Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νεράντζης: Απαξιωτική η Μαρία Δρυ για την τεράστια προσφορά εθελοντών

Σπύρος Νεράντζης
13 Απριλίου 2020 / 05:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στείρα και παλιομοδίτικη χαρακτηρίζει την κριτικη της Μαρίας Δρυ, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον εθελοντισμό του Δήμο Σπύρος Νεράντζης.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει μια προς μια, όλες τις πρωτοβουλίες των πολλών εθελοντών, που συμμετέχουν στις δομές στήριξης των ευπαθών ομάδων αλλά και στην προσφορά κατασκευής και δωρεάς μασκών προσώπου προς υγειονομικούς και άλλους εργαζομένους. «Η παράταξη "Κέρκυρα 180" και η η επικεφαλής Μαρία Δρυ, αναφέρθηκαν με περισσή ελαφρότητα και έπαρση στην προσφορά αυτή» αναφέρει ο επικεφαλής της "Κέρκυρας ψηλά" και «μάλλον μόνον ως ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί και απαξιωτική για τις προσπάθειες των συμπολιτών μας».
Παράλληλα ο Σπύρος Νεράντζης ευχαριστεί και πάλι «από καρδιάς όλους τους συμπολίτες μας για τις ιδέες τους, τις πρωτοβουλίες τους και την συμμετοχή τους». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σπύρου Νεράντζη

Η στάση μας, η οπτική μας, η πολιτική μας αντίληψη σε ότι αφορά την διοίκηση του Δήμου έχει πάντα θετικό πρόσημο. Δεν μας αρκεί η άσκηση κριτικής προς την πλειοψηφούσα παράταξη, όσο αναγκαίο και χρήσιμο εργαλείο και αν είναι για την επισήμανση λαθών και παραλείψεων. Από τις θέσεις ευθύνης, στις οποίες μας έφεραν οι συμπολίτες μας, οφείλουμε  να σχεδιάζουμε για το μέλλον, να δημιουργούμε τις υποδομές για την επόμενη ημέρα. Ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω του covid-19 αλλά και αυτή που θα ακολουθήσει αμέσως μετά, δεν μείναμε απαθείς θεατές και δεν καταφύγαμε στις ευκολίες  της «έξω από τον χορό» κριτικής.

Όλοι όσοι προσφέρθηκαν εθελοντικά

Από την θέση ευθύνης, του τμήματος εθελοντισμού, την οποία  μας ανέθεσε η Δημοτική Αρχή, με την βοήθεια και τις πρωτοβουλίες τόσο των συμπολιτών μας, όσο και των φορέων και των εθελοντικών ομάδων προχωρήσαμε στις παρακάτω δράσεις:

Α) Πολλοί μαζί και από λίγο ο καθένας  (Μέτρα στήριξης των συμπολιτών μας και μέτρα υποστήριξης των Κρατικών και Δημοτικών δομών για την περίοδο της κρίσης με τον SARS - CοV- 2)
Το πλήγμα στην φετινή τουριστική σεζόν και η απώλεια θέσεων εργασίας αναμένεται να προκαλέσει συνθήκες ανέχειας σε υπολογίσιμο αριθμό συμπολιτών μας.
Προετοιμάζουμε λοιπόν εγκαίρως τις εθελοντικές δομές στήριξης, εάν και εφόσον χρειαστεί.
Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση ήταν απίστευτη και είναι έτοιμοι με αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης, δομημένα και σε συνεργασία με τις δομές του Δήμου μας, να προσφέρουν σε ότι χρειαστεί :

  1. 55 συμπολίτες μας 

  2. 5 εθελοντικές ομάδες

  3. 2 αυτοκίνητα είναι στην διάθεση μας

  4. πλήθος συμπολιτών μας προσφέρει τον επαγγελματικό του χώρο και το έμψυχο δυναμικό του για την παρασκευή ζεστών φαγητών.

  5. Επαγγελματίες του χώρου εστίασης, επίσης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

  6. Ομάδες συμπολιτών μας, είναι έτοιμοι να προσφέρουν σε καθημερινή βάση, μεγάλο αριθμό έτοιμων μαγειρεμένων μερίδων ζεστού φαγητού.

Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου/εθελοντισμός/κορονοϊός στην διεύθυνση https://www.corfu.gr/web/guest/vοlunteer/covid-19 και στο τηλέφωνο 6936691321 (Νεράντζης Σπύρος)
 
Β) Πολλοί μαζί και από λίγο ο καθένας και στην δημιουργία αποθέματος σε μάσκες προσώπου
Και η δεύτερη δράση, την οποία στηρίζουμε, είναι πρωτοβουλία συμπολιτών μας και τους ευχαριστούμε πολύ!
Με αίσθημα ευθύνης, με άψογη συνεργασία πολιτών με τον γιατρό εργασίας και του τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου μας, στηρίζουμε την πρωτοβουλία συμπολιτών μας για την δημιουργία με πλήρη εθελοντική προσφορά, αποθέματος σε μάσκες προσώπου. Μέχρι σήμερα :

  1. 15 συμπολίτισσες και ένας συμπολίτης μας ράβουν εθελοντικά μάσκες

  2. 30 συμπολίτες μας προσέφεραν εθελοντικά υφάσματα και λάστιχα για την κατασκευή μασκών

  3. 8 συμπολίτες μας συμμετέχουν υποστηρικτικά στην οργάνωση και την κατασκευή.

Τις πρώτες οκτώ ημέρες της δράσης, οι συμπολίτες μας κατάφεραν να παραδώσουν σε δομές και συλλογικότητες 735 μάσκες προσώπου (Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ, Νοσοκομείο Ημέρας, Ξενώνας Νίκος Μώρος, στα Κέντρα Υγείας Λευκίμμης, Αγίου Μάρκου και Αγίου Μάρκου, Αγροτικά Ιατρεία, ΚΗΦΗ Μαγουλάδων, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Κέρκυρας και στο Εργατοϋπαλληλικό  Σωματείο Ο.Τ.Α. Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ «Η ΚΕΡΚΥΡΑ»)
 
Και είναι μόνον η αρχή, ήδη οι συμμετοχές προσφοράς και συμμετοχής αυξάνονται καθημερινά.
Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου/εθελοντισμός/κορονοϊός στην διεύθυνση https://www.corfu.gr/web/guest/vοlunteer/covid-19 και στα τηλέφωνα : Φιλένη Λοράνδου 6936790999 και Σπύρος Νεράντζης 6936691321
 
Αναμφίβολα είναι τεράστια η εθελοντική προσφορά τόσο σε αγαθά όσο και σε υπηρεσίες , των συμπολιτών μας. Αξίζει όμως να σταθούμε, επίσης, και σε ορισμένα μεγάλα και σημαντικά οφέλη αυτών των δράσεων και ειδικότερα σε αυτήν την περίοδο.

  1. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300 συμπολίτες μας συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Η ενεργοποίηση και η συμμετοχή αυτή συμβάλλει :

  • Στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων μας για την κοινωνική ανάγκη του «Μένουμε σπίτι» και την τήρηση των μέτρων που ανακοινώνει η πολιτεία. 

  • Στην δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης στην δύσκολη αυτή περίοδο.

  • Στην διέξοδο από την μοναξιά, στην ενδυνάμωση της προσφοράς  και  της αλληλεγγύης.

  • Στην ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων χωρίς να ξεφεύγουμε από την τήρηση των σημερινών μέτρων προστασίας.

  • Στην αισιοδοξία και τον σχεδιασμό για το αύριο.

  1. Με σεβασμό στο περιβάλλον, πιστοί στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με εφαρμογή του τοπικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων,

  • Επαναχρησιμοποιούμε και αυξάνουμε τον χρόνο ζωής των υφασμάτων.

  • Με την μη χρησιμοποίηση μάσκας μιας χρήσης, προβλέπουμε και αποτρέπουμε την δημιουργία απορριμμάτων . Με την μέχρι σήμερα διάθεση 735 μασκών από ύφασμα, αποτρέπουμε την χρήση και την ρύπανση τουλάχιστον από 18.000 μάσκες μιας χρήσης, μέσα σε χρονικό διάστημα 25 ημερών. 


Για την κριτική της Μαρίας Δρυ

Ο Σπύρος Νεράντζης τονίζει «Σε αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση, οι συμπολίτες μας προτίμησαν, με υπευθυνότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες και όχι να μένουν σε ανακοινώσεις, με τις οποίες απλώς θα κατακρίνουν και θα καταγγέλλουν, όπως έπραξε με περισσή έπαρση και ελαφρότητα η παράταξη 180ο και η επικεφαλής της κυρία Μαρία Δρύ.
Η αντιπολιτευτική τακτική της στείρας κριτικής  χωρίς παράλληλη παράθεση εναλλακτικών προτάσεων και κυρίως χωρίς ανάληψη πρωτοβουλιών, έχει ξεπεραστεί πλέον. Είναι παλιομοδίτικη και δεν πείθει τους πολίτες.
Είναι τόσο σκληρό, τόσο ζοφερό το παρόν και ίσως το άμεσο μέλλον στον τόπο μας, ώστε αυτή η καταγγελτική και επικριτική στάση, μοιάζει τόσο άκαιρη  και παράταιρη σαν να έρχεται από το παρελθόν της αμεριμνησίας και της άγνοιας.
Από τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι  η τοποθέτηση  της Κας Δρυ, «η αναφορά στις δράσεις αυτές γίνεται σε ποσότητα και ποιότητα επαρκή για να μπορεί κανείς να δηλώσει “μα εμείς τα κάναμε” και όχι για την πραγματική εξυπηρέτηση των πολιτών» μάλλον μόνον ως ατυχής μπορεί να χαρακτηριστεί και απαξιωτική για τις προσπάθειες των συμπολιτών μας.
 
Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους τους συμπολίτες μας για τις ιδέες τους, τις πρωτοβουλίες τους και την συμμετοχή τους».