Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τουρισμός και κορωνοϊός

Κώστας Σπίγγος
17 Μαΐου 2020 / 20:05

Το βασικότερο ζήτημα είναι ο ποσοτικός χαρακτήρας της πανδημίας, που σημαίνει ότι πολλές φορές, για την αποτελεσματική πρόληψη ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη αποτροπή κρουσμάτων, αλλά ο περιορισμός τους. Υπό την έννοια αυτή, κάποια μέτρα μπορεί να μην έχουν απόλυτη απόδοση, όπως ήταν μέχρι σήμερα η… απαγόρευση του τουρισμού, αλλά είναι σημαντικό το να έχουν μερική απόδοση, αλλά επαρκή, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αειφόρος διατήρηση της δραστηριότητας.

Ως προς τη διαβάθμιση των μέτρων πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε μερικά ζητήματα.
Το βασικότερο ζήτημα είναι ο ποσοτικός χαρακτήρας της πανδημίας, που σημαίνει ότι πολλές φορές, για την αποτελεσματική πρόληψη ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη αποτροπή κρουσμάτων, αλλά ο περιορισμός τους. Υπό την έννοια αυτή, κάποια μέτρα μπορεί να μην έχουν απόλυτη απόδοση, όπως ήταν μέχρι σήμερα η… απαγόρευση του τουρισμού, αλλά είναι σημαντικό το να έχουν μερική απόδοση, αλλά επαρκή, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και αειφόρος διατήρηση της δραστηριότητας. Τέτοιο μέτρο είναι π.χ. η χρήση μάσκας ή η μέτρηση της θερμοκρασίας ως μέθοδος αρχικής διαλογής των ταξιδιωτών προς περαιτέρω έλεγχο.
Ερχόμενοι στο δεύτερο ζήτημα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από την απόδοσή τους, κάποια μέτρα είναι κοστοβόρα, οχληρά ή πιθανώς ζημιογόνα και κάποια άλλα εντελώς αθώα. Έτσι, αν π.χ. λογαριάσουμε ότι η θερμομέτρηση των ταξιδιωτών στις εισόδους είναι μέτρο εντελώς μη παρεμβατικό που δεν προκαλεί καμία όχληση στον ταξιδιώτη, κατανοούμε ότι μπορεί τελικά να έρθει πολύ ψηλότερα στην προτεραιότητα των μέτρων προληπτικής διάγνωσης, σε αντίθεση, για παράδειγμα με την PCR, η οποία είναι μια παρεμβατική και για τους περισσότερους ενοχλητική εξέταση. Ας προσθέσουμε δε ότι το κόστος για τη θερμομέτρηση είναι πρακτικά μηδενικό, ενώ για την PCR ανέρχεται σε πάνω από 100 ευρώ ανά άτομο.
Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι προς το παρόν τίθεται απόλυτος περιορισμός ως προς τις πιθανές τοπικές πρωτοβουλίες, σε σχέση με αυτά που καθορίζει κεντρικά ο ΕΟΔΥ. Ο ΕΟΔY στην αρχική φάση της πανδημίας, το Φεβρουάριο, έκρινε ως αναποτελεσματικό μέτρο τη θερμομέτρηση στις εισόδους της χώρας, οπότε και μικρή σημασία θα έχει τι μπορεί να προκρίνουμε εμείς. Μάλιστα, σε τέτοια περίπτωση, όχι απλώς δεν θα συστήνεται η χρήση θερμομέτρησης σε αεροδρόμια και λιμάνια αλλά θα απαγορεύεται.
Κατά τα άλλα, με βεβαιότητα θετικά θα συνέβαλλαν οι χώρες προέλευσης με εξίσου χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων, η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους από όλους, η συχνή απολύμανση των χεριών από όλους και τα ειδικά φίλτρα / ειδικός καθαρισμός στα κλιματιστικά, ενώ αμφίβολα, ενδεχομένως θετικά, θα λειτουργήσει ο αερισμός όλων των χώρων για τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα, η αποφυγή χρήσης κλιματιστικών στους δημόσιους χώρους και η μείωση της μεταδοτικότητας αλλά και της βαρύτητας με την υψηλή θερμοκρασία (άνω των 30ο C).
Γενικά, βασική οδός μετάδοσης του ιού παραμένει η άμεση εισπνοή των σταγονιδίων που εκπέμπονται από το στόμα και τη μύτη, ενώ η επαφή των χεριών με τις μολυσμένες επιφάνειες μόνο δευτερεύουσα. Υπό την έννοια αυτή, η μεγάλη έμφαση π.χ. στην απολύμανση ενώ δεν χρησιμοποιούνται μάσκες ή αερισμός των χώρων, είναι ένας συνδυασμός που αφήνει ορθάνοιχτη την… κερκόπορτα.
Ανάμεσα στα μέτρα μη απόλυτης αποδοτικότητας είναι και ο καθολικός προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος των ταξιδιωτών με την πρόβλεψη ξενοδοχείου καραντίνας. Κάτι σοβαρό, που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι η καλύτερη μοριακή διάγνωση (μέτρηση PCR), όσο καλά και να διενεργηθεί, αδυνατεί να διαγνώσει σωστά τον 1 στους 4 φορείς. Η  καλύτερη ευαισθησία της, δηλαδή, ανέρχεται περίπου στο 75% ή και χαμηλότερα. Είναι γεγονός ότι στα ύποπτα κρούσματα, συχνά χρειάζεται και δεύτερη ή και τρίτη PCR για να επιβεβαιωθεί η λοίμωξη. Έτσι, ένα αρνητικό αποτέλεσμα PCR στους ταξιδιώτες δεν εξασφαλίζει καθόλου ότι δεν θα μπαίνουν φορείς κορωνοϊού στην Κέρκυρα. Από όσο γνωρίζουμε επίσημα, διαγνωστικό μηχάνημα PCR έχει παραγγελθεί και θα εγκατασταθεί στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο της Κέρκυρας εντός των επόμενων ημερών, χωρίς πάντως να έχει καθοριστεί το πρωτόκολλο χρήσης του.
Το σημαντικό μήνυμα εδώ είναι ότι δεν υπάρχει ένα και μοναδικό μέτρο που να μπορεί να βοηθήσει στην ύπαρξη τουριστικής περιόδου χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα. Ο σχεδιασμός οφείλει να είναι συνδυαστικός, «έξυπνος» και όχι τυφλά καθολικός και να υπάρξουν πολλά μέτρα που θα τηρούνται εξίσου. Κι εφόσον το ζήτημα είναι ποσοτικό, αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι όσο πιο αποδοτικά θα υπάρξουν τα μέτρα, τόσο και πιο πολύ θα διαρκέσει χωρίς να διακοπεί πρόωρα αυτή η καθυστερημένης έναρξης τουριστική περίοδος, ιδανικά μέσα και στο φθινόπωρο.