Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κέρκυρα 180˚»: Ζητά την αποπομπή Μεταλληνού από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

«Κέρκυρα 180˚»
04 Μαΐου 2020 / 20:03

Αφορμή για το αίτημα της παράταξης με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ αποτέλεσε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία -και- η «Κέρκυρα 180˚» εξέφρασε πολλά παράπονα επί της διαδικασίας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Την αποπομπή του Δημήτρη Μεταλληνού από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, ζητά η παράταξη «Κέρκυρα 180˚», με ανακοίνωσή της.

Αφορμή για το αίτημα της παράταξης με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ αποτέλεσε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία -και- η «Κέρκυρα 180˚» εξέφρασε πολλά παράπονα επί της διαδικασίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα στην σχετική online πλατφόρμα, βρεθήκαμε στην απρόσμενη θέση

α) μην μπορούμε να λάβουμε εγκαίρως πριν την online ονομαστική ψηφοφορία αφενός την πρόταση προς ψήφιση σε γραπτή (και δεσμευτική) μορφή,

β) να αρνούμαστε από το Προεδρείο διευκρινίσεις για την διαδικασία

γ) να μην κατατίθενται προς ψήφιση όλες οι προτάσεις (βλ. Πρώτα η Κέρκυρα, ΛΑΣΥ, Εκκίνηση, Κερκυραϊκή Αναγέννηση-Φωνή) αλλά μόνο αυτή που αποφασίστηκε βάσει άγνωστων σε εμάς κριτηρίων από τον Πρόεδρο κ. Μεταλληνό

δ) να μας κλείσουν τα μικρόφωνα
 
Για το γεγονός ότι θέσαμε ερωτήσεις και ζητήσαμε διευκρινίσεις στο τέλος της συζήτησης λάβαμε μάλιστα από τον κ. Μεταλληνό αρνητική κριτική και υποτιμητικά σχόλια. Η συνειδητή μας επιλογή να βρεθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σημαίνει για εμάς να εργαζόμαστε συνεχώς για να ενημερωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι. Η άρνηση διευκρινίσεων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας μας φέρνει στο νου πρακτικές και πεποιθήσεις αναχρονιστικές, αποτελεσματικές και σίγουρα όχι υποστηρικτικές γόνιμων και παραγωγικών δημοκρατικών διεργασιών.
 
H απαράδεκτη αυτή και υποτιμητική συμπεριφορά δεν είχε αποδέκτη μόνο την κα Δρυ αλλά ακόμα την κα Ρίγγα και φυσικά την κα Καρδακάρη, της οποίας όχι μόνο δημοσιοποιήθηκαν προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα αλλά χρησιμοποιήθηκαν και ως επιχείρημα για τα υποτιθέμενα ατοπήματα της.
 
Προς λύπη μας, η περίπτωση αυτή δεν είναι η πρώτη που ο κ. Μεταλληνός χρησιμοποιεί υποκριτικά διδακτικό τόνο για να καλύψει λάθη του ή την αδυναμία του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ως Πρόεδρος. Η άρνηση του απέναντι στο διάλογο και την επιχειρηματολογία αλλά και η βιασύνη του να παρουσιάσει λάθη και παραλείψεις του ως ενδείξεις της απειρίας (από μέρους μας ή άλλων δημοτικών συμβούλων) έρχονται να συμπληρώσουν προηγούμενες συμπεριφορές μη εκπλήρωσης καθηκόντων του.

Έως και σήμερα, για παράδειγμα, μένει αναπάντητη η αίτηση μας να καταγράφεται, έστω και περιληπτικά, η γνώμη της μειοψηφίας στα πρακτικά, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
 
Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η κ. Μ. Δρυ δέχθηκε, αντί ικανοποίησης του αιτήματος για  ενσωμάτωση της αιτιολογίας καταψήφισης (πχ. του προϋπολογισμού) ή κάποιας γραπτής απάντησης που να στοιχειοθετεί το αντίθετο, προτροπή να επισκεφθεί η ίδια τον κ. Μεταλληνό στο προσωπικό του γραφείο για μια κατ’ ιδίαν εξήγηση.

Όπως ο ίδιος έγραψε με τον χαρακτηριστικά υποτιμητικό του τόνο «..γιατί απλά δεν έχεις καταλάβει πως έχουν τα πράγματα π.χ. τι σημαίνει Πρακτικό και τι Απόσπασμα Πρακτικού. [....] έλα σε παρακαλώ Δευτέρα πρωί, 8.30 έως 9.45 να σου εξηγήσουμε πως συντάσσονται τα Πρακτικά. Διότι η άγνοια, δημιουργεί παρεξηγήσεις και λάθος ερμηνείες».

Όχι μόνο λοιπόν δεν καταγράφεται η γνώμη της μειοψηφίας (όπως πρέπει) αλλά γίνεται και υποβιβασμός τόσο του θέματος όσο και της προσωπικότητας της δημοτικής συμβούλου, σαν να είναι λογικό να τρέχει η δημοτική σύμβουλος σαν μαθήτρια σε γραφεία (υποτιθέμενων) καθηγητών για να «της εξηγήσουν».
 
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην πληθώρα περιστάσεων όπου ο κ. Μεταλληνός διακόπτει κατά την προσωπική του κρίση ερωτήσεις ή παρατηρήσεις κατα την διάρκεια των Δημοτικών Συμβουλίων στα οποία εξάλλου δυσκολεύεται εξαιρετικά δυστυχώς να αποσαφηνίσει τα όρια ανάμεσα στο ρόλο του ως Πρόεδρος του συνόλου του ΔΣ και την ιδιότητα του μέλους της παράταξης “Κερκυραίων Δήμος”.
 
Ο Πρόεδρος οφείλει να οργανώνει, να συντονίζει, να διευκολύνει και να προφυλάσσει με κάθε τρόπο την λειτουργία των συνεδριάσεων. Αντί αυτού ο κ. Μεταλληνός στέκεται σθεναρά απέναντι στον ισότιμο διάλογο, κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε μέλη της παράταξης του και μη.
 
Παρατηρούμε από μέρους του κ. Μεταλληνού μια δυσκολία να ανταποκριθεί έγκαιρα, αμερόληπτα και αποτελεσματικά στο ρόλο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Καθώς φαίνεται οι προσωπικές του πεποιθήσεις (που έχουν ήδη εκφραστεί και περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα ομοφοβικά ξεσπάσματα και σεξιστικούς υπαινιγμούς) στέκονται εμπόδιο και δεν του επιτρέπουν να εκτελέσει τα καθήκοντα του.
 
Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να επανέλθει η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου τουλάχιστον στα ελάχιστα αξιοπρεπή, λειτουργικά και δημοκρατικά ζητούμενα χωρίς δικαιολογίες περί «απειρίας» εκ μέρους των συμμετεχόντων.
 
Για το σκοπό αυτό ζητάμε την άμεση παραίτηση ή την αποπομπή του κ. Μεταλληνού από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι πράξεις και τα λόγια του προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη όχι μόνο των συμμετεχόντων στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και των συνδημοτών μας που αξίζουν μια αξιοπρεπή, δημοκρατική και αληθινά αποτελεσματική δημοτική αρχή.
 
Σε κάθε περίπτωση, για όλα τα παραπάνω, αναμένουμε τοποθέτηση και από την κ. Υδραίου τόσο λόγω της θέσης της ως δημάρχου αλλά και ως γυναίκας».