Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Α.Ρίγγα: Aντιδημοκρατική στάση το «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» του Δ. Μεταλληνού

Άντζελα Ρίγγα
04 Μαΐου 2020 / 22:17

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη διαδικασία ψηφοφορίας της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, επανέρχεται η δημοτική σύμβουλος της "Φωνής" Άντζελα Ρίγγα, μετά την Αγγελική Καρδακάρη και τη Μαρία Δρυ.

Σε ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η Άντζελα Ρίγγα περιγράφει αναλυτικά τα όσα διαδραματίστηκαν και τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα προς αποκατάσταση της αλήθειας το επίμαχο βίντεο της τηλεδιάσκεψης.

Η επιστολή της Α. Ρίγγα
Κο Δημήτριο Μεταλληνό, Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
 
Κέρκυρα, 04.05.2020
 
Κε Πρόεδρε,
η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων στις 29.04.2020 αναφορικά με το άρθρο 93 του Νομοσχεδίου για «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» διεξήχθη σε καλό κλίμα, εντός του διαθέσιμου χρόνου της τηλεδιάσκεψης όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι τοποθετήθηκαν με σαφήνεια σε σχέση με τη βαρύτητα του θέματος. Από τη συνεδρίαση διαφάνηκε ότι το μείζον πρόβλημα είναι συνολικά το νομοσχέδιο του οποίου το εν λόγω άρθρο αποτελεί γνήσιο υποσύνολο.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας συντελέστηκε κατά τα τελευταία 15’-20’ δίχως να γίνεται ρητή αναφορά στις 3 προς ψήφιση επιλογές, δηλαδή τα σχέδια ψηφισμάτων που κατατέθηκαν από τις παρατάξεις της κας Δημάρχου, των κ.κ. Μπορμότη και Μαρκάτη καθώς και αυτό που κατέθεσα προσωπικά και αφορούσε το συμφωνηθέν από τη συμπαράταξη στην οποία ανήκω.

Αντ’ αυτής και παρόλο που σας ζήτησα να κατατεθούν εγγράφως τα σχέδια ψηφισμάτων πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε γρήγορα και αιφνιδιαστικά με τη δικαιολογία ότι «δεν έχουμε χρόνο και θα πέσει το κύκλωμα» και με μια μόνο επιλογή, αυτήν του σχεδίου ψηφίσματος της κας Δημάρχου. Η διαδικασία επισκιάστηκε από σοβαρά τεχνικά προβλήματα με απενεργοποιημένα μικρόφωνα από εσάς ως οικοδεσπότη της τηλεδιάσκεψης (teleconference host), που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μεταξύ αυτών και εγώ, να μην μπορούμε να παρέμβουμε για την μονομερή και μεροληπτική αυτή διαδικασία και φυσικά ουδέποτε να ψηφίσουμε το σχέδιο ψηφίσματος που με παρρησία καταθέσαμε και περιελάβανε την απόσυρση του εν λόγω αμαρτωλού νομοσχεδίου και φυσικά του άρθρου 93. 

Στη συνέχεια θίξατε το γεγονός δημοσίως όπως και τα προσωπικά δεδομένα συναδέλφου, αμφιβάλατε για την πολιτική συνάφεια της συμπαράταξης μας και με εγκαλέσατε προσωπικά για ανεύθυνη και αντιδημοκρατική στάση.

Σε ότι με αφορά, λοιπόν, σας απαντώ ότι:
α. Κατά την ψηφοφορία με είχατε φιμώσει ως οικοδεσπότης της τηλεδιάσκεψης απενεργοποιώντας το μικρόφωνό μου και ουδέποτε άκουσα το όνομα μου και ουδέποτε έλαβα αν και το επιθυμούσα το λόγο επί της διαδικασίας.
β. Κατά την ψηφοφορία εξ αιτίας των κλειστών από εσάς μικροφώνων επεδίωξα στη νοηματική να υποβάλω ένσταση καθότι καταθέσαμε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο ουδέποτε συμπεριελήφθη στην ψηφοφορία. Η ένσταση μου ακόμα εκκρεμεί.
γ. Μετά το πέρας της συνεδρίασης απέστειλα τρία e-mails (τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά των οποίων είναι στη διάθεσή σας), ενημερώνοντας το σώμα και εσάς ότι δεν ψήφισα για τους παραπάνω λόγους. Ουδέποτε έλαβα μια δική σας απάντηση ή εξήγηση επί αυτών.

Επειδή, με το δημόσιο λόγο σας προσβάλλετε νέους Δημοτικούς Σύμβουλους, μεταξύ αυτών και εμένα προσωπικά, σα να μην έχουμε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους έμπειρους ή μη, εκθέσατε ανεπίτρεπτα προσωπικά δεδομένα και χρησιμοποιήσατε δόλια πολιτικά επιχειρήματα αναφορικά την πολιτική που ακολουθεί η παράταξή μου, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι αυτά αποτελούν την επιτομή της ανεύθυνης στάσης και της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς από πλευράς σας.

Ευκαιρίας δοθείσης σας πληροφορώ ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 περί των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων του Δημοτικού Συμβούλου, αυτός οφείλει «να εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει με απόλυτη ελευθερία, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου. Μεριμνά κατά την άσκηση των καθηκόντων του για την τήρηση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της χρηστής διοίκησης». Αυτό το ανεκχώρητο δικαίωμά μου έκανα και αυτό θα κάνω σε όλη τη θητεία μου.

Η παράταξη μου «Φωνή- Δημότες για Διαφάνεια» μαζί με την «Κερκυραϊκή Αναγέννηση» ήμασταν οι μόνες παρατάξεις στις τελευταίες δημοτικές εκλογές που αντιληφθήκαμε την ανάγκη για σύγκληση των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων και την ισότιμη συνεργασία για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Μεταξύ μας υπάρχει αλληλοσεβασμός που εκφράζεται με απόλυτη ελευθερία λόγου, αυτοτέλεια και έκφραση ενός έντιμου πολιτικού διαλόγου με διαφάνεια, ανοιχτές διαδικασίες χωρίς καμία πολιτική ή επιχειρηματική εξάρτηση, σεβασμό στα θεσμικά όργανα, ισονομία, προαγωγή άμεσης δημοκρατίας, δημοκρατία στις αποφάσεις, προς το κοινό όφελος. Αν θέλετε, λοιπόν, να μιλήσετε για αντιδημοκρατική στάση να αντιληφθείτε το «ηλεκτρονικό πραξικόπημα» που διαπράξατε και όχι να διαβάλλετε αγνούς συναδέλφους σας που κινούνται με αγνά πατριωτικά αισθήματα.

Το νομοσχέδιο για τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» της πατρίδας μας ετέθη σε διαβούλευση με 66 άρθρα, έχοντας συγκεντρώσει 1.579 αρνητικές αντιδράσεις και ψηφίσματα από περισσότερες από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και εν μέσω πανδημίας, το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων με 64 παραπάνω άγνωστα και χωρίς διαβούλευση άρθρα (σύνολο 130) και ψηφίζεται αύριο 5 Μαΐου. Eιδικά για την Κέρκυρα, η ψήφιση αυτού νομοσχεδίου θα θέσει σε κίνδυνο τις περιοχές Natura (π.χ. Ίσσος, Ερημίτης), θα συντελεί στην νομιμοποίηση αυθαίρετων σε δασικές εκτάσεις και θα προάγει τις απειλητικές για το περιβάλλον εξορύξεις υδρογονανθράκων με προφανή σκοπό την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Επειδή συμφωνούμε ότι το ζήτημα της ψήφισης του νομοσχεδίου αυτού είναι ιστορικής σημασίας και οι εξελίξεις ακολουθούν ένα γρήγορο ρυθμό, καλείσθε να δώσετε στη δημοσιότητα προς αποκατάσταση της αλήθειας το επίμαχο βίντεο της τηλεδιάσκεψης και να διενεργήσετε, όπως σας έχει ζητηθεί και από άλλες παρατάξεις, μια καθόλα νόμιμη ψηφοφορία με όλα τα ψηφίσματα όπου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα εκφραστούν ευκρινώς και ελεύθερα.

Αν πραγματικά είστε υπέρμαχος της δημοκρατίας και της διαφάνειας έχετε χρέος να αναλάβετε αυτήν την πρωτοβουλία.
 
Άντζελα Ρίγγα
Δημοτική Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων