Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ/Ε «Καποδίστριας»: «Απόφαση που γεμίζει θλίψη τον κερκυραϊκό λαό»

Φ/Ε «Καποδίστριας»
14 Απριλίου 2020 / 11:29

Λιτανεία εντός του Ναού και τηλεοπτική μετάδοση ζητά από την Πολιτεία ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας», Δημήτρης Γραμμένος

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση για τη Λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου εξέδωσε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας «Καποδίστριας», Δημήτρης Γραμμένος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως Πρόεδρος του Δ.Σ της Φιλαρμονικής Ένωσης Κέρκυρας “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” και εκπροσωπώντας το Σωματείο, προβαίνω στην παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την επαπειλούμενη μη πραγματοποίηση της Λιτανείας του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά το προσεχές Μεγάλο Σάββατο 18/4/2020, ούτε εντός του Ιερού Ναού, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, ούτε με τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό ατόμων που θα συντελούσαν στην πραγματοποίηση της λιτανείας.

Η απόφαση αυτή της Πολιτείας γεμίζει με απέραντη θλίψη τον Κερκυραϊκό λαό.

Σέβομαι απόλυτα τα μέτρα της Ελληνικής Πολιτείας, τα σχετικά με την πανδημία που ενέσκηψε σε όλο τον πλανήτη και που εξαιτίας αυτής χάνονται ανθρώπινες ζωές και νοσούν συνάνθρωποι μας. Τονίζω ότι η κάθε απώλεια, δεν είναι ένας ακόμα προστιθέμενος αριθμός, αλλά ένας ακόμη ανεπανάληπτος και μοναδικός άνθρωπος.

Εκφράζω την απόλυτη εμπιστοσύνη μου στους κυβερνητικούς χειρισμούς αντιμετώπισης της πανδημίας και την καραντίνα που έχει επιβληθεί.

Η πανδημία έχει, δυστυχώς, φέτος ακυρώσει αναγκαστικά και το κερκυραϊκό Πάσχα με όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του. Ένα Πάσχα ονομαστό και συγκινητικό στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού μας και οι πολυάριθμες χορωδίες του και η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας “Καποδίστριας”.

Η επαπειλούμενη ακύρωση της λιτανείας του Μεγάλου Σαββάτου,(έστω και κεκλεισμένων των θυρών), θα σημαίνει τη διακοπή μιας μακραίωνης παράδοσης 500 ετών, διακοπή που δεν έγινε ούτε σε περιόδους δεινών συμφορών της Κέρκυρας και γενικότερα της πατρίδος μας. Πρόκειται δε για την αρχαιότερη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου προστάτου και πολιούχου της Κέρκυρας, ο οποίος επέχει θέση χοροστατούντος επισκόπου, αφού την τιμητική θέση κατέχει ο νεκρός Χριστός στον συλλιτανευόμενο Επιτάφιο.

Παρακαλώ λοιπόν θερμά, τους εντιμότατους τοπικούς μας άρχοντες, να μεσολαβήσουν στην Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να δει την ιδιαιτερότητα και ευαισθησία του Κερκυραϊκού λαού στο θέμα αυτό και χωρίς να υπάρξουν έκνομες πράξεις, ούτε καταστρατήγηση των απαραιτήτων μέτρων πρόληψης και υγειονομικής προστασίας, να πραγματοποιηθεί η Ιερά Λιτανεία του Αγίου μετά του Επιταφίου, εντός του Ιερού Ναού, σύμφωνα με αυτά που η Ελληνική Πολιτεία θα προστάξει.

Να μην ματαιωθεί η Λιτάνευσις και να μεταδοθεί από τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα, έστω και με έναν κάμεραμαν αν αυτό είναι εφικτό. Προτείνω ακόμη και ερασιτεχνική λήψη, αρκεί ο Κερκυραϊκός λαός να τιμήσει, έστω και εκ του μακρόθεν τον Άγιό του».