Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μετωπική Μαρίας Δρυ - Σπύρου Νεράντζη

«Κέρκυρα 180ο»
16 Απριλίου 2020 / 12:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επίδικο τα αντανακλαστικά του Δήμου στην κρίση της πανδημίας, οι παρατάξεις "Κέρκυρα 180" και "Κέρκυρα Ψηλά" ανταλλάσουν πυρά, αντιπολιτευτικού και ηθικού χαρακτήρα.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση  των δύο δημοτικών παρατάξεων με βολές εκατέρωθεν. Η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ «Κέρκυρα 180ο», τιτλοφορείται «Η (απολιτίκ) πολιτική καριέρα ενός εθελοντή» και αναφέρεται στις ελλείψεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και στις απαντήσεις που πήρε από τον Υπεύθυνο Εθελοντισμού του Δήμου, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η Κέρκυρα ψηλά», Σπύρο Νεράντζη.

Σύμφωνα με την παράταξη της Μαρίας Δρυ, ο Σπύρος Νεράντζης δεν μπήκε στην ουσία των ερωτημάτων που είχε θέσει η «Κέρκυρα 180ο», αλλά αντιθέτως την κατηγόρησε με εντυπωσιακές και βαρύγδουπες εκφράσεις. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η "Κέρκυρα 180" στην "διάθεση αυτοπροβολής" του Σπύρου Νεράντζη και στα κενά διαχείρισης από τη δημοτική μηχανή που στηρίζεται μόνο στους εθελοντές. 

Απαντώντας ο Σπύρος Νεράντζης, κάνει λόγο για στείρα αντιπολίτευση και για "γελοίες κριτικές που έχουν γραφεί σε σαλόνια και ρεστοράν", σε αντίθεση με τη δική του φιλοσοφία προτάσεων και δράσεων. Δηλώνει δε ότι «αν η Κα Δρυ και η παράταξή της νομίζουν ότι θα αποκτήσουν πολιτική οντότητα μέσα από τέτοιου είδους κόντρες που τεχνηέντως δημιουργούν, ας συνεχίσουν τον δρόμο που επέλεξαν μόνοι τους».
 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «Κέρκυρα 180ο»:

Σχετικά με την απάντηση που λάβαμε στις παρατηρήσεις μας ως προς τις ελλείψεις του Δήμου από τον υπεύθυνο εθελοντισμού κ. Σ. Νεράντζη παρατηρούμε ότι αρκέστηκε να μας κατηγορήσει με εντυπωσιακές και βαρύγδουπες εκφράσεις μην δείχνοντας καμία διάθεση να σχολιάσει την ουσία:


α. Την αδυναμία αφενός να οργανωθεί on-line δημοτικό συμβούλιο και την έπειτα θριαμβολογία για την επίτευξη του (σημ. ότι το ΔΣ  έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί)

β. Την συσσώρευση βουνών άταφων απορριμμάτων πιθανότατα μολυσμένων (έχοντας διεγνωσμένα κρούσματα COVID-19 στο νησί) στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

γ. Την μη υλοποίηση της μεταφοράς απορριμμάτων στην Κοζάνη, που είχε οριστεί -σύμφωνα με επίσημη δήλωση της κ. Υδραίου- το αργότερο για τα μέσα του Φεβρουαρίου και

δ. Την έλλειψη επικοινωνίας των διαφόρων δράσεων ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ για την καλύτερη εξυπηρέτηση και υποστήριξη τους μέσω μιας συνολικής διαχείρισης δράσεων υπό την διοργάνωση του Δήμου*.

Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Σ. Νεράντζης δεν βλέπει τα παραπάνω κενά, δεν παίρνει θέση για τα τεκταινόμενα και ταυτόχρονα αναπαράγει τη φωνή της Δημάρχου εναντίον μας, μπαίνοντας από μόνος του σε αμυντική θέση.


Σημειώνουμε ότι είναι ο ίδιος που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία τη δημιουργία των Πράσινων Γωνιών από εθελοντές, συμμετέχοντας μόνο αποσπασματικά, κάνοντας μάλιστα ανακοινώσεις που έδειχναν τον ίδιο ως δημιουργό των δράσεων, για να επαινέσει την αποτελεσματικότητα του πλάνου του. Στα μάτια μας κινήσεις σαν αυτήν είναι ο ορισμός της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης του εθελοντισμού. Ας μην ξεχνάμε εν τέλει ότι το πνεύμα του εθελοντισμού συνοδεύεται από αυτό της σεμνότητας.
 
Όπως και οι υπάλληλοι του Δήμου, έτσι και οι εθελοντές έχουν την απεριόριστη στήριξη και εκτίμησή μας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε κριτική στο έργο τους. Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι δυνατόν να επικαλείται ο Δήμος τη δράση τους για να καλύψει κενά που αρνείται να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν. Ο Δήμος πρέπει να είναι πλήρης και λειτουργικός και οι εθελοντές να είναι προαιρετικό συμπλήρωμα, όχι απαραίτητη συνθήκη για τα κενά που αδυνατεί να καλύψει.
 
Μιλήσαμε για ανεπαρκή επικοινωνία στις δράσεις των εθελοντών και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη θέση μας. Αντί ο Δήμος να έχει μια κεντρική σελίδα πχ. στο Facebook όπου παρουσιάζονται οι δράσεις και οι τρόποι που μπορούν οι πολίτες να επωφεληθούν από αυτές, βλέπουμε το όνομα του κ. Σ. Νεράντζη δίπλα σε άλλο ένα όνομα πολίτη ως διοργανωτές της κίνησης για την δημιουργία μασκών προστασίας.
 

Η ανακοίνωση της Κέρκυρας 180 παραθέτει την ακόλουθη φωτογραφία




Αναρωτιόμαστε αν οι δράσεις αυτές είναι λογικό να φαίνονται σαν τυχαίες και μεμονωμένες πρωτοβουλίες εθελοντών αντί να ανήκουν σε μια, υπό την διοργάνωση του Δήμου, ομπρέλα δράσεων. Αυτή τη στιγμή οι δράσεις είναι διαθέσιμες σε όσους είναι συνδεδεμένοι με τον ίδιο τον κ. Σ. Νεράντζη ή κάποιο εθελοντή προσωπικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν ο ίδιος αποζητά από εμάς την προσωπική επιβράβευση για τον χρόνο που χαλάει σαν δημότης την έχει. Αν όμως σαν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής θεωρεί ότι η τωρινή του δράση είναι με οποιοδήποτε τρόπο πιο ωφέλιμη από την δράση του πριν εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, τότε χρειάζεται ακόμα να γίνει δουλειά.

Προτείνουμε λοιπόν σε όσους σήμερα υποστηρίζουν τις επιλογές του Δήμου που βασίζονται μόνο στην εθελοντική προσφορά και σε όλα όσα έτυχε ευκαιριακά να υλοποιήσουν να σκεφτούν πάλι πως στόχος δεν είναι για να περάσει μια ακόμη ημέρα. “[Η κρίση] δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.”

Προτείνουμε λοιπόν σε όσους σήμερα υποστηρίζουν τις επιλογές του Δήμου που βασίζονται μόνο στην εθελοντική προσφορά και σε όλα όσα έτυχε ευκαιριακά να υλοποιήσουν να σκεφτούν πάλι πως στόχος δεν είναι για να περάσει μια ακόμη ημέρα. “[Η κρίση] δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.”

ΥΓ. Αν ο κ. Νεράντζης κοιτάξει καλύτερα ανάμεσα στους εθελοντές του θα βρει ότι ανάμεσα τους βρίσκονται άνθρωποι που κατηγορεί για μικροπολιτική και κενά λόγια, που προσφέρουν χωρίς όνομα και χρώμα, χωρίς αξίωση για αναγνώριση και τιμές.

“Συνολική διαχείριση δράσεων υπό την διοργάνωση του Δήμου” σημαίνει ότι οι δημότες έχουν ένα κεντρικό σημείο αναφοράς (Π.χ μια online πλατφόρμα, μια επίσημη δημοτική σελίδα σε social media, μια σταθερή λίστα που ανανεώνεται ημερησίως και αποστέλλεται πχ. στα τοπικά μέσα κλπ) όπου κάθε ένας μπορεί να βρει μαζεμένα παραδείγματος χάριν :
1. Εθελοντικές δράσεις στις οποίες μπορεί να λάβει μέρος(με διοργανωτή τον Δήμο, τον Ερυθρό Σταυρό, τους συλλόγους γειτονιάς, τα Τ.Τ. Προσκόπων και Οδηγών, ιδιωτικές επιχειρήσεις και τόσους άλλους) ή από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί.
2. Πολιτιστικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες
3. Κάθε τηλεφωνικό κέντρο που έχει οργανωθεί για την εξυπηρέτηση πολιτών (Βοήθεια Στο Σπίτι, Στήριξη Κακοποιημένων Γυναικών, ΕΟΔΥ, Ψυχολογική Υποστήριξη, Ιατρικές Οδηγίες κ.α)
4. Κάθε προσφορά/πρωτοβουλία/υπηρεσία από την οποίας μπορεί να επωφεληθεί, οργανωμένη είτε από τον Δήμο, είτε από ιδιωτικές επιχειρήσεις
5. Ειδικές συμβουλές, πληροφορίες και οδηγίες που ανανεώνονται σε ημερήσια βάση
6. Επικαιροποιημένα στοιχεία και οδηγίες για την προσέλευση σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα
 
Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν γίνονται σε μια μέρα. Αλλά από την παραδοχή αυτή έως την άρνηση της πραγματικότητας η απόσταση είναι μεγάλη».
 



Η απάντηση Νεράντζη

Η κ. Δρύ και η παράταξή της έχει ξεπεράσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τα όρια της ευτέλειας και της χυδαιότητας με την αήθη επίθεση που εξαπέλυσε τόσο εναντίον της Δημάρχου Μ. Υδραίου όσο και την εκτός πραγματικότητας κριτική την οποία προσπάθησε να ασκήσει σχετικά με τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κρίση λόγω κορονοϊού και τις δικές μου όσο αφορά τον εθελοντισμό.
Δυστυχώς, η εν λόγω παράταξη πέραν του ότι ουδεμία σχέση έχει και ούτε καν γνωρίζει στην πράξη τι σημαίνει εθελοντισμός, λαμβάνει αυτοκλήτως το δικαίωμα να ασκεί κριτική χωρίς να γνωρίζει ούτε τα βασικά της λειτουργίας του Δήμου ούτε καν βασικά στοιχεία των πολιτισμικών στοιχείων του τόπου μας. Και το απέδειξαν περίτρανα με τις ανεκδιήγητες ανακοινώσεις τους στις οποίες όσο και αν προσπαθούν να το «μαζέψουν» καταφέρθηκαν ευθέως εναντίον υπαλλήλων και εθελοντών.
Πέραν αυτού όμως, έβγαλαν και όλα τους τα σύνδρομα και την εμπάθεια στην επιφάνεια.
Υπενθυμίζουμε ότι  η επικεφαλής αυτής της παράταξης  δεν έχει καταθέσει ούτε μία πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία των δημοτών. Και παρότι μάλιστα κλήθηκε από τη Δήμαρχο, ούτε καν απάντησε.
Στην πρόσκληση βέβαια για τον εθελοντισμό στις 26.03.2020 ούτε καν μπήκε στον κόπο να απαντήσει στο mail που έλαβε.
Δηλώνει την παρουσία της μόνο με προσωπικές επιθέσεις, χαμηλού επιπέδου, εναντίον της Δημάρχου ή εμένα προσωπικά καθώς εκεί προσπαθεί να θεμελιώσει την πολιτική καριέρα που προσπαθεί να χτίσει. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να την θεμελιώσει κάπου αλλού, αφού απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα του τόπου μας.
Η Κέρκυρα έχει πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον αφού η τοπική οικονομία του νησιού μας θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα λόγω της κρίσης στον τουρισμό. Οι εθελοντές κάνουν το χρέος τους, θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και δεν αρκούνται σε γελοίες κριτικές που έχουν γραφεί σε σαλόνια και ρεστοράν.
Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, χρειαζόμαστε ανθρώπους που έχουν σχέδιο, προτάσεις, θετική σκέψη και όρεξη για δουλειά.
Αν η Κα Δρυ και η παράταξή της νομίζουν ότι θα αποκτήσουν πολιτική οντότητα μέσα από τέτοιου είδους κόντρες που τεχνηέντως δημιουργούν, ας συνεχίσουν τον δρόμο που επέλεξαν μόνοι τους. Δεν προτίθεμαι να τους ακολουθήσω, έχω επιλέξει τον δρόμο των προτάσεων, των πρωτοβουλιών και των  δημιουργικής συμμετοχής.

Σπύρος Νεράντζης