Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευελιξία σε αδειοδοτήσεις και στην καταβολή λιμενικών τελών λόγω κορονοϊού

Συμβούλιο Μεταφορών
20 Μαΐου 2020 / 17:22

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη προσωρινά μέτρα που επιτρέπουν την επέκταση της ισχύος ορισμένων πιστοποιητικών και αδειών στις οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές, χαλαρώνοντας και τους κανόνες για τη χρέωση πλοίων για τη χρήση λιμενικών υποδομών.

Ο κανονισμός που επιτρέπει την παράταση της ισχύος των πιστοποιητικών και των αδειών θα υποστηρίξει εκείνους τους μεταφορείς, τους ιδιώτες και τις εθνικές διοικήσεις που, λόγω των περιορισμών του κοροναϊού, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκπλήρωση ορισμένων διοικητικών διατυπώσεων πριν από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για άδειες οδήγησης, τεχνικούς ελέγχους για μηχανοκίνητα οχήματα και πιστοποιητικά πλοιάρχων.
 
Η τροποποίηση του κανονισμού για τις λιμενικές υπηρεσίες θα συμβάλει στην οικονομική βιωσιμότητα των φορέων εκμετάλλευσης πλοίων λόγω της πανδημίας παρέχοντας ευελιξία. Η τροπολογία θα δώσει στους λιμένες τη δυνατότητα να παραιτηθούν, να αναστείλουν, να μειώσουν ή να αναβάλουν τις χρεώσεις για τους χρήστες λιμένων που οφείλονται μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 31 Οκτωβρίου 2020.
 
Η ψηφοφορία του Συμβουλίου για τους δύο κανονισμούς έγινε με γραπτή διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε στις 15 Μαΐου 2020.
 
Και οι δύο νομικές πράξεις θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
 
Η νομοθετική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για τις άλλες δύο προτάσεις στο πακέτο έκτακτης ανάγκης για τις μεταφορές που υπέβαλε η Επιτροπή στις 29 Απριλίου 2020, οι οποίες αφορούν την αεροπορία και την τέταρτη δέσμη μέτρων για τους σιδηροδρόμους.