Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διχάζει το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών - το ρεπορτάζ

σκουπίδια
11 Μαΐου 2020 / 20:52
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πώς και γιατί αποκλείστηκαν οι τρεις από τις τέσσερις εταιρείες. Την κυβερνητική υπόσχεση για την επιδότησης της μεταφοράς υπενθυμίζουν Μαχειμάρης και Λέσσης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απροσδόκητα «τσουχτερή» αποδεικνύεται η οικονομική προσφορά του αναδόχου της μεταφοράς των σύμμεικτων απορριμμάτων της Κέρκυρας στη Μονάδα Επεξεργασίας της Κοζάνης. Η διαδικασία επιλογής προκάλεσε αντιδράσεις από τους δημάρχους Βορρά και Νότου, οι οποίοι θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την αναπροσαρμογή των τελών στους Δήμους τους. Αντιδράσεις ωστόσο εκδηλώθηκαν και από ενδιαφερόμενες εταιρείες που αποκλείστηκαν.
 
Πώς έγινε η επιλογή του αναδόχου 
 
Ενδιαφέρον αρχικά εκδήλωσαν τέσσερις εταιρείες, η ΔΙΟΝ, η EN.ACT. Περιβαλλοντική-Ενεργειακή Α.Ε., η ΚΑΙΡΙΔΗΣ Α.Ε. και η ΚΡΟΚΟΣ Α.Ε.
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ).
Η αρμόδια επιτροπή διαγωνισμού αποτελούμενη από τους τρεις μηχανικούς, προέβη, όπως προβλέπεται, κατ' αρχάς στην αποσφράγιση των υποφακέλων των δικαιολογητικών - τεχνικής προσφοράς και εφόσον πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια, προχωρά στην αποσφράγιση και της οικονομικής προσφοράς. 
Σε πρώτη φάση αποκλείστηκε η ΔΙΟΝ, λόγω μη υποβολής φακέλου σε έντυπη μορφή. Οι άλλες δύο εταιρείες ΚΑΙΡΙΔΗΣ Α.Ε. και ΚΡΟΚΟΣ Α.Ε. αποκλείστηκαν στη δεύτερη φάση λόγω της μη ικανοποίησης των νομοτεχνικών και οικονομοτεχνικών προδιαγραφών.   

Σύμφωνα με το από 30/4/2020 πρώτο πρακτικό της Επιτροπής Διαγωνισμού, «κατόπιν ελέγχου και καταχώρησης των δικαιολογητικών συμμετοχής, τεχνικής προσφοράς και αξιολόγησης αυτών, η Επιτροπή Διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις, αποκλείει από τη συνέχεια του διαγωνισμού την εταιρεία ΚΡΟΚΟΣ TRANS IKE και την εταιρεία ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε. και προβαίνει στη σύνταξη του παρακάτω πίνακα με έναν συμμετέχοντα που συνεχίζει στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, ήτοι στην αποσφράγιση και έλεγχο της οικονομικής του προσφοράς, για την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου».
Το «αγκάθι» της υπόθεσης είναι ότι η προσφορά της μοναδικής εταιρείας που προκρίθηκε ήταν διπλάσια από το αναμενόμενο, που σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς δεν θα ξεπερνούσε τα 58 € ενώ η ποσότητα απορριμμάτων είναι η μισή από την προβλεπόμενη.  
Αναλυτικά: Για τη μεταφορά των αστικών στερεών αποβλήτων 11. 953 τόνων, των τριών Δήμων της Κέρκυρας στην Κοζάνη, ο ανάδοχος πρόσφερε τιμή 115 € τον τόνο.
Με επιστολή της η Μερόπη Υδραίου ως Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, απευθύνθηκε στη συνέχεια στον ανάδοχο, ζητώντας, λόγω εκτάκτων συνθηκών, τη συμπίεση κατά το δυνατόν του κόστους, οπότε η EN.ACT. επανήλθε με βελτιωμένη τιμή, στα 76 € τον τόνο.
 
Οι αντιδράσεις των άλλων Δημάρχων
 
Η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει ειδικά για τους δήμους Βορρά και Νότου, προκάλεσε την αντίδραση και την αρνητική ψήφο των Δημάρχων Γιώργου Μαχειμάρη και Κώστα Λέσση, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γ. Τρεπεκλής.
Έτσι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Κέρκυρας, υπήρξε κατά πλειοψηφία.
Σειρά πλέον έχει το χρονικό διάστημα των ενστάσεων, όπως και ο προσυμβατικός έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή, προτού ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των κερκυραϊκών απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στην Κοζάνη.

Συγκεκριμένα, οι δύο Δήμαρχοι, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης, κατέθεσαν κοινό υπόμνημα, αιτιολογώντας τη διαφωνία τους, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
- Κανένα από τα κριτήρια με τα οποία αποφάνθηκε η ΕΑΑΔΗΣΥ δεν πληρούνται από την εν λόγω προσφορά και με αυτόν τον τρόπο ο ΦΟΣΔΑ αν την αποδεχθεί στην ουσία εξαπατά την ΕΑΑΔΗΣΥ με νομικές συνέπειες για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα λάβουν την σχετική απόφαση.
- Η ποσότητα που καλύπτεται από την προσφορά του υποψηφίου αναδόχου είναι η μισή από την προβλεπόμενη στα τεύχη προκήρυξης της υπηρεσίας μεταφοράς με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό διαχείρισης ΑΣΑ της τάξεως των περίπου 11.500 τόνων.
-  Η οικονομική επιβάρυνση, που θα προκύψει για του Δήμους μέλη του ΦΟΣΔΑ Π.Ε. Κέρκυρας είναι αναντίστοιχη των οικονομικών δυνατοτήτων τους σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα σχετικά έξοδα και την δυσμενή οικονομική συγκυρία την τρέχουσα περίοδο.
 «Εμμένουμε σε προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ.  του ΦΟΣΔΑ ΠΕ Κέρκυρας, όπου με βάση την εισήγηση και δέσμευση της κ.  Προέδρου η τιμή της απαιτούμενης υπηρεσίας ανά τόνο ΑΣΑ δεν θα ξεπερνά τα  58 € και υπενθυμίζουμε στα μέλη της Εκτελεστικής την δέσμευση της κυβέρνησης για επιδότηση του κόστους μεταφοράς των ΑΣΑ στην Κοζάνη».
Δείτε αναλυτικά το κοινό υπόμνημα των Δημάρχων Βορρά - Νότου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.