Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έγγραφο του ιατροδικαστή Ι. Αϊβατίδη στον Αστυνομικό Διευθυντή για τον διοικητή του Νοσοκομείου

Ιωάννης Αϊβατίδης
17 Απριλίου 2020 / 12:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε καταστρατήγηση βασικών αρχών της διαδικασίας προανάκρισης, παραπέμπει ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία, υποστηρίζει ο Ιατροδικαστικής Ι. Αϊβατίδης,

με κατεπείγον έγγραφό του προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας Μ. Γιαννούλη. Η ανακοίνωση του Διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας Λεωνίδα Ρουμπάτη, σύμφωνα με τον Ι. ΑΪβατίδη, «δυνητικώς θέτει σε κίνδυνο πολίτες, σε περίοδο πανδημίας COVID-19 και ενώ ισχύουν αυστηρές (ορθώς) Π.Ν.Π. της Κυβερνήσεως».
Το έγγραφο έχει επίσης κοινοποιηθεί σε αρμοδίους θεσμικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Πολιτικής Προτασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δημοσίως δήλωσε πως «οι νόμοι ισχύουν για όλους».
Ο κ. Αϊβατίδης διευκρινίζει ότι το έγγραφο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που κοινοποιεί, δεν σχετίζεται με την  ιδιότητά του ως περιφερειακού συμβούλου της Π.Ι.Ν.   

Συγκεκριμένα στο κατεπείγον έγγραφο προς τον Αστυνομικό Διευθυντή αναφέρεται:

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΚΤΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (¨ΜΗΝΥΜΑ¨) ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Γ.Ν.Κ. ΠΕΡΙ ΕΝΔΟΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ     

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ
-ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ-


1. Σήμερα 15.4.2020 έκπληκτος ανέγνωσα άρθρο στον ηλεκτρονικό τύπο (συνεχίζει και είναι αναρτημένο -ότι αυτό συνεπάγεται-) με τίτλο <<Κορονοϊός-Ενδοοικογενειακή βία/το μήνυμα του Νοσοκομείου-Που μπορείτε να απευθυνθείτε αν έχετε πρόβλημα>>

2. Το περιεχόμενο του άρθρου έχει ως εξής:
[Σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας :

Ο κορονοϊός, πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή μας έγινε και η αιτία να φανερωθούν πολλές παθογένειες της κοινωνικής μας ζωής, με σοβαρότερη, ίσως, την ενδοοικογενειακή βία , η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος, όταν οι οικογένειες περιορίζονται στο σπίτι, σε μια κακοποιητική σχέση, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την εποχή του «Μένουμε σπίτι» για το γενικό καλό όλων, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν την αναγκαστική συμβίωση με τον εχθρό τους, που αρκετές φορές είναι κάποιο μέλος της ίδιας τους της οικογένειας, πολλές φορές χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να καλέσουν για βοήθεια.

Το Νοσοκομείο Κέρκυρας, στο πλαίσιο συνεργασίας της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στις κακοποιημένες γυναίκες, τις οποίες προτρέπουμε να επικοινωνούν:

Α) Με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στη γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση ή να στέλνουν email στο [email protected], σε περίπτωση που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά και

Β) Με τον Ιατροδικαστή του νοσοκομείου στο 2661360567 ή στο [email protected], ακόμη και να τον επισκεφτούν στο γραφείο του, προκειμένου να τις καθοδηγήσει.]

3. Όπως αντιλαμβάνεστε, το «μήνυμα» αυτό του διοικητή του Γ.Ν.Κ. και η εξωθεσμική παραπομπή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στον αποκαλούμενο «ιατροδικαστή του νοσοκομείου» (προφανώς κατόπιν συνεννόησης και ερήμην της Αστυνομικής Αρχής!), εμμέσως πλην σαφώς είναι αποπροσανατολιστικό, ενώ παράγει αναφανδόν μη σύννομα αποτελέσματα παρακάμψεως της Αστυνομικής και κατ´ επέκταση της Εισαγγελικής Αρχής, που αφορούν σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα ποινικά αδικήματα που επισύρουν αντίστοιχες ποινές (Ν. 3500/2006 και Α312&333ΠΚ).


4. Ρητέον δε, όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε ως Αστυνομικός Διευθυντής, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει πάρει σαφή δημόσια θέση, με την αξιέπαινη και ταυτόχρονα εξόχως υπηρεσιακή και επ´ωφελεία του κοινωνικού συνόλου ανακοίνωση και οδηγία για το θέμα, που τιτλοφορείται «Μένουμε σπίτι, δεν μένουμε σιωπηλοί» και «Αν είστε θύμα Καλέστε το 100». 

5. Επειδή το «μήνυμα» του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, που μάλιστα κάνει αναφορά σε «αναγκαστική συμβίωση με εχθρό!!! που είναι μέλος της οικογένειας!!!» είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μη σχηματισμό δικογραφιών για  υπαιτίους αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, αλλοίωση στατιστικών της ΕΛ.ΑΣ.,  προβλήματα κοινωνικής συνοχής εν μέσω πανδημίας κ.λπ., δέον να ερευνήσετε το θέμα, επιληφθείτε άμεσα και προβείτε στις νόμιμες ενέργειες, που απορρέουν εκ του καθήκοντός Σας.

6. Προτροπές αυτού του τύπου (άσκοπες μετακινήσεις για <<επίσκεψη στο γραφείο του ιατροδικαστή του νοσοκομείου>> πιθανών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ενώ ως γνωστόν -απολύτως δικαιολογημένα- ισχύουν αυστηρές ΠΝΠ και επιπρόσθετα (οι προτροπές) με καταφανή αντιδικονομικά χαρακτηριστικά πιθανής πρωθύστερης παραβίασης μυστικότητας της προανάκρισης), χωρίς καν αναφορά στην Αστυνομική και Εισαγγελική Αρχή (ήτοι ερήμην αυτών/αγνοούνται πλήρως), είναι προδήλως αντιϋπηρεσιακές πράξεις εν μέσω πανδημίας COVID-19 και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και κατασταλτικά, όταν μάλιστα ως ενδεχόμενο μέτρο σύγκρισης ληφθεί η ακαριαία αντίδραση των Αρχών, στο πρόσφατο συμβάν που αφορούσε στον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας. Επισημαίνω πως δεν θα πρέπει να προκύψει "κραυγαλέα" αντίθεση ενεργειών, αφού στο <<μήνυμα>>-ανακοίνωση του Γ.Ν.Κ. και του διοικητή (με μνεία στον <<ιατροδικαστή του νοσοκομείου>>) γίνεται ρητή αναφορά στον <<κορονοϊό>>, ήτοι στην πανδημία που μαστίζει τη Χώρα και όλο τον κόσμο.-
ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ