Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θεοδωρικάκος: Έως τέλος του έτους η ρύθμιση για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων

Τραπεζοκαθίσματα
12 Μαΐου 2020 / 11:10

ΑΘΗΝΑ. Το πιο πιθανό είναι ότι οι ρυθμίσεις για την εστίαση και η δυνατότητα επέκτασης του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα να ισχύσουν μέχρι το τέλος του χρόνου,

ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο ΟΡΕN.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο που αφορά στην δύσκολη μεταβατική περίοδο, για ορισμένους μήνες, ενδεχομένως μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες της εστίασης, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στη ρύθμιση είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να μείνουν ανοικτοί διάδρομοι (γύρω στο 1.80 m) και πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους για πεζοδρομήσεις όπως επίσης και να μειώσουν κατά 50% τα τέλη σε εκείνα τα καταστήματα που δεν έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τους εξωτερικούς χώρους που χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση θα γίνεται χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι επόμενοι μήνες στην οικονομία θα είναι δύσκολοι. «Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα χρειάζεται συνολικό σχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση το υλοποιεί, αλλά χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη. Χρειάζεται και πρακτικό πνεύμα». Και ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση της των καταστημάτων εστίασης. Ερωτηθείς για τις εργασιακές σχέσεις υπενθύμισε ότι το εργασιακό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει και σημείωσε: «Το κράτος είναι εδώ και διατηρεί ισχυρό το ρυθμιστικό πλαίσιο και υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Δεν θέλω όμως ούτε να απλουστεύσω ούτε να εξιδανικεύσω καταστάσεις.

Γνωρίζετε ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Δίνουμε σκληρή μάχη για να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο. Αλλά όταν έχει ύφεση τους επόμενους έξι μήνες είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει και αύξηση της ανεργίας. Αν ο Μητσοτάκης εγκαίρως πρώτος στην Ευρώπη δεν είχε κατεβάσει τα ρολά και σήμερα θρηνούσαμε εκατοντάδες θύματα τι θα γινόταν; Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι όπως τα καταφέραμε με την ενότητα και αλληλεγγύη και τις αποφάσεις που πήρε ο πρωθυπουργός αυτό το τρίμηνο, έτσι θα τα καταφέρουμε και από εδώ και πέρα». Αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στα σχέδια της κυβέρνησης πλάνο για μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου.