Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όπου παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, ξεσπούν διαμαρτυρίες

κορονοϊός
17 Μαΐου 2020 / 19:27

Με την απειλή της ύφεσης και της αναδουλειάς, σημειώνονται αντιδράσεις σε ΄κείνες τις ευρωπαϊκές Χώρες που διατηρούν εν ισχύει περιοριστικά μέτρα. Στον αντίποδα, Δήμοι του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι δεν θα άρουν τόσο γρήγορα τους περιορισμούς παρά την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον!

• Στην Ισπανία εκδηλώθηκαν διαμαρτυρίες για τους περιορισμούς καθώς η κυβέρνηση Sanchez επεξέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τελευταία φορά, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Πλήθη συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα με τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μαδρίτη με αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια.
Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στην Ισπανία από κοροναϊό είναι 87, δήλωσε το υπουργείο Υγείας, πρώτη φορά που έχει μειωθεί κάτω από 100 τους τελευταίους δυο μήνες.
 
• Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε ότι η χώρα διατρέχει «λελογισμένο κίνδυνο» με την άρση των περιοριστικών μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα. Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα επανεκκινήσουν και θα αρθούν οι περιορισμοί κίνησης των πολιτών.
 
• Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη αντίδραση από ορισμένες αγγλικές περιοχές σχετικά με τα σχέδιά του για άρση των περιορισμών. Δήμαρχοι και τοπικές αρχές λένε ότι το Westminster ενεργεί χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη του.
Τρία δημοτικά συμβούλια, Λίβερπουλ, Γκέιτσχεντ και Χάρτλπουλ (όλα στο βόρειο τμήμα της χώρας) δήλωσαν ότι θα αγνοήσουν το κυβερνητικό σχέδιο για άνοιγμα σχολείων στις αρχές Ιουνίου.
 
• Η αστυνομία στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να θέσει υπό έλεγχο διαδηλωτές, οι οποίοι απαιτούσαν από την κυβέρνηση να καταργήσει τους περιορισμούς του κορανοϊού γρηγορότερα για να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά.
Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην Παλιά Πόλη της Βαρσοβίας το Σάββατο με πλακάτ, και σύνθημα "Work and Bread".
 
• Το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύει έως και 113 εκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο κέντρο εμβολίων κοροναϊού, το οποίο πρόκειται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2021, το οποίο θα εξασφαλίσει τη μεγάλη διανομή εμβολίου μόλις είναι διαθέσιμο.
 
• Η αστυνομία στο Λονδίνο συνέλαβε 19 άτομα το Σάββατο, οι οποίοι παραβίασαν σκόπιμα τις κοινωνικές αποστάσεις σε μια διαμαρτυρία κατά των κανόνων.
 
• Μια ομάδα έξι σκύλων, αποτελούμενη από labradors και κόκερ σπανιέλ, θα έχει το καθήκον να προσπαθήσει να μυρίσει το COVID-19 σε νέες δοκιμές από Βρετανούς ερευνητές. Οι σκύλοι βιοανίχνευσης είναι ήδη γνωστοί ότι μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένους καρκίνους.
 
• Στην Τσεχία, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αγοράσει έως και το 100% του αερομεταφορέα Smartwings, ιδιοκτήτρια εταιρεία της Czech Airlines, ή να προσφέρει στον αερομεταφορέα δάνεια με εγγύηση του κράτους, δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Karel Havlicek