Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γραφάκος: «Ήταν λάθος η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. στη Λευκίμμη»

Χ.Υ.Τ.Υ.
22 Μαΐου 2020 / 19:12

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων βάζει οριστικό τέλος στο ενδεχόμενο χρήσης του εν λόγω οικοπέδου στη Λευκίμμη ως χώρο υγειονομικής ταφής και δηλώνει πως περιμένει πρόταση αξιοποίησής του από τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας

ΑΘΗΝΑ.  Οριστικό τέλος στην πολιτική διαμάχη γύρω από τη λειτουργία ή μη του Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης έδωσε -με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή»- ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος, Μανώλης Γραφάκος.

Στο ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας, το οποίο τιτλοφορείται: «''Τέλος'' ο Χ.Υ.Τ.Υ. στη Λευκίμμη», αναφέρεται ότι πλέον έχει εγκριθεί η δημιουργία νέου Χ.Υ.Τ.Υ. στο Τεμπλόνι, σε χώρο γειτονικό στον σημερινό, με τη μελέτη για την κατασκευή αυτού του νέου Χ.Υ.Τ.Υ. να έχει ανατεθεί με πόρους του ΕΣΠΑ.

Στη συνέντευξή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου τονίζει ότι έχει, ήδη, επιστραφεί η κοινοτική χρηματοδότηση ύψους περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απευθύνει κάλεσμα στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας να υποβάλει πρόταση αξιοποίησης του χώρου, όπου σήμερα φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

«Ο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης δεν θα λειτουργήσει. Ήδη, η πολιτεία αναγκάστηκε να επιστρέψει την κοινοτική χρηματοδότηση που είχε δοθεί (σ.σ. περί τα 3 εκατ. ευρώ) και το θέμα έχει κλείσει», τονίζει ο Μανώλης Γραφάκος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και προσθέτει:

«Κατά τη γνώμη μου, υπήρχε βάση στις διαμαρτυρίες των κατοίκων, η χωροθέτηση είχε γίνει πολύ κοντά στον αστικό ιστό και σταδιακά η υπόθεση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ελπίζω τώρα ότι ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας θα υποβάλει κάποια νέα πρόταση για το χώρο που θα σχετίζεται με το περιβάλλον, λ.χ. για τη δημιουργία ενός χώρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλο το νησί.

Έχει, ήδη, ξεκινήσει από πέρυσι η αποκατάσταση ενός τμήματος του Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου, ενώ ο Δήμος αναμένεται σύντομα να αναθέσει τη μεταφορά των αποβλήτων στη Μονάδα της Κοζάνης ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση.

Όσο για τον διαγωνισμό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), εκτιμώ ότι μπορεί να έχει ανάδοχο μέχρι το τέλος του έτους –αν δεν υπάρξουν σοβαρές δικαστικές εμπλοκές- και επομένως να τεθεί σε λειτουργία το 2023».