Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεκτάριος κατά Ιερώνυμου και ασεβών, επίμονος και επιλεκτικός

νεκτάριος
22 Απριλίου 2020 / 17:00
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Το γράμμα προς την Κεραμέως ανοικτό. «Εις επήκοον όλων». Σε πολυτονική γραφή και με διακριτικές αναφορές στην ιδεολογία της μεγάλης ιδέας, δεν περίμενε την άρση της καραντίνας να ξιφουλκήσει έναντι των διωκτών του. Με αφορμή τα πασχαλινά εδώ γεγονότα συνέταξε μακροσκελές μανιφέστο υπέρ πίστεως και πατρίδος και των άλλων ...ομοδόξων απάντων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επανέρχεται με επιστολή του ο Μητροπολίτης Νεκτάριος σε απάντηση στην υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ν. Κεραμέως. 
Αναφέρεται στα όσα συνέβησαν (σ.σ. ή δεν συνέβησαν) τη Μ. Εβδομάδα στην Κέρκυρα, αρχής γενομένης από την επεισοδιακή τελετή των Βαΐων, που οδήγησε στην αυτεπάγγελτη εναντίον του εισαγγελική δίωξη.
 
Ο πραξικοπηματίας Ιερώνυμος
 
Κάθε στίχος διατρέχεται από την ιδεολογία που εμφορείται, κι αυτή δεν είναι η δογματική υπό την στενή της έννοια και ως εκ του θρησκευτικού ρόλου, αλλά εκτείνεται στην πολιτική, επαναφέροντας έστω και εμμέσως αναφορές στο άλλοτε ελληνοχριστιανικό, εθνικό αφήγημα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε ο Μητροπολίτης Νεκτάριος έκρυψε ποτέ τις απόψεις του.
Διατηρεί ανοικτό το μέτωπο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στον οποίον αποδίδει «κατάλυση του συνοδικού συστήματος» εφόσον εκείνος ακύρωσε «χωρίς να έχει το δικαίωμα» την συνοδική απόφαση για το ωράριο των ναών τη Μ. Εβδομάδα. Και προς την κυβέρνηση, «αυτό μπορεί να σας διευκόλυνε διότι ολοφάνερα είχατε χαράξει την γραμμή σας» σχολιάζει στον επόμενο στίχο.
 
Οι ομόδοξοι
 
Με προσεκτικές φραστικές δολιχοδρομίες, αναφερόμενος στον σεβασμό ακόμα και των ξένων προς τον Άγιο Σπυρίδωνα, ξεχωρίζει διακριτικά τους Ρώσους. «Τον σεβάστηκαν ετερόδοξοι χριστιανοί, όπως οι Ενετοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Ιταλοί. Έδωσε δύναμη και στους ομόδοξους μας Ρώσους, όταν κατείχαν τα Επτάνησα οπό το 1800 έως το 1807. Τον σεβάστηκαν ακόμη και οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής». (Σ.σ. Οι μεν τον σεβάστηκαν οι άλλοι ... δυνάμωσαν)!
 
Ενημερώστε τον Χαρδαλιά για τη θεία κοινωνία
 
Επιμένει στο ζήτημα της θείας κοινωνίας, αγνοώντας τις υγειονομικές παρατηρήσεις και τις εκκλήσεις τους προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας, τις οποίες αποδίδει και στην έλλειψη σεβασμού από κυβέρνηση και ΜΜΕ. Εγκαλεί την υπουργό ότι δεν αποδοκίμασε και αυτή ως καθ' ύλην εκπρόσωπος της κυβέρνησης την πίεση που ασκήθηκε για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού, γράφοντας ότι «η θεία κοινωνία είναι σωστική και υποχρεωτική για όσους θέλουν να είναι πιστοί». Και υπογραμμίζει εντέλει «Είστε υπουργός καί Θρησκευμάτων. Γνωρίζετε ότι όταν τελείται Θεία Λειτουργία, δίδεται και η Θεία Κοινωνία. Θά μπορούσατε νά ενημερώσετε τον συνάδελφό σας υφυπουργό (σ.σ. τον Ν. Χαρδαλιά, υφ. Πολιτικής Προστασίας), ο οποίος φάνηκε να το αγνοεί».
 
Οι ευνοούμενοι
 
Όσον αφορά στο ίδιο το συμβάν της Κυριακής των Βαΐων, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος προτίμησε μια πιο ελλειπτική παρουσίαση των όσων βρέθηκαν εντός του ναού, παραλείποντας να αναφερθεί σε μερικούς (σ.σ. αν και η παρουσία τους καταγράφτηκε από την τηλεοπτική κάμερα ενώ σε μερικούς ασκήθηκε και εναντίον τους δίωξη). Αποδίδει την παρασπονδία μόνον ίσως στον αριθμό των μελών των τηλεοπτικών συνεργείων, για τον οποίον δεν ήταν υπεύθυνος να ελέγξει πολύ δε περισσότερο να εκδιώξει! 
Αντιπαραβάλει την αυστηρότητα που ασκήθηκε εναντίον του με την χαλαρότητα που αποδίδει στα όσα αντιστοίχως συνέβησαν στη Μητρόπολη της Αθήνας, με τη μπηχτή, «φαίνεται όμως ότι όσοι σας είναι γενικώς ευχάριστοι, απολαμβάνουν προνομίων»!
 
Δεν θα μας χρειαστείτε;
 
Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος παρομοιάζει την παρουσία της Αστυνομίας που σφράγισε τις πόρτες του Ιερού Προσκυνήματος, με «τη νέα κουστωδία που φυλάττει τον τάφο του Χριστού»! Για να καταλήξει με το σαφές υπονοούμενο, «υποθέτω ότι θα μας ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουμε κατά την αλλαγή περιεχομένου της κρίσεως, μετά την έξοδό μας από το ιατρικό μέρος της και την φανέρωση των οικονομικών συνεπειών της. Η Εκκλησία πάντοτε στάθηκε κοντά στον άνθρωπο. Δεν μπορούμε όμως να αδιαφορήσουμε για όσα έγιναν»!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.