θα προχωρήσετε στην έγκριση της Άδειας σκοπιμότητας της δομής «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». 

Το θέμα, όμως αφορά, την επιβίωση «νέων ψυχών» που παλεύουν να μπουν και πάλι στη ζωή. Αφήνετε το χρόνο να περνάει χωρίς να δίνετε σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις. Τη στιγμή μάλιστα που για άλλες δομές έχετε ολοκληρώσει τις απαραίτητες σχετικές διαδικασίες έγκρισης Άδειας Σκοπιμότητας.

Εύλογα προκύπτει το εξής ερώτημα: «Είναι η δυσλειτουργία των υπηρεσιών που δεν προχωράνε οι διαδικασίες για την έγκριση αυτής της επιβεβλημένης Διοικητικής Πράξης, της Άδειας Σκοπιμότητας, για την διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων ή μήπως τελικά κρύβεται και κάτι ακόμα πίσω από την κουρτίνα»;

Κλείνοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής δήλωσε ότι: «αυτό που απασχολεί και εμένα και κάθε Κερκυραίο είναι το εξής:
«Σήμερα δεν επισπεύδετε τις διαδικασίες προκειμένου η συγκεκριμένη δομή να μπορεί να διεκδικεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους, αντ’ αυτού σχεδιάζετε την δημιουργία νέων δομών στην Κέρκυρα και όχι τη στήριξη των ήδη υπαρχουσών με όποιο τρόπο μπορείτε. Λίαν επιεικώς, οι κινήσεις δράσης σας δεν διαθέτουν καμία απολύτως στρατηγική. Αξίζει μόνο να υπογραμμιστεί ότι η συγκεκριμένη δομή μεριμνά όχι μόνο για την επιμέλεια των νέων ανθρώπων αλλά και για την αποκατάσταση ανθρώπων που βρίσκονται στις φυλακές. Τις απαντήσεις αυτές οφείλατε να τις έχετε δώσει «χθες».

Τις οποίες ξέχασε να τις δώσει και η απελθούσα Κυβέρνηση και τις οποίες εξακολουθείτε να αφήνετε αναπάντητες κι εσείς σήμερα. Με υπεκφυγές και αοριστίες δεν λύνεται το πρόβλημα.

Εσείς θα δείξετε έμπρακτα την ευαισθησία σας σε αυτούς τους ανθρώπους; Θα δείξετε έμπρακτα την αναγνώριση σας σε αυτούς τους επιστήμονες που ήταν σημείο αναφοράς και γύρω από αυτούς όλη η κοινωνία της Κέρκυρας «έχτισε» τη συγκεκριμένη δομή και είναι περήφανη γι’ αυτό σήμερα; Θα το κάνετε επιτέλους; Και πότε;».