Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο καθηγητής Γ. Σουρβίνος απαντά σε ερωτήματα του Στ. Γκίκα και του Κ. Ζορμπά για την πανδημία

ΕΟΔΥ
22 Απριλίου 2020 / 14:51

Τηλεδιάσκεψη του βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Στ. Γκίκα και του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Ζορμπά με τον Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας Γ. Σουρβίνο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σημαντική και ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη είχε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με τον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γεώργιο Σουρβίνο και τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ιονίων Νήσων, Κώστα Ζορμπά.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται την επόμενη ημέρα, διαδικαστικά ζητήματα που άπτονται των Δομών Υγείας σε τουριστικές περιοχές, θέματα δημόσιας υγιεινής και ζητήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση τεστ ανίχνευσης του ιού Covid-19.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κ. Σουρβίνος κατέστησε σαφές πως επί του παρόντος δεν υπάρχει και ούτε αναμένεται να υπάρξει τους επόμενους μήνες εμβόλιο, ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που να καθησυχάζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Για αυτό τον λόγο είναι φρόνιμο να υπάρχει ετοιμότητα του ΕΣΥ, καθώς και επάρκεια προστατευτικού υγειονομικού υλικού και αντισηπτικών τόσο για χρήση του προσωπικού υγείας όσο και για τον γενικό πληθυσμό.
Ο καθηγητής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα της ατομικής υγιεινής για την καταπολέμηση του ιού και εξήγησε πως εξαιτίας της πολύ μεγάλης μεταδοτικότητάς του, δεν μπορεί να συγκριθεί με την κοινή γρίπη.

Κατά την συζήτηση αναλύθηκε εκτενώς το ζήτημα των τεστ κορωνοϊού. Ο κ. Σουρβίνος ανέφερε πως αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 γρήγορα τεστ, τα οποία όμως δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη επισήμως από τους διεθνείς οργανισμούς, πράγμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εν συνεχεία, ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε παραγγελία μεγάλου αριθμού, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης του πληθυσμού της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής διευκρίνισε ότι τα αποτελέσματα των γρήγορών τεστ δεν είναι τόσο ασφαλή όσο αυτά των μοριακών.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας να προμηθευτεί μηχανήματα για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ, ο καθηγητής εξήγησε ότι για την περίπτωση του κορωνοϊού είναι ίσως προσφορότερη, από την αγορά του μηχανήματος, η προμήθεια ικανού αριθμού τεστ τα οποία συνοδεύονται από αναλυτή τεσσάρων θέσεων. Το κόστος τους κυμαίνεται  περί τα 60 Ευρώ ανά τεστ και μπορούν οι χρήστες να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Εκτιμάται δε πως η εμπορική διάθεσή τους θα ξεκινήσει από τις αρχές Μαΐου.

Σε ότι αφορά στον Τουρισμό,  ο καθηγητής υπογράμμισε την σημασία ύπαρξης ενός καλού νοσοκομείου σε κάθε τουριστικό μέρος. Παράλληλα, στα τουριστικά μέρη θα πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός τεστ, ώστε σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης εκδηλώσει συμπτώματα, να μπορεί να γίνεται άμεσα η διάγνωση – και εφόσον χρειαστεί – η θεραπεία του ασθενούς. Επίσης, τα ξενοδοχεία θα πρέπει να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, ώστε αν παρουσιαστεί κρούσμα, ο πελάτης να παραμείνει εκεί μέχρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο και την πραγματοποίηση του τεστ.

Αναφορικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, ο καθηγητής εξήγησε πως αυτή θα είναι μία σταδιακή διαδικασία. Την επόμενη ημέρα, θα πρέπει να διατηρούνται οι αποστάσεις των 2 μέτρων, που σημαίνει π.χ. μικρότερος αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο σε εστιατόρια, καφετέριες κλπ. και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Ο κ. Σουρβίνος ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να θεωρείται ως «Corona-Virus-free» χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο και σε ότι αφορά στην τουριστική δραστηριότητα, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας με χώρες που σημειώνουν αντίστοιχο μικρό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων.
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζορμπάς, ενημέρωσε ότι σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ καταβάλλεται προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού μέσω ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία θα βελτιώσει σημαντικά τις υποδομές Υγείας σε όλη την Περιφέρεια, αλλά και στην Κέρκυρα. Επίσης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει προμηθευτεί σημαντική ποσότητα υγειονομικού προστατευτικού υλικού και προτίθεται να προβεί και σε νέα προμήθεια.

Ο Στέφανος Γκίκας, αφού ευχαρίστησε  τον καθηγητή για τις απαντήσεις του στα ζητήματα που τέθηκαν, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από τις Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες την εκπόνηση ενός συνεκτικού προγράμματος για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας. Επιπλέον, αύριο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα συζητηθούν εκτενώς οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από την ΕΕ την επόμενη ημέρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.
Τέλος, συμφωνήθηκε η επανάληψη της συνεργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης, τις επόμενες εβδομάδες.