Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατακραυγή για τους «αφορισμούς» Αμβρόσιου: Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου & του Ν. Χαρδαλιά

Αμβρόσιος
18 Μαΐου 2020 / 09:32

ΑΙΓΙΟ. «Μεγάλο αφορισμό» για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά,

διάβασε το πρωί της Κυριακής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου ο πρώην μητροπολίτης  Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος.

Ο κ. Αμβρόσιος είχε προαναγγείλει την πράξη του με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο πριν λίγες μέρες, όταν η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως ο ιός μεταδίδεται με το σάλιο. Ο Αμβρόσιος χαρακτήρισε ως «βλάσφημα» τα λόγια αυτά ότι «δηλαφή διά τῆς Θείας Μεταλήψεως μεταδίδεται ὁ Κορωνοϊός» και καλούσε την υπουργό να ζητήσει «δημοσίως συγγνώμην διά τό ἀχαρακτήριστον τοῦτο ἔγκλημα».

Ιερά Σύνοδος: Ανυπόστατος ο αφορισμός

Με ανακοίνωσή της, πάντως, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας ξεκαθαρίζει ότι «μόνο η Ιερά Σύνοδς της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της,  έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Όπως συμπληρώνει, «κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977): "Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο, «κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».

Χαρδαλιάς: Κήρυκας του μίσους

Την ίδια ώρα, μέσω Facebook ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε στο θέμα του «αφορισμού» του, γράφοντας:

«Σήμερα είναι μια μέρα χαράς και ελπίδας. Άνοιξαν και πάλι οι Εκκλησίες μας. Αυτή τη μέρα κανένας κήρυκας του μίσους και της αμάθειας δεν μπορεί να τη χαλάσει.

Όσοι μεγαλώσαμε με αρχες και αξίες, με την Πίστη μας να μας κατευθυνει και να μας οδηγει, μάθαμε ν’ αγαπάμε και να συγχωρούμε. Όχι να μισούμε.

Σήμερα το πρωί, την ώρα του ανυπόστατου Μεγάλου Αφορισμού, επισκέφθηκα τον ΙΝ της ενορίας μου, τον Άγιο Γεώργιο Καρέα, και άναψα ένα κερί, προσευχόμενος για την ψυχή εκείνων που με πρόσχημα την Χριστιανοσύνη μας κηρύσσουν το μίσος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απαντάει σε όλα...» καταλήγει ο υφυπουργός.