Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Σκόιλ ελικίκου» και το αποτύπωμα του Τ.Ε.Ε.

Νίκος Κορακιανίτης
28 Απριλίου 2020 / 15:27

Γράφει ο Ν. Κορακιανίτης

Τι να πει κανείς για την εβδομάδα που πέρασε. Όχι μόνο δεν μας άφησε αδιάφορους αλλά άφησε και τροφή για σχόλια και συμπεράσματα τα οποία θα σχολιάζονται για αρκετό καιρό ακόμα…

«Σκόιλ ελικίκου» και επιστημονικά συμπεράσματα:
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε τονιστεί (αναφέρομαι στον κλάδο μας και τους συνδικαλιστές) μέσω δελτίων τύπων, ανακοινώσεων και συσκέψεων ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης για όλες τις κατηγορίες των συναδέλφων.
Είχε επισημανθεί σε όλους τους τόνους ότι αυτή η πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα επιμόρφωσης, όπου με κοινή ομολογία υποβάθμιζε τουλάχιστον την νοημοσύνη μας αλλά και τις γνώσεις μας, ήταν μια αποτυχία!
«Πριν αλέκτορα φωνήσεις»…η δικαίωση ήρθε, και δικαιωθήκαν τουλάχιστον οι κλάδοι που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν γιατί δεν ήταν και όλοι.
Μηχανικοί – Δικηγόροι τόνιζαν ότι η θεματολογία ήταν άσχετη όσον αφορά το επίπεδο κατάρτισης και εμπλοκή διαφόρων θεμάτων τα οποία αναρωτιόμασταν πως ακριβώς θα μας «επιμόρφωναν».
Μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά έγιναν για να πάρουν αυτοί οι  Επιστημονικοί κλάδοι το απίστευτο ποσό των 600 ευρώ μέσα από ένα εξευτελιστικό και υποτιμητικό  επίδομα τηλεκατάρτισης.
Ποιος έχει τελικά την ευθύνη;
Ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, προσπαθώντας να ανασκευάσει ότι μπορούσε χωρίς καμία απολύτως επιτυχία και φυσικά αποφεύγοντας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, περιορίστηκε με ανακοίνωση να αποδώσει την κατάργηση ενός προγράμματος που θα στοίχιζε 190 εκατομμύρια ευρώ σε «τυχόν αστοχίες οι οποίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».
Ο Πρωθυπουργός «έσωσε» την κατάσταση παίρνοντας πίσω αυτό το πρόγραμμα αλλά σίγουρα οι ευθύνες παραμένουν και κυρίως οι απορίες.
Θα απαντήσει κανείς επιτέλους ξεκάθαρα γιατί έγιναν όλα αυτά;
Μέσα από τι αστοχίες (αναφέρομαι στον κλάδο των μηχανικών) πραγματικά κάνεις μας δεν νιώθει ότι μας στηρίζουν ή έστω ότι μας υπολογίζουν. Θυμίζω αρχικά την απένταξη μας 2 φορές από την στήριξη των 800 ευρώ παρά τις δεσμεύσεις πολιτικών στελεχών τις κυβέρνησης.
Στην συνέχεια υπήρξε ο αποκλεισμός των ΚΑΔ που αφορούν τον κλάδο μας.
Μετά οι δύο δόσεις για τα 600 ευρώ.
Εν συνεχεία υπήρξε μία εβδομάδα τηλεκαταρτισης όπου όλοι γίναμε «Επιστήμονες» για να μάθουμε επιτέλους τι σημαίνει το σκόιλ ελικίκου και άλλα μαργαριτάρια και τελικά καταλήξαμε στα 600 ευρώ (ενώ εμείς εξακολουθούμε να παρακαλάμε για τα 800ευρώ) για τα οποία γίνεται εξαρχής μια ολόκληρη διαδικασία για να μας δοθούν.
Πλέον στην ατμόσφαιρα υπάρχει η αίσθηση ότι «μ’ αυτά τα voucher του υπουργείου Εργασίας «κάτι» έγινε, «κάτι» κρύβεται από πίσω»…
Επουσιώδες θέμα ίσως, αλλά δεν χρειάζονται πολλά επουσιώδη για να τιναχτεί στον αέρα μια προσπάθεια ανάκαμψης την οποία δεν ακύρωσε κανείς μας. Και για να μην ανοίξω άλλο το ζήτημα ας δούμε τί πραγματικά γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις σε αντίστοιχα άλλα κράτη (πχ βλέπε μέτρα στήριξης για τον Κορονοϊο στην Γερμανία)
Που είναι ο Πρόεδρος του ΤΕΕ;
Μετράμε 5 ημέρες πλέον από την στιγμή που η φούσκα της τηλεκατάρτισης έσκασε. Έγιναν  τοποθετήσεις ακόμα και από τους αρμόδιους Υπουργούς. Εγώ περίμενα πάντως από το πρώτο λεπτό την ανακοίνωση του Προέδρου του ΤΕΕ Γ. Στασινού.
Θα πει κάποιος εύλογα, ίσως ακόμα τηλεκαταρτίζεται με την (μεταμόρφωση!), αλλά σίγουρα πέρα από αυτά τί άλλο να πει ;
Ο κ. Στασίνος έκανε τις βαρύγδουπες δηλώσεις μετά από διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη αλλά και του Υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση ότι θα ενταχθούμε και εμείς στο μέτρο των 800 ευρώ έστω και σε δεύτερη φάση.
Ο κ. Στασινός ενώ περιμέναμε να είναι μπροστά και να στηρίζει τα αιτήματα μας συμμετείχε σε σύσκεψη με τηλεδιασκέψη μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και των επικεφαλής των 5 μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων για το μέλλον των δημοσίων έργων!
Ο κ. Στασινός φιγουράρει σε φωτογραφίες τηλεδιάσκεψης καμαρώνοντας για το περιβόητο Μνημονίου Συνεργασίας Τ.Ε.Ε και Υ.Π.Ε.Ν το οποίο έχουμε χαρακτηρίσει από την πρώτη στιγμή (συμφωνημένο) και όσον αφορά την επαναφορά των εξετάσεων για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και άλλα επιμέρους ζητήματα του κλάδου μας.
Αν πραγματικά αυτό δεν αποτελεί μία ακόμα υποβάθμιση του κλάδου μας και των διπλωμάτων μας σε συνδυασμό όλα τα προηγούμενα με πρόγραμμα επιμόρφωσης που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς ή την εξίσωση των πτυχίων μας με τα κολλέγια τότε τι άλλο πρέπει να περιμένουμε;
Και θα μου πει κανείς γιατί τα βάζω προσωπικά με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ;
Δεν είναι προσωπικό, θεσμικό και κλαδικό είναι. Ο κ. Στασινός είναι ο εκπρόσωπος όλου του κόσμου των Διπλωματούχων μηχανικών της Ελλάδας, είναι ο εκπρόσωπος του τεχνικού σύμβουλου του κράτους, είναι αυτός που αντιλαμβάνεται τα τεχνικά και επιστημονικά προβλήματα καλύτερα από όλους μας ως εκπρόσωπος αυτού του φορέα.
Ο Αμίλητος συνεργός.
Αλλά για μην τα ρίχνουμε όλα στον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Στασινό, την στιγμή που ο κλάδος μας είχε πρόβλημα και εξακολουθεί να έχει ακόμα και επιβίωσης, παρατηρούμε τα Περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ να σιωπούν.
Ευτυχώς όχι όλα αφού αρκετά από αυτά ήδη αντέδρασαν με άμεσες ανακοινώσεις.
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω είναι:
Γιατί πραγματικά;
Τί περιμένουμε ακόμα;
Πότε θα γίνει η επόμενη προσπάθεια υποβιβασμού του επαγγέλματός μας ;
Μήπως όταν θα έρθει η αμφισβήτηση και της επιστημοσύνης μας;
Όλα αυτά με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση του κλάδου μας και δυστυχώς σε αυτήν την μάχη που ήδη ξεκίνησε οι μαχητές είναι ακόμα θεατές.
*Ο Νικόλαος Κορακιανίτης είναι Πολιτικός Μηχανικός στην Κέρκυρα. Ιδιοκτήτης του Τεχνικού γραφείου Laisergo.gr.