Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητσοτάκης: Παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες

Πρώτη κατοικία
30 Απριλίου 2020 / 13:21

ΑΘΗΝΑ. Έως και το τέλος Ιουλίου παρατείνεται η ισχύς του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας που έληγε σήμερα 30/4,

με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα τρέξει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων στεγαστικών δανείων που αποπληρώνουν φυσικά πρόσωπα τα οποία πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Τις σχετικές εξαγγελίες έκανε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέχεια των χθεσινών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το ζήτημα.

Έτσι, θα μπορούν όσοι ήταν κόκκινοι το Δεκέμβριο του 2018 να κάνουν αίτηση για την προστασία της κατοικίας τους, με εξασφάλιση ευνοϊκής ρύθμισης και επιδότησης δόσεων και κούρεμα της οφειλής ίση με το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Επιπλέον, με ένα πρόγραμμα γέφυρα, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων στεγαστικών δανείων για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από την τρέχουσα κρίση, ώστε να μην δημιουργηθεί μία νέα γενιά επισφαλειών μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού δικαίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η περίμετρος του μέτρου θα είναι τριπλάσια του σημερινού πλαισίου. Αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης θα είναι δεκάδες χιλιάδες.

Η εξειδίκευση του μέτρου θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, η ψήφιση του νέου πτωχευτικού πλαισίου θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η ενεργοποίησή του αναμένεται στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Πηγή: tovima.gr