Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τρένο μέχρι την Ηγουμενίτσα, ζητάει το Περιφερειακό της Ηπείρου

τρένο
15 Μαΐου 2020 / 16:00

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση του την Παρασκευή αποφάσισε να στείλει πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών, για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Στις 31 Μαΐου 2020 εκπνέει η προθεσμία παρουσίασης του πρώτου από τα τρία στάδια του Σχεδίου Δράσης για τα σιδηροδρομικά έργα, που έχει στόχο την διαμόρφωση της λίστας (pipeline) έργων, τα οποία θα υλοποιηθούν στο διάστημα 2020-2023 και 2021-2030.
 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο  στην συνεδρίαση του την Παρασκευή αποφάσισε να στείλει πρόταση στο Υπουργείο Υποδομών, για την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών». 
 
Μιλώντας επί του θέματος, ο περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, υπενθύμισε ότι τα μεγάλα έργα που αφορούν λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, από την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η κατασκευή τους μέσω παραχωρήσεων σε ιδιώτες. 
 
Εισηγούμενος το θέμα ο Γ. Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης «Κοινό Ηπειρωτών», τόνισε ότι η μέχρι σήμερα εξαίρεση της Ηπείρου από την σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό δίκτυο σταθερής τροχιάς είναι ο βασικός λόγος της υστέρησης έναντι των άλλων περιφερειών της χώρας, αλλά και της Ευρώπης! Η γραμμή Ηγουμενίτσα - Γιάννενα - Καλαμπάκα, αποτελεί το κρίσιμο τμήμα που συμπληρώνει την σιδηροδρομική Εγνατία.
 
«Το αίτημα, εκτός από τους αυτοδιοικητικούς, έχει τεθεί κατά καιρούς από επιστημονικούς φορείς της Ηπείρου, από επιμελητήρια και επαγγελματικές ενώσεις, συνεταιριστικές οργανώσεις, από την Πανηπειρωτική και άλλους, αλλά δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, που πραγματοποίησε το ΤΕΕ/ Τμ. Ηπείρου το 2006 στα Ιωάννινα, με θέμα «Σιδηροδρομική σύνδεση Ηπείρου» είναι πολύτιμο υλικό προς αξιοποίηση».