Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μακριά κι αγαπημένοι, αυτό το Πάσχα!

κερκυραϊκό πάσχα
08 Απριλίου 2020 / 16:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Την Πέμπτη η επίσημη ανακοίνωση της Μητρόπολης για την τέλεση των θρησκευτικών τελετών και των Επιταφίων, Λιτανειών. Διαδικτυακά και ίσως μεγαφωνικά προσανατολίζονται οι Φιλαρμονικές να μεταδώσουν το μουσικό «χρώμα» των κερκυραϊκών, πασχαλινών ωρών!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με ένταση των ελέγχων στα Διόδια στις εθνικές οδούς, και σε κάθε σταυροδρόμι στο επαρχιακό, οδικό δίκτυο, κορυφώνεται η προσπάθεια να αποτραπεί η χαλάρωση στα περιοριστικά μέτρα με αφορμή την πασχαλινή περίοδο. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι από τις 18:00 της ίδιας μέρας, ξεκίνησαν οι αστυνομικοί έλεγχοι που θα διατηρηθούν σε 24 βάση και για όλη την περίοδο. Θέλοντας μάλιστα να τονίσει την αποφασιστικότητα των Αρχών, τόνισε ότι στη διαπίστωση καταχρηστικής υπέρβασης των περιοριστικών όρων θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο, θα αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος και θα ζητείται η επιστροφή του απ' όπου ξεκίνησε.
Με την αυστηροποίηση των μέτρων αφ' ενός υπογραμμίζεται η κρισιμότητα του τρέχοντος χρονικού διαστήματος για την αποτροπή διασποράς του ιού αφετέρου γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθεί πιθανή χαλάρωση με αφορμή τις πασχαλινές συνήθειες και ίσως την τάση ταξιδιού στο χωριό και τη γενέτειρα ώστε «να βρεθούμε όλοι μαζί και αυτό το Πάσχα». Το θέμα απασχόλησε τόσο την Αστυνομική Δ/νση Κερκύρας εφόσον το Πάσχα αποτελεί εμβληματική, κερκυραϊκή γιορτή αλλά και την ανοιχτή, διαρκή συνεδρίαση των μελών της διοίκησης του ιατρικού συλλόγου.
 
Δίχως γυρισμό
 
Η αποτρεπτική πρόβλεψη, κυρίως για εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι η Κέρκυρα, επί παραδείγματι, είναι ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους, είναι η επισήμανση ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής τους σε άλλα αστικά κέντρα που ενδεχομένως εργάζονται. Κι αυτό μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων στην μετακίνηση. Άρα, όπως διευκρίνισε στο enimerosi.com αξιωματικός της ΕΛΑΣ, εάν έλθουν επιδεικνύοντας το Ε1 δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.
Σύμφωνα με άλλες αστυνομικές πηγές, καταρτίζονται ειδικά επιχειρησιακά μέτρα για τις μέρες αυτές καθώς γίνεται καθημερινή τηλεδιάσκεψη των εδώ αστυνομικών παραγόντων με την ηγεσία της ΕΛΑΣ για την αποτίμηση και την οργάνωση των ελέγχων.
Όπως ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, αυστηροί έλεγχοι γίνονται σε αεροδρόμια και λιμάνια με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις με εκείνες των δρόμων ενώ αναστάλλεται και η μεταξύ των νησιών συγκοινωνία με εξαίρεση εκείνες τις περιπτώσεις που τεκμαίρεται η ικανοποίηση ιατροφαρμακευτικής ανάγκης, ή για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης αλλά και τραπεζικές εργασίες που δεν μπορεί να γίνουν με e-banking.
 
Και οι Επιτάφιοι;
 
Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση της Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων για τον τρόπο που θα γίνουν οι θρησκευτικές τελετές, λιτανείες, επιτάφιοι, λειτουργίες, αυτές τις μέρες. Από εκκλησιαστικές πηγές τονίζεται ότι οι τελετές θα γίνουν χωρίς τη φυσική παρουσία των πιστών και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα.
Αναλόγως και οι Φιλαρμονικές προβληματίζονται για τις κινήσεις τους ώστε να μην στερήσουν από τους ντόπιους και τους φίλους της Κέρκυρας την εμβληματική, μουσική τους παρουσία. Ένας τρόπος είναι η διάχυση στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ παλαιότερων αλλά και σημερινών εκτελέσεων των κομματιών, που χαρακτηρίζουν το κερκυραϊκό Πάσχα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.