Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντί να σέρνεται μια φάλτσα διοικητική αναδιάταξη, επανασυστήστε τώρα την ΥΠΕ Ιονίων Νήσων

Αλέκος Αυλωνίτης
28 Μαΐου 2020 / 18:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τις αναφορές που έγιναν σχετικά με την υπαγωγή της Κέρκυρας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην 4η με έδρα την Πάτρα,

ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση :
«Από εχθές, διαχύθηκε στο  νησί  μας, η πληροφορία περί  μεταβολής του διοικητικού υγειονομικού χάρτη βάσει της οποίας, θεσμοθετείται άμεσα η υπαγωγή της Κέρκυρας, από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια στην 4η με έδρα την Πάτρα.
Αναφέρεται  μάλιστα, πως η συγκεκριμένη εξέλιξη προωθείται μέσα από τροπολογία,  που τίθεται στο σώμα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούν σε ειδικές ρυθμίσεις για τον κορωνοϊό  και ψηφίζονται στη Βουλή των Ελλήνων αύριο.
Μια τέτοια εξέλιξη διεγείρει το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών και ειδικά, των νησιών μας  για ευνόητους λόγους κι είναι χρήσιμο να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Η θέση των Ιονίων Νήσων και φυσικά της Κέρκυρας στη διοικητική οργάνωση της Υγειονομικής περίθαλψης έχει θεσπιστεί  από το 2012 να ανήκει στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια με έδρα, την Πάτρα.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρειά μας εντάσσεται στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια με την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα. Ουδέποτε όμως, μέχρι σήμερα εφαρμόσθηκε ο συγκεκριμένος νόμος και  η αναβολή εφαρμογής της εκκρεμεί από το 2014 και έκτοτε  ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η παραμονή της στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια μη εφαρμοζόμενης της παραπάνω ρύθμισης.
Η μελέτη της επίμαχης τροπολογίας, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ακόμα, μια παράταση συνέχισης του τρέχοντος καθεστώτος, υπαγωγής των Ιονίων Νήσων  και φυσικά  της Κέρκυρας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια με νέα ημερομηνία λήξης αυτής, την 31.12.2020. Αυτή η αναβολή ψηφίζεται αύριο.

Με αφορμή όμως, την έκταση δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, θεωρώ επίκαιρο, καθώς και πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναλάβω με τη θεσμική μου ιδιότητα, το αίτημα επανασύστασης της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα.
Η επιλογή αυτή, θα ήταν για τον τόπο μας, η ιδανική για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εργασιών όλων των εμπλεκομένων. Σήμερα, λοιπόν μέλημά μας είναι πέρα από τις απαραίτητες όπως προανέφερα διευκρινίσεις, να καταστήσουμε σαφή στο Υπουργείο Υγείας, τη σημασία που θα έχει για τα νησιά του Ιονίου, να γίνει και πάλι το διοικητικό κέντρο της διοικητικής υγειονομικής τους περίθαλψης, η Κέρκυρα.»