Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όνειρο ήταν και πάει…

Σπύρος Κουτάγιας
09 Μαΐου 2020 / 10:36

Γράφει ο Δρ. Σπύρος Κουτάγιας

Το όνειρο μιας φθηνής ελληνικής μάσκας για την προστασία από τον κορωνοϊό φαίνεται ότι σβήνει πριν ακόμα καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των διθυράμβων περί της μεγάλης και ταχύτατης αυτής επένδυσης από γνωστή εταιρεία στο Κιλελέρ της Λάρισας. Η εταιρεία ξεκίνησε ήδη να ενημερώνει τον εμπορικό κόσμο για τη χονδρική πώληση πιστοποιημένων (ΕΝ:14683;2019) μασκών μιας χρήσης με τρία φύλλα (3-ply), ενσωματωμένο ρινικό έλασμα και λάστιχα για τα αυτιά. Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής 250.000-280.000 τεμαχίων με βάση τα δεδομένα του κατασκευαστή των μηχανών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα παράγει 2 τύπους μασκών: Τype Ι, που προορίζονται κυρίως για πολίτες με δυνατότητα φιλτραρίσματος ≥95% και Type II, που προορίζονται κυρίως για ιατρική χρήση με δυνατότητα φιλτραρίσματος ≥98%. Οι μάσκες διατίθενται σε κιβώτια των 1.000 τεμαχίων (20 κουτιά των 50 μασκών) ενώ οι μάσκες κάθε κουτιού μπορούν να συσκευάζονται με μια σχετική επιβάρυνση ανά 2 έως 5 ανάλογα με τη ζήτηση. Η παραγωγή ξεκίνησε ήδη με μάσκες για ιατρική χρήση (ΙΙ) με ελάχιστη παραγγελία τα 1.0000 τεμάχια (1 κιβώτιο) και τιμή πώλησης από 0,60€ έως 0,80€ ανά τεμάχιο για τις παραδοτέες στη Λάρισα, δηλαδή επιπλέον των μεταφορικών. Αναλυτικά, οι τιμές χονδρικής κάθε μάσκας είναι για παραγγελία έως 100.000 τεμάχια 0.60€, για έως 50.000 τεμάχια 0.65€, για έως 20.000 τεμάχια 0.70€, για έως 10.000 τεμάχια 0.75 και για έως 5.000 τεμάχια 0.80€.

Αυτό σημαίνει ότι στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας, της προσφοράς και ζήτησης για όσο χρόνο κρατήσουν τα μέτρα για την πανδημία η ελληνική εταιρεία θα προμηθεύει μάσκες τους εμπόρους (ενδεχόμενα φαρμακαποθήκες) από 30€ έως 40€ το κουτί, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταπωλούν με ένα σύνηθες κέρδος της τάξης του 25% έως 30%, δηλαδή από 35€ έως 50€ το κουτί (ή 0,70€ έως - 1,-€ την μάσκα) στον τελικό αποδέκτη.

Μέχρι τις πρώτες μέρες του Απρίλη, εισαγόμενες μάσκες κινέζικης προέλευσης με ακριβώς αντίστοιχη ποιότητα κατασκευής είχαν τιμή έως 0,12€ το τεμάχιο ή 6€ το κουτί των 50 τεμαχίων (+6% ΦΠΑ). Σήμερα οι ελληνικής προέλευσης μάσκες κοστίζουν από 5 έως 8 φορές πάνω σε σχέση με το εμπορικό κόστος στην προ COVID-19 εποχή ή κατά πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με το σχεδόν σταθερό και εξαιρετικά χαμηλό κόστος κατασκευής στην πηγή. Να σημειωθεί ότι οι επαγγελματίες υγείας που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με παραγόμενο, δυνητικά  μολυσματικό, αερόλυμα (π.χ. οι οδοντίατροι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, ΩΡΛ, κά), χρησιμοποιούν υπό κανονικές συνθήκες και ειδικά αν εργάζονται με βοηθό έως 320 μάσκες μηνιαίως ενώ μια μέση 4-μελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 100 με 120 μάσκες μηνιαίως. Το γεγονός επισείει μια προφανή οικονομική αιμορραγία είτε για ιατρικές δαπάνες είτε για το βαρυαλγώς στενάζων οικογενειακό εισόδημα.

Αντί άλλων μακρόσυρτων σχολίων και αναλύσεων, συμπεραίνεται ότι  ο επαγγελματίας υγείας και αντίστοιχα, και σε κάθε περίπτωση, ο απλός πολίτης αυτής της χώρας θα πληρώσει πάρα πολύ ακριβά την προστασία του με τη χρήση μιας μάσκας ως μια πρώτη γραμμή άμυνας σε καιρό πανδημίας, ενώ η ελληνική πολιτεία, που κατά τα άλλα, καθιστά τη χρήση της μάσκας υποχρεωτική ποιεί την νήσσαν μπροστά σε αυτήν την πασιφανή αισχροκέρδεια και τον πλουτισμό κοινωνικά ανάλγητων και ενδεχόμενα ευνοούμενων σε βάρος του δοκιμαζόμενου λαού και του πληττόμενου ιατρικού κόσμου.

Θεωρητικά αναμένουμε, κρατώντας μικρό καλάθι, τις αντιδράσεις των θεσμικών επαγγελματικών παραγόντων και άλλων ειδικών για την προστασία του καταναλωτή καθώς και κυβερνητικών για την πολιτική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος στην αγορά των μασκών, διαφορετικά θα πρόκειται για ένα πολλαπλό ατόπημα που οφείλουμε να ανασύρουμε από τη μνήμη μας σε κάθε περίσταση που έχουμε το δικαίωμα της επιλογής των εκπροσώπων μας.
 
Δρ. Σπύρος Κουτάγιας
Οδοντίατρος-Προσθετολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Freiburg Γερμανίας