Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαίρεση Ιονίων από το άρθρο 93 & απόδοση του Χ.Υ.Τ.Υ. στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμος Νότιας Κέρκυρας
05 Μαΐου 2020 / 12:17

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη χθεσινή (4/5) συνεδρίαση του σώματος, με παρόντες τους δεκακέξι από τους είκοσι επτά δημοτικούς συμβούλους

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΝΟΤΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ).  Την εξαίρεση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του νομοχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος αποφάισε κατά πλειοψηφία, χθες Δευτέρα 4 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε επίσης κατά πλειοψηφία να υπάρξει αίτημα απόδοσης του Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, στο πλαίσιο της ψήφισης στη Βουλή το νομοσχεδίου για το Περιβάλλον.

Στη χθεσινή -με τηλεδιάσκεψη- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νότιας Κέρκυρας έδωσαν το «παρών» οι 16 από τους συνολικά 27 δημοτικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του σώματος, στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας κατά πλειοψηφία υιοθετεί και εγκρίνει την ανωτέρω απόφαση της ΠΕΔΙΝ και συντάσσεται με την άποψη να μην συμπεριληφθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στο άρθρο 93 του εν λόγω νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Σε ότι αφορά το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το Δημοτικό Συμβούλιο  Νότιας Κέρκυρας κατά πλειοψηφία εγκρίνει το ακόλουθο ψήφισμα-αίτημα:

«Σχετικά με το Αίτημα απόδοσης της ιδιοκτησίας του ΧΥΤ Νότιας Κέρκυρας στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας στο πλαίσιο ψήφισης του άρθρου 93 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας 

Η μη αναμενόμενη εισαγωγή προς ψήφιση του άρθρου 93 στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο μας δημιουργεί ανησυχία για μία σειρά από λόγους όπως αυτοί εκφράζονται σε ένα γενικότερο ψήφισμα της ΠΕΔ-ΙΝ του οποίου έχετε γίνει ήδη αποδέκτης.

Επί της αρχής μας βρίσκει αντίθετους στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επίσπευση της εισαγωγής του άρθρου χωρίς πρότερη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς θεωρούμε θα οδηγήσει σε διοικητικές αβλεψίες ως προς το εφικτό της άμεσης εφαρμογής του.

Το πληθυσμιακά προσδιοριζόμενο ποσοστό εκπροσώπησης που προβλέπεται για τους μικρούς Δήμους μέλη του νέου φορέα μας κάνει να πιστεύουμε πως η φωνή μας θα χαθεί. Ιδιαίτερα όμως για τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας υπάρχει ακόμα ένα μείζον ζήτημα που θα κλιθούμε να διαχειριστούμε.

Είναι γνωστό πως παλαιότερα τόσο η  προσπάθεια κατασκευής όσο και η πρόσφατη προσπάθεια λειτουργίας του ΧΥΤ Νότιας Κέρκυρας έχει συναντήσει την απόλυτη απόρριψη από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Οι κρατικές δαπάνες για αστυνόμευση του χώρου μάλλον υπερβαίνουν την συνολική δαπάνη κατασκευής της εν λόγω εγκατάστασης. 

Είμαστε πεπεισμένοι πως μια νέα απρόσωπη διοίκηση ενός περιφερειακού φορέα θα επαναφέρει το αίτημα της λειτουργίας του ΧΥΤ Νότιας Κέρκυρας. Θέλουμε να είμαστε σαφείς και να δηλώσουμε καθαρά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αιτία πολέμου που για μια ακόμη φορά ατελέσφορα θα βασανίσει και πάλι τόσο τους πολίτες του τόπου όσο και τον κρατικό μηχανισμό.    

Για να προλάβουμε μια τέτοια δυσμενή εξέλιξη και διαγιγνώσκοντας την ισχυρή πρόθεση της Κυβέρνησης να περάσει το άρθρο 93,  ζητούμε να συμπεριληφθεί τροπολογία με την οποία να αποδίδεται η ιδιοκτησία της εγκατάστασης του ΧΥΤ Νότιας Κέρκυρας οριστικά στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας.

Η απόδοση της εγκατάστασης θα αποτελούσε μια σημαντική «προίκα» για τον νεοσύστατο Δήμο μας που στερείται υποδομών και μόνιμων εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά μπορεί να στεγάσει την υπηρεσία καθαριότητας δίνοντας τη δυνατότητα αξιοπρεπούς φιλοξενίας του προσωπικού της, συντήρησης και πλύσης των απορριμματοφόρων οχημάτων, ενισχυμένου πράσινου σημείου και διαχείρισης διακριτών ρευμάτων ανακύκλωσης υλικών.

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να στεγάσει ένα κέντρο εκπαίδευσης στην κυκλική οικονομία, καθώς και ένα κέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεγάλης κλίμακας. Η τελική απόφαση σχετικά με την συγκεκριμένη χρήση του χώρου θα προσδιοριστεί μετά την απόδοση του χώρου στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι από το άρθρο 93 εκλείπει κάθε πρόνοια ισότιμης κατανομής μεταξύ των Δήμων, σε ότι αφορά τον κινητό εξοπλισμό των καταργούμενων ΦΟΣΔΑ που προορίζεται για την αποκομιδή απορριμμάτων, εφόσον η αρμοδιότητα θα ασκείται πλέον μόνο από τους Δήμους.  

Το αίτημα μας απηχεί τη λαϊκή βούληση του συνόλου των πολιτών της Νότιας Κέρκυρας και  προτρέπουμε την Κυβέρνηση να βρει τη πολιτική βούληση να θεραπεύσει ένα χρόνιο πρόβλημα για τον τόπο μας κλείνοντας οριστικά κάθε συζήτηση για λειτουργία της υπάρχουσας εγκατάστασης ως ΧΥΤ και δίνοντας μια νέα προοπτική στη χρήση της επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.   

Τις τελικές αποφάσεις θα τις έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας όταν αποδοθεί ο χώρος».