Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόρειας Κέρκυρας για το άνοιγμα των δημοτικών

Λαϊκή Συσπείρωση
29 Μαΐου 2020 / 15:04

ΑΧΑΡΑΒΗ(ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ). Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα σχολικά κέντρα όλης της χώρας και του δήμου Βόρειας Κέρκυρας. Πρόκειται για 19 συνολικά δομές όπου φοιτούν εκατοντάδες μικρά παιδιά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει
Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες και οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι φορείς των εκπαιδευτικών και των γονιών.

Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά στήριξης για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, για τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η αναγκαία - απ’ όλες τις απόψεις - συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου. Συγκεκριμένα:
  • Παραμένει «γκρίζο» το τοπίο σε σχέση με το ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία. Με το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμια εκπαίδευσης το πρόβλημα θα διογκωθεί. Την ίδια στιγμή με ευθύνη της κυβέρνησης και του δήμου βρίσκονται στον αέρα συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτες για μεγάλο διάστημα.
  • Υπάρχει θέμα με το πώς θα καλυφτούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη.
  • Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά.
  • Είναι άκρως επικίνδυνες οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, σε αίθουσες κλουβιά και σε κοντέινερ που στην περιοχή μας μάλιστα ευδοκιμούν!
  • Προκαλούν οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και ειδικά των βρεφικών τμημάτων με παράλληλες αναφορές για την «κοινωνική αποστασιοποίηση» σε αυτές τις ηλικίες.
  • Είναι επικίνδυνη η επίκληση στην ατομική ευθύνη των γονιών. Η κυβέρνηση είναι που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη. Η πείρα από τη λειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων δείχνει ότι η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση.
ΜΕΤΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Με κριτήριο την προστασία της υγείας όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταθέτει προτάσεις για άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εδώ και τώρα και με κρατική ευθύνη. Μέτρα που οφείλει να διεκδικήσει ή στο βαθμό που του αναλογούν ευθύνες να υλοποιήσει και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
  1. Παροχή δωρεάν όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής υγιεινής (αντισηπτικά, μάσκες, κ.λπ.).
  2. Πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας και αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος για καθαρισμό κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  3. Πραγματοποίηση με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών μαζικά τεστ.
  4. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Αυτό σημαίνει μέτρα προστασίας των εκπαιδευτικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παροχή ειδικής άδειας και συνέχιση της μαθησιακής διαδικασίας με ιδιαίτερο τρόπο για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  5. Λήψη παιδαγωγικών και εκπαιδευτικών μέτρων για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Αυτό προϋποθέτει ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών από ειδικούς, επέκταση δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, δημιουργία δομών ουσιαστικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου).
  6. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την εκ περιτροπής λειτουργία με παροχή άδειας ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση της κανονικής, στους εργαζόμενους γονείς.
  7. Λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων.
  8. Στήριξη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν μακριά από την κατοικία τους με ενίσχυσή τους για την μετακίνηση, τη στέγαση και τη σίτισή τους.
  9. Επανασχεδιασμό για την αντιμετώπιση της αναγκαίας μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη με εκ περιτροπής διδασκαλία. Αυτό απαιτεί:
  1. Έναρξη διαδικασιών μαζικών μόνιμων διορισμών, τουλάχιστον τον χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.
  2. Οργάνωση πλάνου ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ενοικιάσεων κατάλληλων χώρων και κατάργηση των κοντέινερ.
  3. Εξέταση ανοίγματος σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Δημιουργία παιδικού σταθμού στη Δημοτική Ενότητα Αγίου Γεωργίου.
  5. Δημιουργία και λειτουργία ειδικού σχολείου στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας.
 
ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
 
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΥΣΣΙΝΟΣ 

ΒΑΡΘΗΣ ΜΠΑΝΟΣ