Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κράτσα: «Δίνουμε δυναμικό «παρών» για μια καλύτερη Ευρώπη» (video)

Περιφερειάρχης
08 Μαΐου 2020 / 15:47

Το μήνυμα της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την 9η Μαΐου, Ημέρα Λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το δικό της μήνυμα για την 9η Μαΐου, Ημέρα Λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, απέστειλε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Αναλυτικά:

9 Μαΐου: Ιστορική επέτειος για την Ευρώπη.
Από τις στάχτες του Παγκοσμίου Πολέμου στην ενοποίηση


Η 9η Μαΐου είναι το σημείο αναφοράς της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 και παράλληλα της Διακήρυξης του Ρ. Σουμάν το 1950, όπου τέθηκαν οι βάσεις για την Ενωμένη Ευρώπη, ενώ η ήπειρος μας θρηνούσε ακόμη συντρίμμια και εκατομμύρια θύματα, από έναν πόλεμο μεταξύ Ευρωπαίων.

Με πολλές δυσκολίες η Ευρώπη, αλλά με σταθερά βήματα, άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία, εμπέδωσε την Ειρήνη, προχώρησε από την κοινή αγορά, στην ενιαία αγορά, από την Οικονομική Κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο κοινό νόμισμα, στον χώρο Σέγκεν, στην συνεργασία, σε εξωτερική πολιτική και άμυνα. Σε κάθε έκφανση της ζωής μας, η Ευρώπη βάζει το στίγμα της στις υποδομές, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα. Τα περιφερειακά προγράμματα αλλάζουν την ζωή στα νησιά μας.

Από κρίση σε κρίση, βγαίνει πάντα πιο δυνατή, περισσότερο συνεκτική, καταφέρνοντας να προστατεύει την διαφορετικότητα της από περιοχή σε περιοχή, μεταξύ λαών, με ξεχωριστές πραγματικότητες και συχνά με συγκρουόμενα συμφέροντα.

Παρόλες τις ατέλειες, τις ατολμίες και τις απογοητεύσεις των πολιτών, η Ευρώπη μετά από 70 χρόνων πορεία, παραμένει ένας φάρος ανθρωπίνων αξιών στον σύγχρονο, βίαιο και ανασφαλή κόσμο μας, αξίες που μας προσδιορίζουν ως Ευρωπαίους.

Η φετινή επέτειος της 9ης Μαΐου συμπίπτει με την κρίση της πανδημίας και με το αίτημα των πολιτών για μεγαλύτερη αλληλεγγύη, περισσότερο ανθεκτικές κοινωνίες, μεγαλύτερη προστασία, περισσότερες ευκαιρίες για τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους. Σε αυτές τις αγωνίες ενώνει την φωνή της και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Δίνουμε δυναμικό «παρών» για μια καλύτερη Ευρώπη.