Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς νερό για 20 μέρες στη Βόρεια Κέρκυρα! Έγγραφη αναφορά κατοίκου της Δάφνης

Νερό
25 Μαΐου 2020 / 18:20

Με το έγγραφό της, το οποίο κοινοποίησε τόσο στην Εισαγγελία Κέρκυρας και τον Συνήγορο του Πολίτη, όσο και στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η κάτοικος της Δάφνης καθιστά υπεύθυνους για την υγεία των κατοίκων του χωριού, τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, τη ΔΕΥΑΚ και τη ΔΕΥΑ Θιναλίου

ΔΑΦΝΗ (ΒΟΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Σε έγγραφη αναφορά προς τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, αλλά και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης Θιναλίου και Κέρκυρας, προχώρησε μια κάτοικος της κοινότητας Δάφνης, καθώς όπως καταγγέλλει το χωριό της είναι χωρίς υδροδότηση τις τελευταίες 20 ημέρες.

Συγκεκριμένα, η κάτοικος ονόματι Ευαγγελία Σωμηρά στην έγγραφη αναφορά της (σ.σ. κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Κέρκυρας, στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, την Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, τον Συνήγορο του Πολίτη, αλλά και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας) τονίζει ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις παρατηρείται αδιαφορία από τους αρμόδιους και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας.

Όπως τονίζει, εξάλλου, η ίδια κατάσταση επικρατεί, εκτός από τη Δάφνη και στα γειτονικά χωριά (Αρμενάδες, Τερμενάδες, Καββαδάδες).

Οι οχλήσεις, σύμφωνα με την κα Σωμηρά, έχουν γίνει από την ίδια, τόσο στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Τσιλιμπάρη, όσο και στον κ. Σαλβάνο, προϊστάμενο της ΔΕΥΑ Θιναλίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνει η κάτοικος Δάφνης είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης και πανδημίας, να μένου ολόκληρα χωριά, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι κατοικούμενα από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς το βασικό και αυτονόητο αγαθό, αυτό του νερού.

Η κα Σωμηρά σημειώνει στην έγγραφη αναφορά της ότι οι δικαιολογίες, τις οποίες έχει ακούσει, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, είναι οι παρακάτω:

- Υπάρχουν σε ολόκληρο το Δήμο μόνο 3 κεντρικές δεξαμενές, που δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες όλου του Δήμου.

- Δεν επαρκεί το νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων γιατί λόγω του ότι οι άνθρωποι έχουν φυτέψει στους κήπους τους ποτίζουν με αποτέλεσμα να τελειώνει το νερό στη δεξαμενή.

- Η πομόνα που υπάρχει στη δεξαμενή δεν είναι αυτή που πρέπει. Η αρχική πομόνα είχε χαλάσει τον Δεκέμβριο και επειδή δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα από πλευράς ΔΕΑΚ να γίνει αλλαγή τοποθετήθηκε μία μικρότερης δύναμης-ισχύος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μεταφέρει το νερό στο δίκτυο. Υποτίθεται ότι η λύση ήταν προσωρινή (τον Δεκέμβρη) και θα αντικαθίστατο εγκαίρως.

- Η πομόνα χάλασε αλλά ο εργολάβος δεν έχει τα εργαλεία που απαιτούνται στην Κέρκυρα αλλά απέναντι, στην ηπειρωτική Ελλάδα, και δεν μπορεί να τα μεταφέρει  λόγω αδυναμίας μετακίνησής τους και λόγω του κορονοιού.

- Δεν υπάρχουν χρήματα για να αντικατασταθεί η πομόνα και πρέπει να γίνει διαγωνισμός και να δοθούν προσφορές προκειμένου να επιλεγεί η φθηνότερη εξ αυτών για να τοποθετηθεί στην δεξαμενή.

Η κάτοικος Δάφης, εξάλλου, αναφέρει ότι εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει στο χωριό της υπήρχε δεξαμενή και διερωτάται γιατί αυτή η δεξαμενή καταργήθηκε.

Η κα Ευαγγελία Σωμηρά υπογραμμίζει, τέλος, ότι παρόμοιες καταστάσεις με την υδροδότηση βίωσαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και το καλοκαίρι του 2018, αλλά και του 2019, ωστόσο, το φαινόμενο, να μην υπάρχει καθόλου νερό για 48 συνεχόμενες μέρες, όπως συνέβη στις 23 και 24 Μαΐου του τρέχοντος έτους, δεν έχει ξανασυμβεί.

Η κάτοικος της Βόρειας Κέρκυρας κλείνοντας την έγγραφη αναφορά της καθιστά άπαντες τους αρμόδιους υπεύθυνους για ότι ενδεχομένως συμβεί στην υγεία των κατοίκων της Δάφνης, αλλά και των γειτονικών χωριών εξαιτίας της προβληματικής υδροδότησής τους.