Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρόδη Κράτσα για το κλείσιμο του ΧΥΤΥ Λευκίμμης: Δικαιωθήκαμε!

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
25 Μαΐου 2020 / 09:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Μέσα σε ένα χρόνο άλλαξαν δεδομένα, εικόνες, προοπτικές» δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να παύσει τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Λευκίμμης:

Η Ρόδη Κράτσα υπογραμμίζει «Δικαιωθήκαμε όσοι πιστέψαμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην λειτουργία του απαράδεκτου ΧΥΤΥ της Λευκίμμης και  στηρίξαμε.              
 
Αυτό έπραξε η Περιφερειακή Αρχή, όπως δεσμεύθηκε προεκλογικά.
 
Ένα χρόνο πριν, το Μάιο του 2019, δεν ήταν εύκολο να πιστέψουμε, ότι τα σκουπίδια θα φεύγουν από την Κέρκυρα μέχρι να βρουν τη θέση τους στο αναμενόμενο εργοστάσιο διαχείρισης και ότι ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης συνδεδεμένος με μαύρες ημέρες για την Κέρκυρα με επίκεντρο την Λευκίμμη, θα έκλεινε επιτέλους.
 
Τότε η Κέρκυρα πνιγόταν στα σκουπίδια.      
 
Ήταν η απόλυτη αποτυχία της διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, τοπικό, περιφερειακό, κυβερνητικό, με τεράστιες συνέπειες στη δημόσια υγεία, την κοινωνική ειρήνη (τα ΜΑΤ είχαν εγκατασταθεί στο Νότο), στην φήμη και την αξιοπρέπεια των κατοίκων της Λευκίμμης, στην ταυτότητα ολόκληρης της Κέρκυρας και της χώρας.
 
Εξηγήσαμε στη νέα Κυβέρνηση τα αδιέξοδα που ζούσε ο κερκυραϊκός λαός, ζητήσαμε να πάρει πρωτοβουλίες θαρραλέες για την απεμπλοκή από την κρίση διαχείρισης της υπόθεσης απορρίμματα, να ενσκήψει στην κρίσιμη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Νότο της Κέρκυρας.
 
Σήμερα, ένα χρόνο μετά δρομολογείται η μεταφορά στην Κοζάνη, δρομολογείται το εργοστάσιο, κλείνει ο ΧΥΤΥ της Λευκίμμης, κλείνει και το χρέος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Τώρα μένει να αποκατασταθεί ο χώρος και το περιβάλλον. Δρομολογείται ένας νέος Φορέας διαβαθμικός με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τους Δήμους για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως μια σύγχρονη Περιφέρεια.
 
Η Περιφερειακή Αρχή θα σταθεί και πάλι στο ύψος των περιστάσεων!»