Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφορολόγητα τα ενοίκια που μειώθηκαν κατά 40%

Ενοίκια
24 Απριλίου 2020 / 09:50

ΑΘΗΝΑ. Εναλλακτικούς τρόπους για να αντισταθμίσει, εν μέρει τουλάχιστον, τις απώλειες που είχαν οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων

από την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων πληττόμενων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους από την πανδημία, εξετάζει η κυβέρνηση.

Η επικρατέστερη επιλογή είναι να μην φορολογηθεί το εισόδημα από τα ενοίκια των συγκεκριμένων ακινήτων για το διάστημα που θα είναι σε ισχύ τα μέτρα.

Σε αυτή τη περίπτωση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κάνουν δήλωση «ζημίας», πιθανώς μέσω εντύπου του Ε2 στο Taxisnet κατά την συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων για το 2021.

Εναλλακτικά, εξετάζεται να διπλασιαστεί η έκπτωση του εισοδήματος από ενοίκια από 5% στο 10%. Το τρίτο σενάριο θέλει να εξετάζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

Σύμφωνα με στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η μείωση δεν θα είναι οριζόντια και θα αφορά αυτούς που πλήττονται και ανάλογα με τις απώλειες που έχει ο καθένας. Επίσης, των ευεργετικών ρυθμίσεων θα εξαιρεθούν οσοι εκμισθώνουν ακίνητα μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb.

Τέλος, η έκπτωση θα δοθεί εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ και στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.