Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας: «Τα παιδιά μας θα γίνουν «βορά» σε τρίτους»

Σχολεία
10 Μαΐου 2020 / 14:14

«Η πανδημία γίνεται βολικό πρόσχημα για την κατάλυση της δημοκρατίας, την παραβίαση του Συντάγματος καθώς και θεμελιώδεις όψεις της εκπαίδευσης», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ν.Ε. Κέρκυρας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με αφορμή το ν/σ για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση και ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων στα σχολεία.

Σύμφωνα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κέρκυρας, «η κάμερα μέσα στη σχολική τάξη, δεν παραβιάζει μόνο την αίθουσα διδασκαλίας, αλλά ανοίγει και τη δυνατότητα να γίνουν τα παιδιά «βορά» σε τρίτα πρόσωπα χωρίς καμία διασφάλιση...».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με μια  πραξικοπηματικού χαρακτήρα τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο (στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να εισαγάγει τον ‘μεγάλο αδερφό’ στα σχολεία  μας, νομοθετώντας για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος σε πραγματικό χρόνο.

Η πανδημία γίνεται βολικό πρόσχημα για την κατάλυση της δημοκρατίας, την παραβίαση του Συντάγματος καθώς και θεμελιώδεις όψεις της εκπαίδευσης.

Η κάμερα, μέσα στη σχολική τάξη, δεν παραβιάζει μόνο την αίθουσα διδασκαλίας. Ανοίγει την δυνατότητα να γίνουν τα παιδιά μας «βορά» σε τρίτα πρόσωπα χωρίς καμία διασφάλιση για το πόσοι, ποιοι και για ποιους λόγους μπορούν να τα παρακολουθούν πίσω από μια οθόνη στο σπίτι ή αλλού.

Παραβιάζει επίσης το πλαίσιο βασικών παιδαγωγικών αρχών και σχέσεων και διαρρηγνύει την παιδαγωγική σχέση εμπιστοσύνης εκπαιδευτικού και μαθητή.

Όπως είναι γνωστό στην παιδαγωγική επιστήμη, το σχολικό μάθημα δεν είναι διάλεξη. Παράγεται από όλη την τάξη κι όχι μόνο από τον εκπαιδευτικό,. Η σχέση εμπιστοσύνης, αγάπης, ελευθερίας, ενδιαφέροντος, που οικοδομείται στη σχολική τάξη, καταρρέει για τα παιδιά με τη ιδέα και μόνο του εξωτερικού παρατηρητή.

Για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες η παρακολούθηση προκαλεί απλώς τρόμο.
Αλλά και για τους μαθητές που θα παρακολουθούν από το σπίτι τους δε θα προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, αφού η εξ αποστάσεως διδασκαλία απαιτεί άλλα μέσα. πρότυπα και διαδικασία. Ο συνδυασμός μαθήματος στην τάξη για κάποιους μαθητές και εξ αποστάσεως για άλλους είναι μια επικίνδυνη αλχημεία της υπουργού παιδείας.

Η κάμερα δεν απειλεί τον εκπαιδευτικό (που άλλωστε δεν έχει να φοβηθεί τίποτα), αλλά τον μαθητή. Καθιερώνει μία νέα συνείδηση ότι όλοι παρακολουθούμαστε, ακόμα κι όταν μας παραδίδει κάποιος μάθημα ή στο διάλειμμα. Κι αν το πρόσχημα είναι η προσωρινότητα του μέτρου λόγω πανδημίας, δεν μας πείθει, αντίθετα, θεωρούμε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν, αν η κ. Κεραμέως αποφάσιζε να διαβουλευτεί με τους εκπαιδευτικούς. Δεν το έκανε.

Επιπλέον, η τροπολογία αυτή αφήνει ένα ασαφές πλαίσιο εφαρμογής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για γενικευμένη λειτουργία «εικονικών» τμημάτων, τάξεων, ακόμα και σχολείων, πέρα από την κρίση του κορονοϊού, όπου το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη.

Είναι αυτονόητο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί για την κατάργηση αυτής της τροπολογίας το συντομότερο δυνατό.

Το εκπαιδευτικό κίνημα θα ορθώσει για άλλη μια φορά το ανάστημά του μπροστά
σε αυτήν την πρωτοφανή απόπειρα ελέγχου. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς/κηδεμόνες θα αντισταθούν, ακυρώνοντας  στην πράξη τα αντιδημοκρατικά σχέδια της υπουργού.

Κι αντί για κάμερες θα διεκδικήσουν επιτακτικά τα αυτονόητα, που είναι υποχρέωσή της: διορισμούς και φροντίδα για την υλικοτεχνική υποδομή μας».