Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αύξηση δρομολογίων στο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα ζητά και ο Γιόγιακας

Γιόγιακας Βασίλης
27 Απριλίου 2020 / 13:40

Ερώτηση στη Βουλή (στον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής) και από τον κυβερνητικό Βουλευτή στη Θεσπρωτία για τη μείωση των δρομολογίων στη γραμμή που συνδέει την απέναντι ηπειρωτική όχθη με την Κέρκυρα

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ.  Την αύξηση των δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας ζητεί ο Βασίλης Γιόγιακας με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται στα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει στις εμπορευματικές μεταφορές η διαφαινόμενη μείωση των δρομολογίων φέριμποτ μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας, όπως η αδυναμία τήρησης των κανόνων υγιεινής εν μέσω πανδημίας, οι καθυστερήσεις παράδοσης και η αλλοίωση ευπαθών προϊόντων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: «Αύξηση αριθμού δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας»


Σύμφωνα με την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών, στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας προβλέπεται μειωμένος αριθμός δρομολογίων ενώ μειωμένος - από πέντε σε τρία - είναι και ο αριθμός των πλοίων ανοικτού τύπου που θα εκτελούν τα δρομολόγια.

Εκπρόσωποι επαγγελματικών κλάδων επισημαίνουν ότι η μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων μεταξύ Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας θα δημιουργήσει μεταξύ άλλων πρόβλημα στην ομαλή τροφοδοσία του νησιού με είδη πρώτης ανάγκης, οικοδομικά υλικά κ.α..

Εξάλλου η πολύωρη αναμονή πλήθους φορτηγών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δυσχεραίνει εξαιρετικά την ορθή τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα τίθεται ζήτημα οικονομικής ζημίας των εκτελούντων εμπορικές μεταφορές λόγω του κινδύνου αλλοίωσης ευπαθών προϊόντων και επιμήκυνσης των χρόνων παράδοσης. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Αν και τί προτίθεται να πράξει για τη αύξηση του αριθμού δρομολογίων στην πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας.