Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Corfu, clean & safe, η τουριστική καμπάνια 2020 (δείτε video όλη την συνέντευξη Τύπου)

δήμαρχος
28 Μαΐου 2020 / 14:44
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αλλάζουμε την εικόνα της Κέρκυρας, ευχαριστώ το προσωπικό και όσους βοηθάνε, είπε η δήμαρχος Μ. Υδραίου σε συνέντευξη Τύπου για τα πεπραγμένα του πρώτου εννιάμηνου της δικής της διοίκησης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στα πεπραγμένα των πρώτων εννιά μηνών, (σ.σ. και τι μηνών της πανδημίας δοθείσης;), αναφέρθηκε η δήμαρχος Μ. Υδραίου σε συνέντευξη Τύπου.

Η έξοδος από την πανδημία

Υπήρξε διεξοδική στις αναφορές της για τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής απέναντι στην πανδημία, τονίζοντας ότι η συνολική και η τοπική αντιμετώπιση ήταν τέτοια που δίνεται η δυναντότητα να βγει η Κέρκυρα στην τουριστική αγορά με το μότο «Corfu, clean and safe». Προμετωπίδα διαδικτυακής, ευέλικτης καμπάνιας προβολής, που αναμένεται να βγεί σύντομα στον ψηφιακό αέρα.

Αλλαγή εικόνας με τα σκουπίδια, οριστικά
 
Η αποκομιδή των σκουπιδιών φιλοτεχνεί μια εικόνα της πόλης, διαμετρικά αντίθετη εκείνης την περσινή περίοδο αλλά και όλων των περασμένων ετών. Ενώ οι αποφάσεις για τη μεταφορά των σκουπιδιών εκτός νησιού και τη δημοπράτηση της Μονάδας είναι δυνατόν να καθιερώσουν τη νέα εικόνα του νησιού, για την προστασία της υγείας και της ευημερίας των κατοίκων του.
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι ο ΦΟΔΣΑ λειτουργεί με προσωπικό από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων και χρηματοδότηση επίσης και από τον Δήμο Παξίων, τονίζοντας ότι οι άλλοι δυο περιφερειακοί Δήμοι ενώ μετέχουν του Φορέα δεν έχουν συνεισφέρει ακόμα κάτι ενώ οι εκπρόσωποι τους δήμαρχοι στην Εκτελεστική του είναι συχνά πρωταγωνιστές εντάσεων και αντιθέτων απόψεων, που είναι θεμιτές μεν αλλά απλώς θορυβώδεις εάν δεν συνοδεύονται από εναλλακτικές προτάσεις.




Οι ημερομηνίες του χρονοδιαγράμματος
 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της δημάρχου, η μεταφορά αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο. Η μεταφορά των σκουπιδιών των Παξών στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου θα γίνει μέσω του κερκυραϊκού ΦΟΔΣΑ.
Οι ημερομηνίες σταθμοί για το εργοστάσιο είναι η ανάδειξη αναδόχου κατασκευής το αργότερο έως τις αρχές του 2021 με την προσδοκία της ολοκλήρωσής του 18 μήνες μετά, στις αρχές του 2023 έτσι ώστε να σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών και ν' αλλάξει σελίδα η Κέρκυρα σ' αυτήν την πονεμένη ιστορία.
Παραλλήλως και ενώ προχωράει η αποκατάσταση των κυττάρων του παλιού ΧΥΤΑ, αναμένεται μέχρι τέλους του φετινού καλοκαιριού και η δημοπράτηση της κατασκευής του νέου χώρου υγειονομικής ταφής του υπολείμματος της επεξεργασίας των σκουπιδιών στο εργοστάσιο.
Σύντομα ο Δήμος θα παρουσιάσει και τα αποτελέσματα της ανταπόκρισής του σε τουλάχιστον τέσσερις προσκλήσεις ΕΣΠΑ και μια ακόμα Διασυνοριακών Προγραμμάτων για την οργάνωση τεσσάρων ρευμάτων στη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση. Αφορούν στην προμήθεια μηχανημάτων, κάδων κ.α. εξοπλισμού καθώς και στην καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, στα πώς και τα πότε συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια.

Σύμμαχος ο Σαρλής και οι Παξινοί
 
Σ' αυτό το σημείο η δήμαρχος έπλεξε το εγκώμιο στον επί σειρά ετών δήμαρχο, Χρ. Σαρλή για την συνεισφορά του στην υπόθεση τόσο από τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ όσο και από το δημοτικό συμβούλιο ενώ εξήρε και την στάση του δημάρχου Παξών και του αντιδημάρχου καθαριότητας του μικρού νησιού, Σπύρου και Ε. Βλαχόπουλου, αντιστοίχως.

Τώρα είναι η ώρα για την ΥΠΕ Ιονίων
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή το δημοσίευμα του enimerosi.com για τις Υγειονομικές Περιφέρειες, επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα και μ' αυτήν την αφορμή να τεθεί το πάνδημο αίτημα για την αποκατάσταση της διοικητικής αρτιμέλειας της ΠΙΝ με την επανίδρυση Υγειονομικής Περιφέρειας Ι.Ν. με έδρα το διοικητικό της κέντρο, την Κέρκυρα.

Νέα διοίκηση στη ΔΕΥΑΚ
 
Τέλος, σύντομα και μόλις ληφθούν και οι προτάσεις για τα νέα μέλη από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, θα ανασυγκροτηθεί σε διαδημοτικό πλέον επίπεδο και το δ.σ. της ΔΕΥΑΚ στην συμφωνημένη προοπτική της εκ νέου διαίρεσής του σε επόμενη φάση για τη δημιουργία τριών ΔΕΥΑ, από μια σε κάθε κερκυραϊκό Δήμο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.