Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην Ήπειρο τα σκουπίδια των Παξών

στερά απόβλητα
20 Μαΐου 2020 / 20:59

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει απαντήσει στον Δήμο Παξίων, ο νεοσύστατος περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του μικρού νησιού.

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλιστα, αναφέρονται σε ευμενές κλίμα για την αντιμετώπιση και λύση του παξινού αιτήματος.
Μιλώντας στο enimerosi.com, ο δήμαρχος Σπ. Βλαχόπουλος, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται ακριβώς για απάντηση επί νέου αιτήματος μεταφοράς των παξινών σκουπιδιών στην Ήπειρο. Μόλις πριν από περίπου ένα χρόνο με ΦΕΚ από 19 Ιουλίου του 2019 και κατόπιν κοινής απόφασης των δυο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ιονίων, Δ. Ελλάδας & Πελοποννήσου από τη μια και Ηπείρου από την άλλη, έκαναν δεκτό το κατ' εξαίρεση αίτημα των Παξών για τη διάθεση των σκουπιδιών τους στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις.
Ο λόγος γίνεται για ποσότητες έως 2000 τόνων ετησίως, που είναι και η οροφή της αποδεκτής μεταφοράς. Όπως όμως σημείωσε ο δήμαρχος, με τις αναμενόμενες φετινές τουριστικές επιδόσεις ούτε καν θα πλησιάσουν οι Παξοί τέτοια φορτία στερεών αποβλήτων. Άρα δεν γεννάται καν θέμα ποσότητας.
Η επικαιροποίηση όμως της απόφασης μεταφοράς είναι αναγκαία ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο η αποκατάσταση των παλιών χωματερών, που συνιστά περιβαλλοντική υποχρέωση και συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Η εξέλιξη αυτή πάντως θα σημάνει και το τέλος της συμμετοχής των Παξών στον ΦΟΔΣΑ Ιονίου εφόσον η υπόθεσή του θα εξυπηρετείται πλέον από την Ήπειρο. Όπως και της Λευκάδας άλλωστε... στην Αιτωλοακαρνανία.