Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα παράταση απαγόρευσης πτήσεων μέχρι 15 Ιουνίου

Κομισιόν
09 Μαΐου 2020 / 20:04

Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επεκτείνουν τον περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου. Σε ποιές Χώρες αφορά. Πρώτα θ΄ ανοίξουν οι εντός Ευρώπης πτήσεις και μετά οι εξωτερικές. Νέα αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η άρση των περιορισμών πρέπει να γίνει σταδιακά. Οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα θα αίρονται σταδιακά και με συντονισμένο τρόπο πριν αρθούν οι περιορισμοί στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. κι αυτό σ' ένα δεύτερο στάδιο.
 
Οι υφιστάμενοι περιορισμοί, καθώς και η απόφαση για επέκτασή τους, ισχύουν για τον «χώρο της ΕΕ +», ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα κράτη μέλη του Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας) και των τεσσάρων άλλων συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία), 30 χώρες συνολικά. Η Επιτροπή ζητά τη συνέχιση της συντονισμένης δράσης για την παράταση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η δράση στα εξωτερικά σύνορα μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο εάν εφαρμοστεί από όλα τα κράτη της ΕΕ και του Σένγκεν σε όλα τα σύνορα, με την ίδια ημερομηνία λήξης και με ομοιόμορφο τρόπο.
 
Οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση του περιορισμού ταξιδιών και μετά τις 15 Ιουνίου 2020 θα πρέπει να αξιολογηθεί ξανά, με βάση την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης.
 
Το ιστορικό της απόφασης
 
Η Επιτροπή κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στις 16 Μαρτίου 2020 να θεσπίσουν προσωρινό περιορισμό των μη απαραίτητων ταξιδιών στην ΕΕ για μια αρχική περίοδο 30 ημερών. Στις 8 Απριλίου, η Επιτροπή ζήτησε να παραταθεί ο περιορισμός ταξιδιού έως τις 15 Μαΐου. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός της Ιρλανδίας) και οι χώρες Σένγκεν εκτός ΕΕ έχουν λάβει από τότε εθνικές αποφάσεις για την εφαρμογή και παράταση αυτού του περιορισμού ταξιδιού.