Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σπύρος Σπύρου: Το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει θέση για τις ανιστόρητες αναφορές στον Καποδίστρια

Σπύρος Σπύρου
13 Μαΐου 2020 / 15:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη συζήτηση στο ερχόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος της ανιστόρητης αναφοράς στο πρόσωπο του Ι. Καποδίστρια,

την λήψη απόφασης για διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την προώθηση ενεργειών και δράσεων για την προβολή της προσωπικότητας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ι. Νήσων ο επικεφαλής της παράταξης Ιόνιος Συμμαχία Σπύρος Σπύρου.

Το σχετικό έγγραφο με σύντομη αναφορά στο θέμα, έχει ως ακολούθως:
«Θέμα προς ένταξη στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:
«Η ανιστόρητη αναφορά για τον Ι. Καποδίστρια και προτεινόμενες δράσεις και ενέργειες για αποκατάσταση και προβολή της ιστορικής προσωπικότητας του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας»

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, παρακαλώ όπως στο προσεχές Περιφερειακό μας Συμβούλιο εγγράψετε ως θέμα συζήτησης την ανιστόρητη αναφορά στο πρόσωπο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ι. Καποδίστρια από μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που του αποδίδει τον χαρακτηρισμό του δικτάτορα και παραχαράσσει την ιστορική αλήθεια. Η θέση αυτή του μέλους της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 την θεωρούμε απολύτως λανθασμένη και δεν συμβάλει στους στόχους για τους οποίους καλούμαστε να εορτάσουμε που δεν είναι άλλοι από την ανάδειξη της διαχρονικής αρετής των Ελλήνων και του ηρωισμού τους και την ισχυροποίηση της εθνικής μας ομοψυχίας.

Θεωρούμε χρέος του Περιφερειακού μας Συμβουλίου να πάρουμε όλοι θέση για το θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί αλλά ακόμη περισσότερο, να απαιτήσουμε την απάλειψη τέτοιου είδους μειωτικών και απαξιωτικών για το ιστορικό πρόσωπο αναφορών. Επίσης, να είμαστε εμείς ένας επιπλέον θεματοφύλακας της ιστορίας μας η οποία δεν έχει τοπικό αλλά πανελλαδικό, πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Ι. Καποδίστρια.

Θα  πρέπει να λάβουμε αποφάσεις για σειρά πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων και αφιερωμάτων εντός και εκτός Ελλάδας, στα πλαίσια των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ώστε να τεθεί και η ιστορικότητα της προσωπικότητας του Ι. Καποδίστρια στην σωστή της θέση σε ό,τι αφορά τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε για την εθνική μας παλιγγενεσία.