Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο εφιάλτης στον δρόμο με τις λεύκες, το σίκουελ

editorial
27 Μαΐου 2020 / 13:43

Και μια και τόφερε χθες η κουβέντα για του Σολάρη. Εδέησε μετά σχεδόν πενήντα χρόνια από την πρώτη απαλλοτρίωση να ολοκληρωθεί η ε.ο. από τις Καθολικές καλόγριες έως τις Αλυκές, που ήταν το εντελώς άφτιαχτο μέρος της ε.ο. Παλαιοκαστρίτσας.

Του δρόμου δηλ. που ο θρύλος λέει ότι διαπλατύνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 με αφορμή τροχαίο ατύχημα του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου! Πάνω από μισό αιώνα «έφαγε» η Κέρκυρα για να φτιάξει μερικά χλμ δρόμου! Ας είναι. Αν δεν υπήρχε ο συγχωρεμένος Σάκης ο Τσούκας, δεν θα τελείωνε ποτέ και το τμήμα του Σολάρη! Και τώρα;

Τώρα απομένει να ολοκληρωθεί το γιγαντιαίο έργο του κεντρικού διαζώματος, στο τμήμα του δρόμου μετά την στροφή του Ποταμού και έως τις Αλυκές. Άγνωστο γιατί, η εργολαβία έχει εγκαταλειφθεί. Τα πασαλάκια τρώνε σχεδόν το αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας της εξόδου. Μήπως πρέπει να τελειώσει επιτέλους η λεωφόρος;
Κι οι φωτεινοί σηματοδότες; Ο θρύλος (ξανα)λέει ότι λόγω κάποιου χρέους της Περιφέρειας προς τη ΔΕΗ (σ.σ. κανείς δεν ξέρει ποιας ακριβώς Περιφερειακής Ενότητας) η Επιχείρηση αρνείται να συνδέσει το ρεύμα στους σηματοδότες, που έτσι παραμένουν σκοτεινοί. Το ιλιγγιώδες ποσόν λέγεται ότι μόλις ξεπερνάει τις 50 χιλ.! Και είτε είναι γραφειοκρατικώς αδύνατον να βρεθεί είτε η μακρά αναζήτησή του λειτουργεί ως πρόσχημα για την ικανοποίηση εκείνων που διατείνονται ότι οι σηματοδότες δυσχεραίνουν, αντί να διευκολύνουν, την κυκλοφορία! Όμως κάθε τμήμα δρόμου που κατασκευάζεται στην πόλη αποτελεί το προϊόν μελέτης που προβλέπεται στα ντεσού του δρόμου η φωτεινή σηματοδότηση!
Αναλόγως και η στάθμευση. Δυο λωρίδες από τις τέσσερις του κλειστού αυτοκινητόδρομου στου Σολάρη είναι μονίμως κατηλειμμένες από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενίοτε και διπλοπαρκαρισμένα. Έτσι μπορεί τα φανάρια να μην δυσχεραίνουν την απρόσκοπτη κίνηση, το κάνουν όμως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Λογικά (σ.σ. ναι, σιγά;) θα πρέπει να υπάρξει χώρος στάθμευσης και λειτουργία των φαναριών.
Και κάτι τελευταίο. Σ' αυτήν την πόλη δουλεύει ένα μικρό ποσοστό των φαναριών που κάποτε τοποθετήθηκαν και διαρκώς μπαίνουν νέα. Ή αλλάξτε τις μελέτες και μην κατασκευάζετε κόμβους με φωτεινούς σηματοδότες ή βάλτε τα να δουλέψουν. Όλα, όχι κατά το δοκούν και κατ' επιλογήν τοπικών παρεμβασιών.