Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Αντιπολίτευση των κραυγών», λέει ο Χατζηδάκης για τις αντιδράσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο (audio)

Χατζηδάκης Κωστής
05 Μαΐου 2020 / 11:24

Συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος με αφορμή τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον στην Ολομέλεια της Βουλής

ΑΘΗΝΑ.  Για «αντιπολίτευση των κραυγών» έκανε λόγο ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίζεται σήμερα, το οποίο έχει εκτοξεύσει την ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολιάζοντας τους υψηλούς τόνους από πλευράς της αντιπολίτευσης, «πρόκειται για θέατρο του παραλόγου. Είμαι στη Βουλή από το 2007. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας «αποκύημα της φαντασίας» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με το Άρθρο 44 του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες. Ο υπουργός Περιβάλλοντος επικαλέστηκε τη συμμόρφωση προς την ευρωπαϊκή πρακτική, παρομοιάζοντας την αντιπαράθεση με φόντο τους υδρογονάνθρακες ως «συζήτηση περί όνου σκιάς».

Στον αντίποδα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι περιοχές Natura «προφανώς προστατεύονται και πρέπει να προστατεύονται», προσθέτοντας ότι “μέχρι τώρα ισχύει το δίκαιο του ισχυρού, αλλά προσπαθούμε να βάλλουμε τάξη” μέσα από 4 κατηγορίες, διαβαθμισμένες ως προς την δυνατότητα αξιοποίησης. Από εκεί και πέρα, θα ακολουθήσουν περιβαλλοντικές μελέτες, επιχειρησιακό σχέδιο και η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πείτε μου σε ποια χώρα της ΕΕ υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό που κάνω εγώ».

Όχι στη «δημοκρατία των μελετητών»

Την ίδια ώρα, υπαινιγμούς για τη “δημοκρατία των μελετητών” άφησε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς αντί «κάθε μελετητής να κάνει το δικό του» θα υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που θα περνά μέσα από τη Βουλή των Ελλήνων, αντέταξε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά όργανα κατά του νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι εκκρεμούν 5 καταδίκες κατά της Ελλάδας από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρόκειται για βασικό μας νομοσχέδιο για το περιβάλλον, το οποίο έρχεται να εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας ότι επιλύει ζητήματα ετών, όπως η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, η αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων, το θέμα των αποβλήτων, αλλά και της αποκομιδής απορριμάτων. Επιπλέον, ενιαίο τέλος θεσπίζεται και όσον αφορά στη χρήση της πλαστικής σακούλας ανακοίνωσε ο υπουργός, για να αντιμετωπιστούν πρακτικές επιτήδειων.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Σαντορίνη» ανέφερε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης και προανήγγειλε λύση για το θέμα του Σχιστού, μεμφόμενος την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παρέδωσε ανοιχτά ζητήματα (Πάρκο Τρίτση, Λίμνη Κορώνεια) και «τώρα τώρα σηκώσανε ψηλά την περιβαλλοντική σημαία».


Ακούστε τη συνέντευξη του Υπουργού Ενέργειας & Περιβάλλοντος στον «Θέμα 104,6»


πηγή:  Protothema.gr