Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μια «άλλη» Κυριακή των Βαΐων, αλλά οι Φιλαρμονικές «παρούσες»! (videos - photos)

Φιλαρμονικές
12 Απριλίου 2020 / 08:18

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, αποδεικνύεται ότι το Πάσχα «ντυμένο» μουσικά από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, είναι το καλύτερο «αντίδοτο» στην ψυχολογική καταρράκωση, που προκαλεί η πανδημία των ημερών μας...

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Υπό φυσιολογικές συνθήκες -προ κορωνοϊού- η Κέρκυρα θα έσφυζε, ήδη, από κόσμο λόγω του ερχομού του Πάσχα.

Δυστυχώς φέτος η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας θα είναι εντελώς διαφορετική λόγω Covid19 και σ' αυτό δεν θα μπορούσε ν' αποτελέσει εξαίρεση η Κέρκυρα.

Κυριακή των Βαΐων σήμερα, αλλά τίποτα δεν παραπέμπει στις εικόνες των προηγούμενων χρόνων...

Οι Κερκυραίοι, όπως και οι χιλιάδες επισκέπτες που κάθε χρόνο κατακλύζουν το νησί αυτές τις μέρες, θα βίωναν σήμερα το πρωί τη μεγαλύτερη από τις λιτανείες του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η πόλη θα φορούσε τα γιορτινά της και άπαντες θα συμμετείχαν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- στον εορτασμό με πάσα λαμπρότητα της ανάμνησης της υποχώρησης της επιδημίας πανώλης στα 1629, που αποδόθηκε από τους πιστούς και την Εκκλησία στη θαυματουργή παρέμβαση του πολιούχου Αγίου του νησιού.



Η φετινή εικόνα για την Κυριακή των Βαΐων είναι ωστόσο, εντελώς διαφορετική λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό (σ.σ. την «πανώλη» του σήμερα...).

Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει κάτι που ακόμα και στην ιδιαιτεροτητα του 2020 έκανε τις καρδιές των Κερκυραίων ν' αναθαρρήσουν.

Κι αυτό το «κάτι» δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την παρουσία των Φιλαρμονικών, έστω κι εν μέσω πανδημίας, έστω και μ' έναν διαφορετικό τρόπο απ' ότι συνήθως...



Ούτως ή άλλως, Πάσχα στην Κέρκυρα δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τους ήχους των Φιλαρμονικών, ως εκ τούτου η πρωτοβουλία των Διοικητικών Συμβουλίων της Παλαιάς και της Μάντζαρος να συμμετέχουν μέσω της τεχνολογίας, με ηχογραφημένα μουσικά κομμάτια, τα οποία θα συνεπαίρνουν τους Κερκυραίους, έστω και δια μεγαφώνων, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό.





Αυτή η μοναδική ατμόσφαιρα, αρχής γενομένης από σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, το Πάσχα «ντυμένο» μουσικά από τις Φιλαρμονικές της Κέρκυρας, είναι το καλύτερο «αντίδοτο» στην ψυχολογική καταρράκωση, που προκαλεί η πανδημία των ημερών μας... 















*    Φωτογραφίες και κεντρικό video από τον Βασίλη Δουκάκη

**  Τα τρία τελευταία videos είναι από τη σελίδα του Σταμάτη Καταπόδη στο Facebook