Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη συνάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας της ΠΙΝ

ΠΣΕΚ
22 Μαΐου 2020 / 13:54

Δραστηριοποιείται το Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων - Πρώτη συνάντηση γνωριμίας και προσδιορισμός στόχων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Μάϊου 2020, μέσω της υπηρεσίας τηλεδιάσκεψης e:presence.gov.gr., η συνάντηση γνωριμίας  των μελών που συνθέτουν το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, που συστάθηκε το  2018, θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη αναπτυξιακών δράσεων της Περιφέρειας και την υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας ( ΕΣΕΤΑΚ). Απαρτίζεται από 11 μέλη,  από τα οποία τα έξι (6) προέρχονται από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και τα πέντε(5) από εκπροσώπους παραγωγικών και επιστημονικών φορέων και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου  ζήτησε με την επιστημονική και εφαρμοσμένη εμπειρία που διαθέτουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή, στην πράσινη ενέργεια, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού προϊόντος για την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία της, στην ανάπτυξη των νησιών και τις νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους.
Τα θέματα, τα οποία αναλύθηκαν επικεντρώθηκαν στην προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας και προσέγγισης των θεμάτων της στρατηγικής  με την μεταξύ τους συνεργασία   αλλά και τη συνεργασία με το προσωπικό των υπηρεσιών της Διαχειριστικής Αρχής ΕΣΠΑ , του Ιονίου Πανεπιστημίου και των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας.
Τονίστηκαν ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν παρεμβάσεις σε τομείς που μέχρι τώρα δεν έχουν αξιοποιηθεί, όπως η θαλάσσια οικονομία οι θαλάσσιες μεταφορές, η ενέργεια, οι εναλλακτικές στρατηγικές ανάπτυξης με δεδομένο την ευπάθεια του τουρισμού, όπως αυτό έγινε αισθητό  με την κρίση της Thomas Cook   αλλά και με την κρίση της πανδημίας, ενώ αναζητήθηκαν τρόποι για το πως θα συμβάλλει στη συγκρότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2021-2027.
Η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την επόμενη συνάντηση στην έδρα της Περιφέρειας στην Κέρκυρα, για την συγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας σε σώμα και την έναρξη της λειτουργίας του , όπως και την πρόσκληση συμμετοχής που έχει απευθύνει προς τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστο Δήμα.
Στην Επιτροπή συμμετέχουν ο Κωνσταντίνος Χρυσικόπουλος, Χημικός Μηχανικός, Καθηγητής Σχολής  Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Γεράσιμος Τσελέντης, Σεισμολόγος, Καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών, Τμήμα Γεωλογίας και Περιβάλλοντος Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ινστιτούτου  Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο Γιάννης Σαμαράς, Καθηγητής Τμήματος Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων  του Ιονίου Πανεπιστημίου,  ο Γεώργιος Ζουπάνος, Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ο Νικόλας Βαρότσης, Χημικός Μηχανικός,Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης,  ο Ανδρέας Φλώρος, Καθηγητής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Ελένη Χριστοπούλου, Δρ. Μηχανικών Ηλεκτρολόγων /Υπολογιστών & Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Τζανέτος Πομόνης, Διδάκτωρ Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρολόγων/Υπολογιστών και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών, ο Αλέξανδρος Ξενάκης, Δρ. Σχολής Υπολογιστών Napier University, γενικός γραμματέας δήμου Νότιας Κέρκυρας, ο Σπυρίδων Θεοτοκάτος , Διδάκτωρ Εφαρνοσμένης Χημείας Πανεπιστημίου Liverpool John Moores, Γενικός Διευθυντής Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Κεφαλονιάς και Ιθάκης,  Γεώργιος Κοντογεώργης, Δρ. Σχολής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Πάντειου Πανεπιστημίου, δημόσιος υπάλληλος.