Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερημίτη Πλους: Μόνο τους επενδυτές ευνοεί το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Ερημίτη Πλους
30 Απριλίου 2020 / 14:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Ένα καταστροφικό ειδικό Περιβαλλοντικό Μνημόνιο» χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Προστασίας του Ερημίτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

 Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου εισάγει στην ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου που θα αποτελέσει την ταφόπλακα του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου στην Ελλάδα.
Θα αποτελέσει τη στυγνή και απροκάλυπτη καταπάτηση των περισσότερων προστατευτικών νόμων και διατάξεων, που μέχρι σήμερα η χώρα μας είχε θεσπίσει.
 
Το κυρίαρχο πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου, είναι η διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων σε όλα τα επίπεδα και με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό άλλωστε ήταν και το βασικό σχέδιο των Μνημονίων την τελευταία δεκαετία.
 
Χρήσεις γης αστικών χώρων, θα αντικαταστήσουν τις ζώνες διαχείρισης των περιοχών Natura.
Μονομερείς ιδιωτικές γνωστοποιήσεις, θα αντικαταστήσουν τις νόμιμες άδειες των Υπουργείων και των Αυτοδιοικητικών οργάνων. Θα παρακάμπτονται με υπόδειξη του επενδυτή οι ελεγκτικές αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας. Θα καταργηθούν οι περισσότερες διατάξεις περί υποχρεωτικής δημοσιοποίησης και διαβούλευσης. Θα περάσουν σε ιδιώτες οι συντάξεις των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και τόσα άλλα που θα ευνοήσουν το φαγοπότι των επίδοξων καταπατητών του φυσικού πλούτου της χώρας μας.
 
Για να διευκολυνθούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις σε υπερκορεσμένες περιοχές, οι βιομηχανικές ΑΠΕ, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δάση και οικότοπους κλπ.
 
Όχι πως τόσα χρόνια, δεν έβρισκαν τον τρόπο οι επιτήδειοι να μεθοδεύσουν παρεκκλίσεις από τη νομοθεσία. Τα γνωρίζουμε καλά τα κόλπα με τα οποία καταπατήθηκαν οι αιγιαλοί, τα δάση και οι υδροβιότοποι. Γνωρίζουμε καλά ακόμα και τα συνειδητά κενά της ίδιας της νομοθεσίας. Τουλάχιστον όμως υπήρχε ένας βασικός μπούσουλας και μια βασική γραμμή υπεράσπισης κάποιων πραγμάτων, που στις περισσότερες περιπτώσεις έβαζε φρένο στην απροκάλυπτη ασυδοσία των κερδοσκόπων.
Επίσης γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις μεθοδεύσεις της τελευταίας δεκαετίας στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της υφαρπαγής της δημόσιας γης και περιουσίας.  Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν παράνομο όργανο, τα περίφημα ΕΣΧΑΔΑ ήταν αντισυνταγματικά, οι ΚΥΑ ανεβοκατέβαιναν με εντολές των επενδυτών και τόσα ακόμα.  Αυτή τη φορά όμως, το παιχνίδι περνάει σε άλλη διάσταση. Πάει να γίνει νόμος το σύνολο όλων των παραπάνω μεθοδεύσεων που τόσα χρόνια ανέπτυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Επί της ουσίας μάζεψαν όλα τα εμπόδια που βρήκαν μέχρι σήμερα μπροστά τους, κατέγραψαν όλα τα εμπόδια που έφερε ο οργανωμένος αγώνας των περιβαλλοντικών κινημάτων, και τα “τακτοποιούν” μια για πάντα. Πρόκειται λοιπόν για ένα καταστροφικό ειδικό Περιβαλλοντικό Μνημόνιο !  
 
Φανταστείτε αν όλα αυτά ήταν θεσμοθετημένα από το 2011. Στην Κέρκυρα ο “Ερημίτης” θα είχε ήδη τσιμεντοποιηθεί, ο Ίσσος θα είχε ήδη γίνει γήπεδο γκολφ, οι αλυκές Λευκίμμης θα ήταν παραθεριστικό χωριό, η λίμνη Κόλλα θα ήταν τροχόδρομος προσγείωσης της Fraport, η λίμνη Αντινιώτη ποιός ξέρει τι... . Φανταστείτε τη συνέχεια. Θα έρθει αύριο η NcH Capital, επικαλούμενη το νόμο, να βάλει τις βασικές εγκαταστάσεις δίπλα στον υδροβιότοπο του “Ερημίτη” και γιατί όχι να καταργήσει οριστικά το μοναδικό Ναυτικό Οχυρό γιατί την εμποδίζει. Αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί ένα απλό έγγραφο στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου, για να κάνει τη δουλειά της. Θα έρθει χωρίς να ρωτήσει ποτέ ξανά τη Δασική Υπηρεσία, την πολεοδομία, τις Τεχνικές Υπηρεσίας του Δήμου, χωρίς να χρειάζεται κοινοποιήσεις και γνωμοδοτήσεις, χωρίς Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τόσα άλλα.  
 
Ο  σύλλογος «ΕΡΗΜΙΤΗ ΠΛΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΚΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» δηλώνει λοιπόν τα εξής:
 
  1. Να μην κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το νομοσχέδιο και να αποσυρθεί τώρα.
  2. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση να διαβουλευθεί ένα πραγματικά ωφέλιμο για το περιβάλλον σχέδιο νόμου, ακυρώνοντας ταυτόχρονα όλες τις διατάξεις των Μνημονίων και των Μεσοπροθέσμων που υπονομεύουν την προστασία του φυσικού πλούτου. 
  3. Αν για ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες αγνοήσουν τις φωνές του συνόλου των περιβαλλοντικών κινημάτων, φορέων, επιστημόνων και των προοδευτικών ανθρώπων που μάχονται για την αδιαπραγμάτευτη προστασία της φύσης, τότε θα μας βρουν αντιμέτωπους με όλους τους τρόπους.
  4. Καλούμε την κοινωνία της Κέρκυρας, που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της “ανάπτυξης” σε βάρος του περιβάλλοντος, να οργανώσει τη συλλογική της αντίσταση στο επίμαχο νομοσχέδιο.
 
Τέλος, αν οι ισχυροί αυτού του κόσμου δεν καταλάβουν τώρα, μέσα στο δράμα που βιώνει η ανθρωπότητα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι το μοντέλο κερδοσκοπικής ανάπτυξής τους είναι αυτό που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, είναι αυτό που καταστρέφει την ισορροπία όλων των οικοσυστημάτων, είναι αυτό που μεταλλάσσει και γεννά ιούς τέτοιου μεγέθους, δεν θα το καταλάβουν ποτέ. Οι τραγικές μέρες που βιώνει η ανθρωπότητα, έχουν όνομα, έχουν υπευθύνους, έχουν υπογραφές και νόμους εκτρώματα σαν και αυτόν που αναφέρουμε σήμερα εδώ. Ο αγώνας για την προστασία της φύσης, είτε αυτός αφορά τον “Ερημίτη”, τις περιοχές Natura, τις θάλασσες και τα δάση της Ελλάδας, είτε τα οικοσυστήματα του πλανήτη, είναι αδιαπραγμάτευτος. Κύριοι της κυβέρνησης βάλτε μυαλό όσο είναι ακόμα καιρός.
Χρέος δικό μας είναι να σας εμποδίσουμε και να συνεχίζουμε να παλεύουμε γα έναν καλύτερο κόσμο.