Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένταση με Καλούδη στην (τηλε)συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Δημοτικό Συμβούλιο
08 Μαΐου 2020 / 17:55

Λίγο έλειψε να «τιναχτεί στον αέρα» η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, μετά την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα», καθώς κατηγόρησε για πλαστογράφηση τον πρόεδρο του σώματος, Δημήτρη Μεταλληνό

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Παρασκευής (8/5), προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Καλούδη, με τον επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» να βάλλει ευθεώς κατά του προέδρου του σώματος, Δημήτρη Μεταλληνού, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, με αφορμή όλα όσα «σημάδεψαν» την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την αμφισβήτηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Καλούδη (σ.σ. μίλησε για πλαστογράφηση του αποτελέσματος) είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή για περίπου 20' της συνεδρίασης προκειμένου να «ηρεμήσουν τα πνεύματα» και υπό την απειλή της πλειοψηφούσας παράταξης -και της Μερόπης Υδραίου προσωπικά- ότι θ' αποχωρήσουν σε περίπτωση που ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» δεν ανακαλούσε.

Η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκίνησε με ενημέρωση από πλευράς Δημάρχου για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ανέλυσαν τις δικές τους θέσεις με σκοπό στο τέλος της συνεδρίασης να υπάρξουν προτάσεις προς ψήφιση από το σώμα.

Αυτό που τελικώς αποφασίστηκε -κι ενώ η τηλεσυνεδρίαση πήρε και παράταση μισής ώρας- ήταν να γίνει προσπάθεια για σύνθεση ενός κοινού ψηφίσματος για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, τόσο σε επίπεδο μέτρων στήριξης, όσο και σε επίπεδο διεκδικήσεων από το κεντρικό κράτος, το οποίο να τεθεί προς ψήφιση «δια περιφοράς».

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης υπήρξε ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Μεταλληνό, και ενός ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» αναφορικά με τα λεχθέντα από πλευράς μέλους της για τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το ψήφισμα εν τέλει δεν ψηφίσθηκε ομόφωνα, καθώς οι παρατάξεις των κ.κ. Μπορμπότη, Μαρκάτη και Δρυ τόνισαν ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν κάτι, το οποίο δεν έχουν νωρίτερα διαβάσει έχοντας το κείμενο στά χέρια τους.

Σε ότι αφορά την εισαγωγική ενημέρωση από την Δήμαρχο, Μερόπη Υδραίου, αυτή είχε ως εξής:

«Αγαπητοί επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, εκφράζω την ευχαρίστησή μου για το γεγονός ότι επιτέλους μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσουμε εσάς αλλά και τους δημότες μας, μέσα από αυτό εδώ το βήμα για τα πεπραγμένα μας αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού,  για την φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα και το τι μέλλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον.

Εξαρχής θα ήθελα να τονίσω ότι αυτή εδώ η κρίση ήταν με το ξέσπασμά της και παραμένει πρωτόγνωρη. Ουδέποτε είχαμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε μια ανάλογη κατάσταση. Και το λέω αυτό διότι, πιστεύω ότι όποιος έχει ήδη ή στο μέλλον προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτήν την κρίση για πολιτικούς και μόνο σκοπούς, βρίσκεται επιεικώς εκτός τόπου και χρόνου και βεβαίως θα κριθεί. Διότι, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος, οι δημότες μας έχουν αντίληψη και σωστά κριτήρια για να κρίνουν όλους μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, έχετε στη διάθεσή σας, γραπτώς, αναλυτικά ανά τομέα τις παρεμβάσεις και τις ενέργειές μας ως δημοτική αρχή αυτό το δίμηνο που πέρασε.
Προσωπικά θα ήθελα να αναφερθώ συνοπτικά στους άξονες πάνω στους οποίους κινηθήκαμε με κύριο επίκεντρο την κοινωνική πρόνοια και την προστασία της υγείας των δημοτών μας.

Από την πρώτη στιγμή, με το ξέσπασμα αυτής της πανδημίας, βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την τήρηση και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και  αναχαίτισης της εξάπλωσης της πανδημίας στο Δήμο μας, προσαρμοστήκαμε άμεσα στη νέα  πραγματικότητα, προχωρήσαμε στην οργάνωση, δημιουργία και λειτουργία ενός εκτεταμένου πλαισίου κοινωνικής προστασίας, στήριξης και αλληλεγγύης.

Αναδιοργανώσαμε κομβικής σημασίας υπηρεσίες του Δήμου με στόχο την ανάσχεση  εξάπλωσης  του ιού, την ενημέρωση του κοινού, την κοινωνική και οικονομική στήριξη και την προστασία της υγείας των δημοτών μας.

Αναλάβαμε πρώτοι σειρά πρωτοβουλιών και συνεργασίας με το σύνολο των υγειονομικών, θεσμικών, παραγωγικών, τουριστικών, εθελοντικών κοινωνικών και άλλων φορέων του νησιού μας οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Διεκδικήσαμε πόρους, στήριξη και επιπρόσθετη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να ανταποκριθούμε επαρκώς στις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά την μέχρι τώρα λειτουργία και τις δράσεις του Δήμου ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας  περιληπτικά αναφέρω:

Λάβαμε άμεσα μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου με τις ανάλογες προσαρμογές που απαιτήθηκαν ως προς την λειτουργία του. Από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε ανά Θεματική Ενότητα του Δήμου την τηλεφωνική και ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η λήψη κατεπειγόντων μέτρων προστασίας ανθρώπων που φιλοξενούνται σε δημοτικές δομές.

Κλείσαμε το σύνολο των ανοικτών χώρων άθλησης και των παιδικών χαρών του Δήμου μας, ώστε να αποφευχθεί ο εκεί συγχρωτισμός. Παράλληλα, το Τμήμα Καθημερινότητας του Δήμου προχώρησε σε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας τους.

Εναρμονίσαμε την λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας.

Αναδιοργανώσαμε τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής που ανέλαβαν την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης. 

Οργανώσαμε, δημιουργήσαμε και λειτουργεί από τις 20 Μαρτίου τηλεφωνική γραμμή στήριξης των δημοτών. Συνεργαστήκαμε και συνεργαζόμαστε με τον Ιατρικό και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο, το Σωματείο Ψυχολόγων, τον Ερυθρό Σταυρό και εθελοντές.

Μέσω της συγκεκριμένης τηλεφωνικής γραμμής δίνεται η δυνατότητα παροχής οδηγιών από γιατρούς και ψυχολογική στήριξη από ψυχολόγους. Πέραν αυτού, η συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή χρησιμοποιείται και για την προμήθεια φαγητού και φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ζητήσαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 20.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών προς τον Δήμο μας προκειμένου  να λάβουμε μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού στους καταυλισμούς Ρομά.

Από την πρώτη στιγμή, αναζητήσαμε νόμιμους τρόπους ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη. Για  το σκοπό αυτό, ως Δήμαρχος, έκανα ειδική πρόταση προς ψήφιση προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.  Το συγκεκριμένο αίτημα το έκανα γνωστό και στο Υπουργείο.

Προχωρήσαμε στη λήψη ειδικών μέτρων προστασίας των αδέσποτων ζώων με δημιουργία επιπλέον σημείων παροχής φαγητού και νερού.

Αναλάβαμε πρωτοβουλία σειράς συσκέψεων και δημιουργίας ολιγομελούς Επιτροπής Διαχείρισης Τουριστικής Κρίσης στην οποία εκπροσωπείται το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και σωματείων στον τουριστικό τομέα του νησιού μας.

Το τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου ανταποκρίθηκε άμεσα όπου του ζητήθηκε  σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, τους Προσκόπους και άλλα εθελοντικά σωματεία.

Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας, τραπεζικό λογαριασμό για αγορά υγειονομικού υλικού για το Νοσοκομείο στο οποίο και έχουμε παραδώσει ήδη μέρος αυτού.

Από την πρώτη στιγμή, οργανώθηκε και σταδιακά εντατικοποιήθηκε πρόγραμμα εδικών απολυμάνσεων και πλύσεων δρόμων, πεζοδρομίων, εξωτερικών χώρων, δομών και δημοτικών κτιρίων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στον τομέα λειτουργίας της υπηρεσίας Καθαριότητας. Για την προστασία του κοινού προχωρήσαμε σε ειδική ενημέρωση για τον τρόπο συσκευασίας των απορριμμάτων  αλλά και γενικών και ειδικών οδηγιών για όλο το φάσμα λειτουργίας της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Πρέπει να σημειώσω ότι τις πρώτες δέκα ημέρες ο Δήμος μας λειτούργησε με ελάχιστο προσωπικό και στη συνέχεια επίσης οι υπηρεσίες λειτούργησαν με πληρότητα μόλις στο ¼ περίπου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες παρεμβάσεων που μας δίνονταν. Και όμως, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες με βαθύ αίσθημα ευθύνης και με πολύ ειλικρινή αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο και τους δημότες μας.

Παρότι ο Δήμος μας ήταν αποδεκατισμένος από προσωπικό, με την σωστή οργάνωση, λειτουργήσαμε, όχι επαρκώς αλλά υποδειγματικά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά συνεχίσαμε να λειτουργούμε και σε όλα τα άλλα επίπεδα αρμοδιότητας του Δήμου. Και εκεί με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά, πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε σε αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα με τεράστια επιτυχία και αποτελεί επίτευγμα για το Δήμο και τους υπαλλήλους τα όσα κατάφεραν αυτό το δίμηνο. 

Οι μέρες που διανύουμε όμως είναι δύσκολες και θα γίνουν ακόμη περισσότερο εκτιμούμε. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα άκρως αρνητικά αποτελέσματα που απορρέουν από αυτή την κρίση, η οποία  σημειωτέον, δεν έχει περάσει. Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, μετά το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επανέλθουμε σε καταστάσεις περιορισμών. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανάγκες που θα υπάρξουν σε επίπεδο κοινωνικό και πρόνοιας, ανάγκες στις οποίες πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα πρέπει και πάλι να ανταποκριθεί ο Δήμος μας. Ένας Δήμος του οποίου η ρευστότητα δεν είναι αστείρευτη. Και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας αυτό όλοι. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με γνώμονα την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Αναζητούμε τρόπους, πόρους, διεκδικούμε και εργαζόμαστε άοκνα για την στήριξη των υπηρεσιών, των εργαζομένων και των δημοτών μας.

Έχοντας συνείδηση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και της νέας πραγματικότητας την οποία θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, τονίζω ότι κανείς δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Μόνο όλοι μαζί, με πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα που είναι μπροστά μας.

Στην αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας έκανα σαφή αυτή μας τη θέση για συνεργασία και δήλωσα ότι η δημοτική αρχή είναι ανοικτή στις προτάσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την σύνθεση απόψεων και αντιμετώπιση της κρίσης.

Ξέρετε, το να κάνει κανείς ανέξοδη κριτική στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για επικοινωνιακούς σκοπούς και για λόγους εντυπωσιασμού είναι εύκολο. Το να ασχοληθεί σοβαρά, ουσιαστικά, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση και να συμμετέχει στη λύση των προβλημάτων είναι το πλέον δύσκολο. Εμείς τα δύσκολα δεν τα φοβόμαστε, σας καλούμε ωστόσο να συνεργαστούμε διότι οι μέρες που έρχονται θα είναι ακόμη πιο άσχημες. Για την οικονομία μας, για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για τους δημότες μας και την ευημερία αυτού του τόπου».