Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυλωνίτης: Κατεπείγουσα ανάγκη υγειονομικών ελέγχων στους οικισμούς Ρομά Κέρκυρας

Αλέκος Αυλωνίτης
11 Απριλίου 2020 / 06:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. 20 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στον οικισμό της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 9/4/2020, επισημαίνει ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αυλωνίτης.

Σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Πρόκειται για ένα μικτό οικισμό Ελλήνων Ρομά και μη Ρομά με οικιστικές συνθήκες τύπου γειτονιάς. Το ποσοστό κρουσμάτων στο σύνολο του δείγματος δηλαδή 20 κρούσματα σε σύνολο 29 δειγμάτων, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό

Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ανάλογοι έλεγχοι και στους οικισμούς των Ελλήνων Ρομά της Κέρκυρας. Αντίθετα πληροφορήθηκα από κατοίκους του οικισμού Ρομά στο λιβάδι του Ρόπα ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα έλεγχος ούτε έγινε απολύμανση του οικισμού τους.

Από τις αρχές Μαρτίου είχαμε επισημάνει το πρόβλημα για τους οικισμούς Ρομά και ζητούσαμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μη γίνουν εστίες εξάπλωσης του ιού. Τα επαναλάβαμε και πριν δύο μέρες με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά.

Είναι κατεπείγουσα λοιπόν ανάγκη να γίνουν τώρα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά με κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας που θα περιοδεύουν σε οικισμούς και καταυλισμούς, προκειμένου να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους κοινόχρηστους ή και εσωτερικούς χώρους, να κάνουν διαγνωστικά τεστ και να φροντίζουν για τη θεραπεία ή νοσηλεία των κρουσμάτων».