Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μήνυμα Στ. Γκίκα για την 41η Επέτειο από την Υπογραφή της Συμφωνίας Ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ

ΕΟΚ
28 Μαΐου 2020 / 15:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την 41η επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα,

ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 28 Μαΐου 1979 ο Εθνάρχης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπέγραψε την Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Πρόκειται για μία πράξη που άλλαξε την πορεία της χώρας μας. Διατηρώντας την εθνική μας ταυτότητα γίναμε πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

41 χρόνια μετά, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το όραμα της ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Η πανδημία του Covid-19 αποτελεί την πιο πρόσφατη αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε την αξία της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πέρα από την αλληλεγγύη σε υγειονομικό και τεχνικό επίπεδο, είναι προφανές ότι χωρίς την χρηματοδοτική και οικονομική στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους η χώρα μας θα είχε μεγάλη δυσκολία να στηρίξει την εθνική οικονομία η οποία πλήττεται σοβαρά από την κρίση του κορονοϊού.

Μόλις χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την τολμηρή πρότασή της για το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα πακέτο 750 δις Ευρώ, κυρίως με την μορφή επιχορηγήσεων, εκ των οποίων στην Ελλάδα αναλογούν 32 δις Ευρώ.
Επίσης, το τελευταίο διάστημα η ευρεία συμμετοχή της FRONTEX στην επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας, για την αποφυγή εισόδου παράνομων μεταναστών, αποδεικνύει ότι το σύνολο της Ευρώπης αντιλαμβάνεται τα Ελληνικά σύνορα ως τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν μία ισχυρή Ελλάδα, μέλος μίας ισχυρής Ευρώπης. Πρόκειται για μία βαριά κληρονομιά, την οποία τιμούμε σήμερα συνεχίζοντας την υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών κεκτημένων και αξιών αλλά και συμμετέχοντας ενεργά και με αυτοπεποίθηση στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»