Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από 18 Μαϊου όλες οι εγκαταστάσεις για όλους και με κανόνες, λέει η ΓΓΑ

γγα
11 Μαΐου 2020 / 17:08

Από 18 Μαΐου, όταν πλέον θα έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί οι διαδικασίες και οι συνθήκες λειτουργίας και όταν πλέον θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση και σε σωματεία και σε υποψηφίους ανωτάτων σχολών αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.

ΑΘΗΝΑ. Μετά τη γενικότερη άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με προοδευτικό και σταδιακό τρόπο ώστε να ελεγχθούν και να διορθωθούν αν χρειαστεί οι διαδικασίες πρόσβασης σε αυτές και η λειτουργία τους.  Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η άθληση να γίνεται με ασφαλή τρόπο, τόσο όσον αφορά στους αθλητές υψηλών επιδόσεων (ολυμπιακή ομάδα), όσο και στους αθλητές σωματείων αλλά και στους αθλούμενους πολίτες. 
 
Δεδομένου ότι η επώαση του ιού είναι 5-7 ημέρες, αυτή η εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Για αυτό και αυτήν την εβδομάδα πρέπει η άρση να γίνει με μικρά, προσεκτικά ελεγχόμενα βήματα και προοδευτικό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. 
 
Ειδικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ανοικτά στάδια στίβου (είτε της ΓΓΑ, είτε δημοτικά, είτε σωματειακά), την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η χρήση τους από αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η ΕΟΕ). Την τρέχουσα εβδομάδα (12-17/5) θα επιτραπεί η χρήση από ένα ευρύτερο σύνολο αθλητών της εθνικής ομάδας  στίβου (από κατάλογο που έδωσε ο ΣΕΓΑΣ) καθώς και της Παραολυμπιακής Ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η Παραολυμπιακή Επιτροπή) και επίσης διαιτητές Α’ Εθνικής (από κατάλογο που έδωσε η ΕΠΟ). 
 
Από 18 Μαΐου, όταν πλέον θα έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί οι διαδικασίες και οι συνθήκες λειτουργίας και όταν πλέον θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση και σε σωματεία και σε υποψηφίους ανωτάτων σχολών (ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κλπ) που εξετάζονται σε αγωνίσματα αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.
 
Όλα αυτά όμως θα γίνουν με νέους κανόνες και νέες συνθήκες στις οποίες όλοι και όλες θα πρέπει να συνηθίσουμε, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η περιορισμένη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και ενδεχομένως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής.  
 
Μέχρι τότε, το βάδισμα, το τρέξιμο, η γυμναστική μπορεί να γίνεται στους ελεύθερους χώρους, χωρίς συνθήκες συνωστισμού. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα οφέλη της άθλησης σε μια κοινωνία, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ανοίξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα ώστε να είμαστε σίγουροι για κάθε μας βήμα, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες των ειδικών. Θα βιώσουμε πάλι τις ζωογόνες αθλητικές μας στιγμές, με νέες όμως συνήθειες και νέες συνθήκες και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.