Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κόντρα Κράτσα-Γαλιατσάτου & η απάντηση Ζορμπά για τη δομή «ΔΙΑΠΛΟΥΣ»

«ΔΙΑΠΛΟΥΣ»
21 Μαΐου 2020 / 10:40

«Θα αρθούν τα εμπόδια για να γίνει ο “ΔΙΑΠΛΟΥΣ” πιστοποιημένη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ», διαβεβαίωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Ζορμπάς

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια της χρηματοδότησης της δομής απεξάρτησης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Περιφερειακής Αρχής με στόχο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ξεπεραστεί κάθε σκόπελος που παρεμποδίζει την έγκριση σκοπιμότητας για τον «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης, Κώστας Ζορμπάς απαντώντας στην Επερώτηση αναφορικά με την μη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ, η οποία υποβλήθηκε από τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 20 Μαΐου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Π.Ι.Ν., ο κ. Ζορμπάς απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Γαλιατσάτου αναγνώρισε το σημαντικό και καθοριστικό ρόλο της μονάδας «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ενώ παράλληλα υπενθύμισε στον πρώην Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να το γνωρίζει, ή το γνωρίζει και το αποκρύπτει, πως το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν απλό, απαιτώντας για να λυθεί μια υπογραφή από τον Υπουργό Υγείας επεξηγώντας γιατι ο ίδιος απέτυχε εξασφαλίσει από τον προηγούμενο Υπουργό την έγκριση σκοπιμότητας, που απαιτείται για τον «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».

«Ερευνώντας το όλο θέμα και κατόπιν πολλαπλών προσπαθειών επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας διαπίστωσα ότι ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» εντάχθηκε στον Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας το 2018 και πιστοποιήθηκε ως μονάδα του συστήματος υγείας το Μάρτιο του 2019. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορεί να πάρει έγκριση σκοπιμότητας για το ΕΣΠΑ 2014 -2020 λόγω του ότι είχε ήδη υπογραφεί έγκριση σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στην οποία ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» δεν συμμετείχε λόγω μη πιστοποίησης ως δομή το διάστημα που κατατέθηκαν οι προτάσεις από τις δυο άλλες δομές (ΚΕΘΕΑ - ΟΚΑΝΑ), ο δε χρόνος που είχε στη διάθεση του για αυτό έληγε στις 31/12/2019.

Δηλαδή είχε ήδη γίνει ο προγραμματισμός και η κατανομή των χρημάτων πριν πιστοποιηθεί η μονάδα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ». Παρόλα ταύτα ουδέποτε σταματήσαμε τις προσπάθειες και η κα Περιφερειάρχης και εγώ προσωπικά έτσι ώστε η υπόθεση αυτή να έχει αίσιο τέλος και για αυτό θα ενημερώσουμε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε σύντομο πιστεύω χρονικό διάστημα.

Θεωρώ προσωπικά ότι αυτή η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος έτσι ώστε ο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δράση του στην τοπική κοινωνία. Πιστεύω οτι θα ειναι εταίρος στο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως πιστοποιημένη δομή του Εθνικού Συστήματος Υγειας” τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης.

Ως γνωστό, η δομή κατά των εξαρτήσεων «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Κέρκυρα υπό την καθοδήγηση του Ηλία Μιχαλαρέα παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό έργο το οποίο αναγνωρίζεται από την κοινωνία και το οποίο πρέπει να ενισχυθεί για να επιτελέσει την αποστολή του υπέρ των ευάλωτων ομάδων και της κοινωνικής συνοχής.

Η διαδικτυακή αντίδραση Γαλιατσάτου

Νωρίτερα, είχε υπάρξει έντονη αντίδραση του πρώην Περιφερειάρχη και επικεφαλής της παράταξης «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρου Γαλιατσάτου για το ότι η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν ήταν παρούσα στη συζήτηση της επερώτησης για τον «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» (σ.σ. είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, καθώς ήταν προγραμματισμένη η παρουσία της στην επιμνημόσυνη δέηση και στην κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια).

Ο κ. Γαλιατσάτος μάλιστα, ανήρτησε το παρακάτω μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν εν εξελίξει, προκαλώντας την αντίδραση της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου όταν εκείνη είχε πλέον επιστρέψει στη (τηλε)συνεδρίαση.

Το μήνυμα του Θ. Γαλιατσάτου:

«Έφυγε χωρίς να πάρει τις ευθύνες της η περιφερειάρχης για την μη χρηματοδότηση του ΔΙΑΠΛΟΥ!

Προφασιζόμενη κάποια εκδήλωση αποχώρησε από την συνεδρίαση του ΠΣ, αφήνοντας το βάρος στον αντιπεριφερειάρχη!

τα ερωτήματα παραμένουν:

1. γιατί επι μήνες αδιαφόρησε και ουδέν έπραξε λέγοντας ότι δεν είναι "δικό" της θέμα;

2. Ποιοι είναι αυτοί που κατά τον κ. Γκίκα, βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ, είχαν άλλη γνώμη; και ποια ηταν η διαφορετική γνώμη τους;

3. γιατί η διοίκηση του ΓΝ Κέρκυρας αγνόησε προκλητικά την επιστολή της Διαχειριστικής (19/02/2020) με την οποία ζητείτο η συμπλήρωση του φακέλου της πρότασης χρηματοδότησης του Διάπλου και απαξίωσε ακόμη και να απαντήσει;

Η λύση είναι μία και μπορεί ΑΜΕΣΑ να υλοποιηθεί.

Νέα πρόσκληση από την Διαχειριστική απευθυνόμενη μόνον στον Διάπλου, νέα απόφαση υπουργού ,συμπλήρωση του φακέλου από το ΓΝΚ και απόφαση ένταξης στην χρηματοδότηση!

Χρειάζονται το πολύ 15 ημέρες.

Με μία προϋπόθεση: να υπάρχει η πολιτική βούληση.

ΟΨΟΜΕΘΑ...»