Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επικοινωνίες Δ. Μπιάγκη με αρμόδιους φορείς για τη λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνος

Άγιος Σπυρίδων
15 Απριλίου 2020 / 13:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αφουγκραζόμενος τη μεγάλη αναστάτωση που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί της Κέρκυρας μετά και την ανακοίνωση εκ μέρους του Μητροπολίτη Νεκτάριου

για την μη λιτάνευση του Επιταφίου και του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2020 εντός του Ιερού Ναού, ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης προέβη σε τηλεφωνικές επικοινωνίες και αλληλογραφία με τους αρμοδίους φορείς για την εξαίρεση της Κέρκυρας από τις σχετικές περιοριστικές διατάξεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα το Μεγάλο Σάββατο αποτελεί την αρχαιότερη λιτανεία με ιστορία περίπου 500 ετών, την οποία σεβάστηκαν όλοι οι κατακτητές του νησιού μας. Ο Βουλευτής μετέφερε στους υπευθύνους τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες που επικρατούν στο νησί της Κέρκυρας και αφορούν τον εορτασμό του Πάσχα και τους κάλεσε να επιδείξουν τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στα λαϊκά και ιστορικά έθιμα και δρώμενα, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει, ότι θα χρειαστεί να παρεκκλίνουν των βασικών αρχών της πολιτικής τους που αφορούν την προστασία όλων μας από την πανδημία του κορωνοϊού.
 
«Η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο αποτελεί κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός όχι μόνο για την Κέρκυρα, αλλά και για όλη την Ορθοδοξία. Δεδομένων των συνθηκών, η τέλεσή του έστω και κάτω από αυστηρές συνθήκες και δρακόντεια μέτρα εντός του ναού, αλλά και η τηλεοπτική μετάδοσή του, θα ενδυναμώσει στο έπακρο το ηθικό των συμπατριωτών μου, και θα συνδράμει στη συμμόρφωση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία», δήλωσε μετά άλλων ο Βουλευτής και συνέχισε: «Με αίσθημα ιστορικής ευθύνης, ένεκα της μοναδικής ιστορικότητας και σπουδαιότητας της λιτανείας του Μεγάλου Σαββάτου, σας καλώ να προβείτε άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε με ειδική νομοθετική ρύθμιση, να επιτραπεί, η με ειδικά καθορισμένο αριθμό συμμετεχόντων σ’ αυτήν διενέργειά της εντός του Ναού του Ιερού Προσκυνήματος, κεκλεισμένων των θυρών και με ταυτόχρονη τηλεοπτική και ραδιοφωνική μετάδοση προς το ποίμνιο. Η ευθύνη όλων μας είναι ιστορική. Οφείλουμε σαφώς να προστατέψουμε την δημόσια υγεία από την πανδημία που μας απειλεί, μα επιτρέψτε μου, διαφυλάττοντας παράλληλα την ιστορία και τις παραδόσεις ετούτου του τόπου».