Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απάντηση Υδραίου σε Αυλωνίτη για το Δημοτικό Θέατρο με αιχμές για... τους προηγούμενους

Δημοτικό Θέατρο
27 Απριλίου 2020 / 13:20

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, η πορεία ένταξης της ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου εξελίσσεται ομαλά, καθώς αναμένεται η εκπόνηση της μελέτης του έργου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Αιχμές στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές σχετικά με την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου άφησε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, στην ανακοίνωσή της, με την οποία απαντά στην επιστολή του Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρου Αυλωνίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση-απάντηση της Μερόπης Υδραίου, η πορεία ένταξης της ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας εξελίσσεται ομαλά, καθώς αναμένεται η εκπόνηση της μελέτης του έργου.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, εξάλλου, τονίζει ότι η Δημοτική Αρχή έχει καταθέσει εδώ και μήνες τον πλήρη φάκελο του έργου και πως το Υπουργείο έχει δώσει την έγκρισή του για την έναρξη της διαδικασίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων:

«Ομαλά βαίνει η πορεία έναρξης της εκπόνησης μελέτης συνολικής ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου στα πλαίσια της σχετικής πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπη Υδραίου σε απάντησή της σε επιστολή του Βουλευτή Κέρκυρας Αλ. Αυλωνίτη, αφήνει αιχμές ως προς την πρακτική προηγούμενων δημοτικών αρχών στο θέμα αυτό, επισημαίνει ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει καταθέσει εδώ και μήνες το σχετικό φάκελο και κάνει γνωστό ότι δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η αρχική έγκριση για έναρξη της διαδικασίας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Θέατρο αποτελεί το αποτέλεσμα αδράνειας ετών όπως επισημαίνει η Δήμαρχος στην σχετική επιστολή της. Η κ. Υδραίου αναφέρει επίσης ότι έχει ήδη κατατεθεί για ένταξη στη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 η πρόταση του έργου μελέτης συνολικής ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου. 

Η μελέτη αφορά την συνολική αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου και διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων αυτού, έχει προϋπολογισμό 600.000 και χρόνο εκπόνησης 18 μήνες. Το σχετικό τεχνικό δελτίο για το έργο έχει κατατεθεί και αποσταλεί αρμοδίως από τις 30.12.2019 ενώ πρόσφατα δόθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και η αρχική έγκριση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το τρέχον έτος.

Το έργο περιλαμβάνει τη σύνταξη αρχιτεκτονικών, στατικών και ακουστικών μελετών, ηλεκτομηχανολογικών εγκαταστάσεων και φωτισμού ενώ προβλέπεται και μελέτη των γεωτεχνικών του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, οι απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις καθώς και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την συγκεκριμένη δρομολόγηση ενεργειών, δίνεται ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα για την δημοπράτηση, ανάθεση και έναρξη του έργου  εκπόνησης των μελετών ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου.

Η απάντηση της Δημάρχου Μ. Υδραίου

Η απάντηση της Δημάρχου στην επιστολή του Βουλευτή κ. Αλέξανδρου Αυλωνίτη έχει ως ακολούθως:

«Αξιότιμε κ. Βουλευτά,

Οι ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, επέβαλαν την πρόταξη των ζητημάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών του Δήμου μας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτό το λόγο οφείλεται η καθυστέρηση της απάντησης μου στην επιστολή σας για το δημοτικό θέατρο και όχι σε αδιαφορία ή περιφρόνηση προς το πρόσωπο σας. Άλλωστε αυτές οι πρακτικές είναι ξένες προς το χαρακτήρα μου.

Το Δημοτικό Θέατρο είχε παραδοθεί για πολλά χρόνια στη φθορά του χρόνου.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε καταθέσει φάκελο για ένταξη της ανακαίνισής του με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ, δεν υπήρξε όμως καμία απάντηση ούτε και εξέλιξη επ’ αυτού.

Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύω να αποτελέσω έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των Δημάρχων που επέλεγαν την πολιτική της ακινησίας και της αδράνειας στο θέμα του Δημοτικού Θεάτρου.

Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή, αναζήτησα όλες τις δυνατές ή πιθανές περιπτώσεις και λύσεις ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο ανακατασκευής του.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήδη έχουν γίνει έργα αποκατάστασης, επισκευών και επαναλειτουργίας συστημάτων θέρμανσης ψύξης που έχουν χρόνια να λειτουργήσουν σωστά ή δε λειτουργούσαν καθόλου. Επίσης, δρομολογήθηκε η ανακαίνιση των γραφείων του ΔΗΠΕΘΕ και συνεχίζονται εξωτερικοί καθαρισμοί και ο ευπρεπισμός του κτηρίου με βαψίματα και άλλες δυνατές παρεμβάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Δήμος κατέθεσε ήδη φάκελο για ένταξη της μελέτης συνολικής ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου στο ΕΣΠΑ. Το σχετικό τεχνικό δελτίο για το έργο έχει κατατεθεί και αποσταλεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τις 30.12.2019 και στις 26.03.2020 δόθηκε η αρχική έγκριση ένταξης χρηματοδότησης από το Π.Δ.Ε. τρέχοντος έτους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε αυτούς τους 8 μήνες, έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε τις προσπάθειες.

Σε αυτή την προσπάθεια θα ήθελα και τη δική σας στήριξη ως εκπροσώπου της Κέρκυρας στο κοινοβούλιο.

Θεωρείστε, όπως πάντα, το τηλέφωνο και το γραφείο μου ανοικτά για εσάς και είμαι στη διάθεσή σας προκειμένου να σας ενημερώσω εκτενέστατα για όλα τα ζητήματα που επιθυμείτε και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Δήμου μας».